Trwa ładowanie...
d1zwlqc
22-12-2017 15:57

Sałatka grzybowa polana. Pięknie wygląda, pysznie smakuje

Przepis

Sałatki to nieodłączny element rodzinnych spotkań i świątecznego stołu. Oprócz klasyków warto przygotować nietypowe propozycje. Sałatka grzybowa polana właśnie do takich należy. Sprawdzony przepis prosto z bloga "Pieguskowa kuchnia".

d1zwlqc
5.0
(6 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-4

Okazja:
www.pieguskowakuchnia.pl
Źródło: www.pieguskowakuchnia.pl
Składniki
  • 1 duży słoik pieczarek marynowanych
  • 2 duże marchewki
  • 3 ziemniaki
  • 300 g piersi z kurczaka
  • 3 jajka
  • 3 duże ogórki konserwowe
  • 100 g żółtego sera
  • majonez
  • natka pietruszki i szczypiorek
  • sól, pieprz, papryka słodka i ostra, pieprz ziołowy
Przepis

Mięso kurczaka pokroić w drobną kostkę, doprawić solą, pieprzem, pieprzem ziołowym, papryką słodką i ostrą. Usmażyć i odstawić do wystudzenia. Marchewkę, ziemniaki i jajka ugotować, wystudzić. Ser, ziemniaki i ugotowane jajka zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Ogórki, marchewkę i szczypiorek pokroić w drobną kostkę. Pieczarki odsączyć.

Dno i boki tortownicy o średnicy około 20-22 cm wyłożyć (z zakładem) folią spożywczą. Na dnie poukładać, kapeluszami do dołu marynowane pieczarki, a między nie powciskać szczypiorek. Na wierzchu pieczarek włożyć marchewkę, posolić, popieprzyć i dokładnie docisnąć. Posmarować cienko majonezem. Układać kolejne warstwy: ziemniaki, sól, pieprz, majonez, mięso, majonez, ogórki, majonez, jajka, sól, pieprz, majonez, ser żółty, majonez. Każdą warstwę dokładnie docisnąć, żeby nam się sałatka nie rozjechała na talerzu. Przykryć folią spożywczą i odstawić na noc do lodówki.

Na drugi dzień przełożyć sałatkę na talerz (zdjąć folię, przyłożyć talerz i odwrócić formę do góry dnem, żeby pieczarki znalazły się na wierzchu) i odpiąć boki tortownicy. Ściągnąć folię i udekorować natką pietruszki.
Zobacz także: rolada buraczkowa ze śledziem
src="https://d.wpimg.pl/612421400-344568460/rolada.jpg"/>

Polecamy wideo: jak przetrwać święta na diecie?

Sałatka grzybowa polana. Pięknie wygląda, pysznie smakuje
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1
1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1zwlqc
d1zwlqc
d1zwlqc
d1zwlqc
Więcej tematów
d1zwlqc

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj