Wyglądają jak zwykłe naleśniki. Już pierwszy kęs mocno cię zdziwi
Naleśniki z mięsem mielonym i serem to przepis idealny na sycący obiad lub kolację, który robi się szybciej niż inne klasyczne dania w tym stylu. Możesz użyć mielonego mięsa z kurczaka lub indyka, ponieważ obie opcje są lekkostrawne, niskokaloryczne i bogate w białko oraz cenne mikroskładniki.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Tortillowe szaszłyki z wołowiną. Pomysł na ciepłą przekąskę z piekarnika
Świetnym uzupełnieniem jest tu także ser niskotłuszczowy, który jest wyjątkowo chudy i jednocześnie zasobny w białko oraz wapń. Choć jest mniej tłusty niż klasyczne sery to nadal świetnie komponuje się z całością dania. To świetna alternatywa dla tych, którzy chcą jeść pysznie i jednocześnie lżej.
Naleśniki z mięsem mielonym i serem w sosie pomidorowym
Ten przepis na naleśniki to udane połączenie kuchni włoskiej i domowej wygody. Warto spróbować i przekonać się, jak dobrze smakują "zwykłe" naleśniki w niezwykłej odsłonie.Jak zrobić naleśniki z mięsem i serem? Poznaj prosty przepis na naleśniki z mięsem w sosie pomidorowym.
Składniki:
- 100 g (1/4 opakowania) mięsa mielonego z kurczaka,
- 100 g (1/2 szklanki) sosu pomidorowego passata,
- 30 g (1 kawałek lub 3 plasterki) sera żółtego niskotłuszczowego,
- curry,
- chilli,
- wędzona słodkia papryka,
- 40 g (4 łyżki) mąki np. pszennej, ryżowej, owsianej,
- 50 g (1 sztuka) jajka kurzego,
- 80 g (1/3 szklanki) mleka 2 proc.,
- 70 g (1/4 szklanki) wody niegazowanej lub gazowanej,
- 5 g (1 łyżeczka) oleju do ciasta np. rzepakowego, słonecznikowego,
- 5 g (1 łyżeczka) masła klarowanego lub dowolnego oleju do smażenia,
- sól.
Sposób przygotowania:
Krok 1: Rozgrzej odrobinę oleju na patelni. Po chwili wrzuć mięso. Smaż, cały czas mieszając i rozdrabniając mięso drewnianą łopatką. Gdy mięso straci surowy kolor, dodaj sos pomidorowy i dopraw do smaku curry, chilli i wędzoną słodką papryką. Duś przez około 10 min na małym ogniu pod przykryciem, co chwilę mieszając. W tym czasie przygotuj naleśniki.
Krok 2: Sprawdź przepis na naleśniki.
Krok 3: Pod koniec dopraw mięso do smaku solą i pieprzem oraz dodaj starty lub drobno pokrojony ser. Dokładnie wymieszaj. Odstaw.
Krok 4: Na naleśnikach równomiernie rozłóż mięsny farsz (porcje farszu podziel na tyle części ile jest naleśników). Naleśniki składaj na pół i znowu na pół lub zwijaj w rulony.
Krok 5: Zjedz na ciepło lub na zimno.