Sałatka grzybowa polana. Pięknie wygląda, pysznie smakuje
Sałatki to nieodłączny element rodzinnych spotkań i świątecznego stołu. Oprócz klasyków warto przygotować nietypowe propozycje. Sałatka grzybowa polana właśnie do takich należy. Sprawdzony przepis prosto z bloga "Pieguskowa kuchnia".
- Czas przygotowania: Ponad 120 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Sałatki
- Sposób przygotowania: Smażenie
- Główne składniki :
Składniki
- 1 duży słoik pieczarek marynowanych
- 2 duże marchewki
- 3 ziemniaki
- 300 g piersi z kurczaka
- 3 jajka
- 3 duże ogórki konserwowe
- 100 g żółtego sera
- majonez
- natka pietruszki i szczypiorek
- sól, pieprz, papryka słodka i ostra, pieprz ziołowy
Przepis
Mięso kurczaka pokroić w drobną kostkę, doprawić solą, pieprzem, pieprzem ziołowym, papryką słodką i ostrą. Usmażyć i odstawić do wystudzenia. Marchewkę, ziemniaki i jajka ugotować, wystudzić. Ser, ziemniaki i ugotowane jajka zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Ogórki, marchewkę i szczypiorek pokroić w drobną kostkę. Pieczarki odsączyć.
Przepis
Dno i boki tortownicy o średnicy około 20-22 cm wyłożyć (z zakładem) folią spożywczą. Na dnie poukładać, kapeluszami do dołu marynowane pieczarki, a między nie powciskać szczypiorek. Na wierzchu pieczarek włożyć marchewkę, posolić, popieprzyć i dokładnie docisnąć. Posmarować cienko majonezem. Układać kolejne warstwy: ziemniaki, sól, pieprz, majonez, mięso, majonez, ogórki, majonez, jajka, sól, pieprz, majonez, ser żółty, majonez. Każdą warstwę dokładnie docisnąć, żeby nam się sałatka nie rozjechała na talerzu. Przykryć folią spożywczą i odstawić na noc do lodówki.
Przepis
Na drugi dzień przełożyć sałatkę na talerz (zdjąć folię, przyłożyć talerz i odwrócić formę do góry dnem, żeby pieczarki znalazły się na wierzchu) i odpiąć boki tortownicy. Ściągnąć folię i udekorować natką pietruszki.
Zobacz także: rolada buraczkowa ze śledziem