Salami wcale nie z osła

Salami to sucha, długo dojrzewająca kiełbasa z charakterystycznym lekkim pleśniowym nalotem. Jest jedną z najdroższych wędlin na świecie. Jednak wbrew obiegowej opinii salami nie produkuje się z osła ? zazwyczaj w jej skład wchodzi wieprzowina, a rzadziej wołowina lub drób. W sklepach dostępne jest salami m.in. z pieprzem, czosnkiem czy parmezanem. Jak je serwować, aby smakowało najlepiej?

Salami wcale nie z osła
Źródło zdjęć: © Thinkstock | Thinkstock
33

Słowo „salami” pochodzi od włoskiego czasownika „salare”, który oznacza „solić”. – Jak sama nazwa wskazuje, jest to wędlina wybitnie bogata w sól. Na wyrazisty smak składa się również drobno pokrojona słonina i mieszanka ziół – wymienia Ewa Walus, dietetyk Naturhouse. Pierwotnie salami wywodzi się właśnie z północnych Włoch, w czasach Imperium Rzymskiego było popularnym prowiantem legionistów ze względu na swoją trwałość i pożywność. Obecnie do najlepszych zalicza się również salami hiszpańskie, niemieckie i węgierskie.

Salami należy do gatunku kiełbas długo dojrzewających, ma białawy nalot pleśni, który chroni je przed zepsuciem. Oryginalne salami to wędlina ekskluzywna, jedna z najdroższych na świecie, ma też długi termin przydatności do spożycia.

Jeśli nie z osła, to…

Od lat pokutuje przekonanie, że salami robione jest z osła. Jednak tak naprawdę z oślego mięsa produkuje się tylko jeden rodzaj tej wędliny – Salame di Asino.

Inne najbardziej znane typy salami to: Salami Cacciatora (niewielka – do 20 cm – kiełbaska produkowana na terenie całych Włoszech), Salami di Felino (ma nieregularny kształt i chropowatą powierzchnię, wywodzi się z okolic Parmy), Finocchiona (zawiera nasiona kopru, dzięki czemu kiełbasa ma ziołowy aromat; podaje się ją pokrojoną w grube plastry) czy Soppressata di Calabria (przyrządza się ze zmielonego chudego mięsa głowy świni, wymieszanego później z przyprawami, słoniną i winem; ma delikatny smak, a kiełbaski są miękkie).

Salami przygotowuje się z różnych mieszanek mięsa, m.in. wieprzowiny, wołowiny, baraniny czy dziczyzny. Wędlina dojrzewa od trzech nawet do sześciu miesięcy. Co najmniej pół roku to okres suszenia salami Napoletano, które robi się z chudej wieprzowiny, dzięki czemu ma znacznie mniej tłuszczu niż inne typy salami. Jej smak jest dość ostry.

W sklepach znajdziemy salami z różnymi otoczkami, np. serem (najczęściej parmezanem), sezamem, czosnkiem czy grubym pieprzem, a także chipsy z salami.

Sposoby serwowania

– Salami jako kiełbasa długo dojrzewająca jest trwała i może być przechowywana w odpowiednich warunkach nawet do miesiąca. Powinna być wówczas trzymana w całym kawałku w temperaturze około 2-7 stopni, zapakowana w pergamin – radzi Ewa Walus.

Specjalistka zwraca uwagę, że salami nie należy trzymać w lodówce na poziomie przeznaczonym dla mięs, zapakowane w worek foliowy lub folię aluminiową. – Nieodpowiednio przechowywane ulega zepsuciu i pleśnieje. Dostępne w sprzedaży salami krojone i paczkowane należy spożyć po otwarciu w ciągu dwóch dni – podpowiada.

A z czym podawać salami? Najczęściej serwujemy je w postaci plasterków na kanapkach. Ewa Walus zauważa jednak, że kiełbasa ta – podobnie jak równie słony ser typu feta – może być dodatkiem do sałatek z użyciem różnych odmian sałat, ostrą papryką i pomidorami. Sprawdzi się jako samodzielna przystawka do dania głównego, składnik pizzy, naleśników, pomidorowego sosu do makaronu czy jako dodatek do deski serów. Salami jest również idealne na piknik – najlepiej smakuje w towarzystwie wina, oliwek i sera.

Z salami nie przesadzać

Niestety, z uwagi na dużą zawartość soli, tłuszczów nasyconych, cholesterolu i ze względu na kaloryczność salami nie cieszy się sympatią dietetyków. – Po ten rodzaj wędliny należy sięgać okazjonalnie i jeżeli już, to jako ciekawy dodatek do sałatek czy warzyw – podpowiada Ewa Walus.

Warto wiedzieć, że 100 gramów salami to około 350-425 kalorii, podczas gdy 100 gramów chudej szynki wieprzowej ma około 177 kalorii. Cienki plasterek salami z parmezanem to około 20 kalorii (350 kalorii w 100 gramach). Natomiast taki sam plaster salami z pieprzem ma 25 kalorii (ponad 400 kalorii w 100 gramach).

W jakiej postaci Polacy jedzą salami najchętniej? „Najbardziej lubię salami klasyczne, bez żadnych dodatków (chociaż to z pieprzem też jest dobre). Najlepiej smakuje w połączeniu z topionym serem, np. w toście” – pisze jeden z internautów. A inna uczestniczka dyskusji dorzuca: „Salami jest dobre na pizzy, w na kanapkach, w naleśnikach z serem żółtym stopionym i innymi dodatkami oraz w spaghetti. Wszystkie powyższe zastosowania przetestowane – są przepyszne”.

Ewa Podsiadły-Natorska/mmch/kuchnia.wp.pl

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Weź z kuchni i podlej ogórki. Zbiór będzie tak ogromny, że nie nadążysz z kiszeniem
Weź z kuchni i podlej ogórki. Zbiór będzie tak ogromny, że nie nadążysz z kiszeniem
Moja mama podsypuje nim fasolkę szparagową. Nie nadąża ze zbieraniem plonu
Moja mama podsypuje nim fasolkę szparagową. Nie nadąża ze zbieraniem plonu
Picie takiego napoju znacząco zwiększa ryzyko rozwoju raka. Pojawia się już u młodych osób
Picie takiego napoju znacząco zwiększa ryzyko rozwoju raka. Pojawia się już u młodych osób
Pij choć szklankę dziennie. Wzmocnisz odporność, a jelita będą działać jak należy
Pij choć szklankę dziennie. Wzmocnisz odporność, a jelita będą działać jak należy
Ten deser pomoże ci utrzymać formę. Potrzebujesz kilku składników
Ten deser pomoże ci utrzymać formę. Potrzebujesz kilku składników
Pod żadnym pozorem nie dodawaj takiego kopru do ogórków. Wszystkie słoiki pójdą na zmarnowanie
Pod żadnym pozorem nie dodawaj takiego kopru do ogórków. Wszystkie słoiki pójdą na zmarnowanie
Uchodzi za najzdrowszy napój świata. Chroni przed rakiem, na jelita działa jak balsam
Uchodzi za najzdrowszy napój świata. Chroni przed rakiem, na jelita działa jak balsam
Wrzucam serek wiejski i truskawki do blendera. Po trzech godzinach mam deser lepszy niż z cukierni
Wrzucam serek wiejski i truskawki do blendera. Po trzech godzinach mam deser lepszy niż z cukierni
Polacy źle gotują parówki. Robert Makłowicz wytyka częsty błąd
Polacy źle gotują parówki. Robert Makłowicz wytyka częsty błąd
Piję przed posiłkiem. Moja wątroba działa o wiele lepiej i nie mam wzdęć
Piję przed posiłkiem. Moja wątroba działa o wiele lepiej i nie mam wzdęć
Jem zamiast rodzynek. Wspierają serce, a jelita działają jak w zegarku
Jem zamiast rodzynek. Wspierają serce, a jelita działają jak w zegarku
Rozrzuciłam między grządkami. Ślimaki i mrówki omijają moje warzywa szerokim łukiem
Rozrzuciłam między grządkami. Ślimaki i mrówki omijają moje warzywa szerokim łukiem