Sałatka coleslaw - zrób ją sam! To wcale nie takie trudne

Sałatka coleslaw znana jest praktyczne w każdej europejskiej kuchni. Znajduje się w menu niemal każdej stołówki lub baru obiadowego, a nawet sieciówki fastfoodowej KFC. Jest popularnym dodatkiem do obiadu, który bez problemu kupimy już w gotowej wersji. Jednak wystarczy przeczytać skład takiego gotowca, by przekonać się, że przygotowanie sałatki samemu w domu, jest o wiele lepszym pomysłem.

Sałatka coleslaw znana jest niemal w kuchni każdego kraju. Jej głównym składnikiem jest szatkowana biała kapusta, a pozostałe dodatki zależą od przepisu i upodobań.
Źródło zdjęć: © iStock.com
Karolina Wójciga

W zależności od kraju lub upodobań dodatki do surówki coleslaw mogą być różne. Jedni dodają jabłko lub marchewkę, a jeszcze inni ananasa. Sos także różni się w zależności od przepisu. Może to być majonez, musztarda, ocet, a nawet maślanka. Jednak wszystkie warianty tej sałatki łączy jedno – jej głównym składnikiem jest szatkowana, surowa kapusta.

Prawdopodobnie historia sałatki coleslaw sięga sztuki kulinarnej starożytnych Rzymian, a sama nazwa pochodzi z języka niderlandzkiego – "koolsla", skrót od "koolsalade", który oznacza po prostu surówka z kapusty.

Polecamy wideo: Przepis na surówkę piękności

Przepis na surówkę coleslaw

Składniki:

  • ¼ główki białej kapusty,
  • marchewka,
  • cebula,
  • ½ szklanki majonezu lub jogurtu naturalnego,
  • 2 łyżki mleka,
  • łyżeczka cukru pudru,
  • 2 łyżeczki octu balsamicznego,
  • łyżka soku z cytryny,
  • 3 łyżki posiekanego koperku lub natki pietruszki,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie: kapustę poszatkuj, posól i odstaw na kilka minut. W tym czasie obierz marchewkę i zetrzyj ją na tarce o dużych oczkach. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Majonez, mleko, cukier puder, ocet i sok z cytryny wymieszaj ze sobą. Kapustę wymieszaj z marchewką, cebulą, sosem, koperkiem (lub natką pietruszki)
. Gotową sałatkę dopraw do smaku solą oraz pieprzem i wstaw ją na minimum godzinę do lodówki.

Polecamy wideo: Sałatka z pieczonych buraków z serem kozim

Wybrane dla Ciebie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości