Sałatka grzybowa polana. Pięknie wygląda, pysznie smakuje

Sałatki to nieodłączny element rodzinnych spotkań i świątecznego stołu. Oprócz klasyków warto przygotować nietypowe propozycje. Sałatka grzybowa polana właśnie do takich należy. Sprawdzony przepis prosto z bloga "Pieguskowa kuchnia".

Sałatka grzybowa polana. Pięknie wygląda, pysznie smakujeSałatka grzybowa polana. Pięknie wygląda, pysznie smakuje
Renata Mackiewicz

Składniki

  • 1 duży słoik pieczarek marynowanych
  • 2 duże marchewki
  • 3 ziemniaki
  • 300 g piersi z kurczaka
  • 3 jajka
  • 3 duże ogórki konserwowe
  • 100 g żółtego sera
  • majonez
  • natka pietruszki i szczypiorek
  • sól, pieprz, papryka słodka i ostra, pieprz ziołowy

Przepis

Mięso kurczaka pokroić w drobną kostkę, doprawić solą, pieprzem, pieprzem ziołowym, papryką słodką i ostrą. Usmażyć i odstawić do wystudzenia. Marchewkę, ziemniaki i jajka ugotować, wystudzić. Ser, ziemniaki i ugotowane jajka zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Ogórki, marchewkę i szczypiorek pokroić w drobną kostkę. Pieczarki odsączyć.

Przepis

Dno i boki tortownicy o średnicy około 20-22 cm wyłożyć (z zakładem) folią spożywczą. Na dnie poukładać, kapeluszami do dołu marynowane pieczarki, a między nie powciskać szczypiorek. Na wierzchu pieczarek włożyć marchewkę, posolić, popieprzyć i dokładnie docisnąć. Posmarować cienko majonezem. Układać kolejne warstwy: ziemniaki, sól, pieprz, majonez, mięso, majonez, ogórki, majonez, jajka, sól, pieprz, majonez, ser żółty, majonez. Każdą warstwę dokładnie docisnąć, żeby nam się sałatka nie rozjechała na talerzu. Przykryć folią spożywczą i odstawić na noc do lodówki.

Przepis

Na drugi dzień przełożyć sałatkę na talerz (zdjąć folię, przyłożyć talerz i odwrócić formę do góry dnem, żeby pieczarki znalazły się na wierzchu) i odpiąć boki tortownicy. Ściągnąć folię i udekorować natką pietruszki.
Zobacz także: rolada buraczkowa ze śledziem

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce