Sałatka z cukinią i rukolą

Obraz

Składniki

  • Czas przygotowania 15 minut
  • Składniki:
  • Sałatka
  • Garść liści rukoli,
  • Cztery plastry młodej cukinii,
  • ½ czerwonej cebuli,
  • ¼ żółtej papryki,
  • 4 kromki pełnoziarnistego chleba tostowego Dan Cake,
  • Łyżka oleju kokosowego/ słonecznikowego,
  • Sos winegret
  • 1 łyżka soku z cytryny lub octu winnego
  • 4 łyżki oleju rzepakowe z pierwszego tłoczenia
  • Szczypta soli
  • Szczypta pieprzu
  • 1 łyżeczka musztardy sarepskiej

Przepis

Lato to czas lekkich i kolorowych potraw pełnych smaku i warzyw sezonowych. W sierpniu na naszych stołach króluje cukinia, która doskonale komponuje się z zieloną rukolą, złocistymi nasionami słonecznika, czerwoną cebulą i żółtą papryką. To Danie to prawdziwa uczta, również dla oka. Sałatkę możemy podawać z chrupiącymi paluchami, które sprawią, że danie będzie bardziej sycące i pożywne Sposób przygotowaniaSałatę myjemy w zimnej wodzie, osuszamy. Młodą cukinię grillujemy lub podsmażamy na patelni, aby zmiękła. Na suchej patelni prażymy słonecznik, tak by uzyskał złocisty kolor. Cebulę kroimy w piórka, a paprykę w cząstki. Wszystkie składniki mieszamy naczyniu. Posypujemy prażonym słonecznikiem.Sos do polania przygotowujemy w następujący sposób: Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Gdyby sos był za gęsty, możemy rozcieńczyć go odrobiną soku jabłkowego. Wyłożoną sałatkę polewamy powstałym sosem.Kroimy chleb w podłużne paski. Kromki chleba umieszczamy w opiekaczu lub piekarniku, czekamy, aż staną się
chrupiące. Autor Pan Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dwór Korona Karkonoszy

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce