Sałatka krabowa z ryżem. Sprawdzony przepis
Paluszki krabowe, czyli popularne surimi, to dodatek spotykany w sushi oraz sałatkach z egzotyczną nutą. Doskonale komponują się z ryżem, kukurydzą i jajkami. Wypróbujcie nasz przepis na smakowitą sałatkę.
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Sałatki
- Sposób przygotowania: Na zimno
- Główne składniki :
Składniki
- pół opakowania mrożonych pałeczek krabowych,
- torebka ryżu,
- puszka kukurydzy,
- 4 jajka,
- świeży ogórek,
- majonez, sól, pieprz,
- 2 małe wydrążone grapefruity.
Przepis
1. Ryż ugotować w dużej ilości posolonej wody, odcedzić, po czym wystudzić.
2. Pałeczki krabowe rozmrozić i pokroić w grube paski.
3. Jajka ugotować na twardo, ostudzić. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Ogórek obrać i pokroić w kostkę.
4. Ryż, pokrojone paluszki krabowe, kukurydzę, jajka posiekane w kostkę, ogórek oraz majonez wymieszać.
5. Sałatkę włożyć do wydrążonego grapefruita ozdobić jarzynami.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl