Proteinowa sałatka – idealna na śniadanie

Śniadanie bogate w białko nie tylko zapewni solidną porcję energii na cały dzień, ale również zmniejszy późniejszą ochotę na podjadanie, zaś osobom uprawiającym sport wzmocni efekt ćwiczeń. Co warto zjeść o poranku? Na przykład pyszną sałatkę proteinową…

Sałatka na śniadanieSałatka na śniadanie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Zbigniew Lewczak
13

W pierwszych godzinach po przebudzeniu nasz organizm spala najwięcej kalorii, dlatego rano potrzebuje odpowiedniego "paliwa". Zdaniem specjalistów dobrze skomponowane śniadanie dostarcza blisko 25 proc. całodziennej mocy. Gdy o nim zapominamy albo nie zwracamy uwagi na to, co jemy, narażamy się na brak sił, problemy z koncentracją, zwiększone ryzyko otyłości, cukrzycy czy wrzodów.

Bardzo ważnym składnikiem porannego posiłku powinny być produkty bogate w białka, czyli proteiny. Są podstawowym budulcem nowych komórek i tkanek, dostarczają również niezbędnej energii. Wchodzące w ich skład aminokwasy uczestniczą w biosyntezie ciał odpornościowych, które wzmacniają i chronią przed chorobotwórczymi drobnoustrojami. Proteiny odgrywają też ważną rolę w usuwaniu toksyn oraz naprawianiu rozmaitych uszkodzeń, m.in. przyspieszają gojenie się ran czy regenerację złuszczonego nabłonka skóry.

Do spożywania wysokobiałkowych śniadań zachęcają naukowcy. Amerykańscy badacze z Uniwersytetu Missouri wykazali, że jedzenie takich posiłków znacząco zwiększa kontrolę nad apetytem i pomagać uniknąć pokusy objadania się w ciągu dnia, czyli jednej z przyczyn nadwagi i otyłości.

Idealna sałatka na drugie śniadanie

Natomiast Japończycy z Uniwersytetu Waseda udowodnili, że proteinowe potrawy spożywane o poranku to świetna propozycja dla osób aktywnych fizycznie i uprawiających sport. Duża dawka białek wzmacnia efekt ich wysiłków, m.in. powoduje większy przyrost masy mięśniowej.

Świetnym pomysłem na pożywne i wartościowe śniadanie są sałatki proteinowe. Oto kilka pomysłów na takie potrawy.

Sałatka z komosą ryżową, czerwoną fasolą i fetą

Quinoa, zwana komosą ryżową, to prawdziwy przebój kulinarny naszych czasów, choć w Ameryce Południowej jest uprawiana i ceniona już od 5 tysięcy lat. Stanowi bardzo bogate źródło pełnowartościowych białek, ale również błonnika, żelaza, magnezu, potasu, cynku, kwasu foliowego czy witaminy E.

Po ugotowaniu komosa może stać się znakomitą bazą pysznej sałatki, której poziom protein zwiększą jeszcze fasola czerwona (z puszki) i ser feta. Smaku i wartości odżywczych nadadzą jej także: pokrojona w kostkę papryka i czerwona cebula oraz posiekana natka pietruszki. Całość polewamy prostym sosem z oliwy i soku z cytryny, doprawionym solą i pieprzem.

Sałatka z hummusem i kaszą bulgur

Hummus, czyli pasa z ciecierzycy, to skarbnica białek. Bez trudu przygotujemy go samodzielnie. Potrzebujemy puszki ciecierzycy, 3 łyżek sezamowej pasty tahini (kupionej w sklepie lub przygotowanej z podprażonych i zblendowanych ziaren sezamu, zmieszanych z odrobiną oleju sezamowego), 1-2 ząbków czosnku (przeciśniętych przez praskę), 3 łyżek ciepłej wody i oliwy z oliwek oraz 2 łyżek soku z cytryny. Wszystkie składniki miksujemy, aż do uzyskania jednolitej, dość aksamitnej masy. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem, szczyptą kuminu, kolendrą i posiekaną natką pietruszki.

Tak przyrządzony hummus będzie bazą proteinowej sałatki złożonej z kilku warstw. Wykładamy go na dno salaterki, a następnie nakrywamy ugotowaną kaszą bulgur (bogate źródło łatwo przyswajalnego białka), przestudzoną i wymieszaną z posiekanymi: zieloną papryką, czarnymi oliwkami i suszonymi pomidorami. Całość posypujemy pokruszonym serem, najlepiej kozim. Danie możemy też skropić oliwą.

Sałatka z wędzonym łososiem, jajkiem i makaronem

Do przygotowania tej potrawy warto wykorzystać drobny makaron z zielonego groszku, który zapewni nie tylko solidną dawkę protein, ale również piękny kolor. Potężną bombą białkową są także jajka oraz wędzony łosoś.

Makaron gotujemy i studzimy, po czym przekładamy do salaterki, dodajemy pokrojonego łososia, posiekane jajko na twardo, ogórki kiszone (w sezonie letnim mogą być małosolne), kukurydzę (z puszki) oraz solidną porcję posiekanego szczypiorku. Na koniec polewamy sosem z jogurtu naturalnego, majonezu, musztardy i soku z cytryny.

Wybrane dla Ciebie

Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
Czy trzeba myć jajka przed włożeniem do lodówki, czy nie? Rozwiewamy wątpliwości
Czy trzeba myć jajka przed włożeniem do lodówki, czy nie? Rozwiewamy wątpliwości
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne