Niedługo zacznie się sezon. Polacy mają wielki skarb, a wielu nawet nie wie, że można je jeść

Rokitnik zwyczajny (Hippophae rhamnoides) jest jednym z najłatwiejszych w uprawie krzewów ozdobnych. Jednocześnie jego owoce to skarbnica witamin, soli mineralnych i substancji aktywnie czynnych, pozytywnie wpływających na zdrowie człowieka. Jak je wykorzystywać? Czy mają zastosowanie w kuchni? Dlaczego warto posadzić ten krzew w ogrodzie?

RokitnikRokitnik
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Grzegorz

Owoce rokitnika dojrzewają w drugiej połowie sierpnia i we wrześniu. Można je zbierać w tym terminie, jednakże miłośnicy nalewek często czekają do pierwszych przymrozków, wtedy owoce są mniej cierpkie. Zazwyczaj pojawiają się na krzewie od 3-4 roku uprawy. Zbiór należy przeprowadzać ostrożnie, gdyż owoce są miękkie, a krzew posiada ostre kolce.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Leniwe z jagodami jak u babci! Gotowe w kilka minut

Owoce rokitnika w domowej apteczce

Owoce rokitnika zawierają bardzo dużo witaminy C (nawet 600 mg/100 g), a ponadto witaminę E i witaminy z grupy B. Jednocześnie są bogatym źródłem soli mineralnych, m.in. potasu, magnesu i wapnia. W ich skład wchodzą kwasy organiczne, aminokwasy, karotenoidy i lipidy. Owoce mają m.in. właściwości przeciwzapalne i bakteriobójcze. Zaleca się spożywać je przy infekcjach, a także na ogólną poprawę odporności. Są szczególnie cenne w okresie jesienno-zimowym.

Wspomagają również układ krwionośny. Pomagają regulować poziom cholesterolu, działają przeciwmiażdżycowo i są polecane przy nadciśnieniu tętniczym. Poprawiają metabolizm, usprawniając pracę układu pokarmowego. Rokitnik spowalnia procesy starzenia. Olej z rokitnika jest traktowany jako naturalny kosmetyk, m.in. do pielęgnacji cery. Działa wspomagająco w walce z trądzikiem, łuszczycą oraz atopowym zapaleniem skóry.

Owoce rokitnika w kuchni

Owoce rokitnika zwyczajnego mają kwaskowaty, a zarazem cierpki smak. Ponadto wyczuwa się w nich nuty słodkawe i gorzkie. To cała pula smaków. Rokitnik jest potocznie nazywany "rosyjskim ananasem" i aromatyczny posmak może kojarzyć się właśnie z tym egzotycznym gatunkiem. Owoców raczej nie spożywa się na surowo, lecz w formie różnorodnych przetworów, np. dżemów, marmolad, galaretek, które wykorzystuje jako dodatek do kanapek, naleśników, a także deserów. Ponadto dużą popularnością cieszą się soki i nalewki z rokitnika, stosowane głównie dla leczniczych właściwości. Olej z rokitnika stosuje się na zimno jako dodatek do sałatek, surówek i sosów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz też: Ketchup z cukinii bije na głowę pomidorowy. Przygotuj zapas na zimę

Dlaczego warto uprawiać rokitnik zwyczajny w ogrodzie?

Rokitnik zwyczajny to jedna z najodporniejszych roślin, która wytrzymuje susze, mróz, zasolenie podłoża i zanieczyszczenie powietrza. Po posadzeniu faktycznie nie wymaga opieki. Podlewanie wykonuje się w skrajnych przypadkach, można go przycinać (w formie drzewka). Rokitnik formowany na pniu często jest sadzony na szpalery. To elegancka dekoracja ogrodów.

Z kolei naturalnie rosnący, gęsty krzew jest wykorzystywany do zasłaniania działki i poszczególnych zakątków w ogrodzie. Może posłużyć m.in. do oddzielenia części gospodarczej od ozdobnej czy wypoczynkowej. Rokitnik osiąga maksymalnie 5-6 m wysokości. Często jest przycinany na wys. 2-2,5 m. Jego ozdobą są lancetowate, szarozielone liście oraz okrągłe, pomarańczowe owoce, które są pokarmem dla wielu gatunków ptaków, a jednocześnie są jadalne dla człowieka. To roślina dwupienna. Aby wytworzyła owoce, trzeba posadzić blisko siebie odmiany męskie i żeńskie.

Rokitnik to "wdzięczna" roślina, która po posadzeniu sama rośnie, prawie nie wymaga pielęgnacji, a dostarcza cennych darów, które wykorzystuje się w kuchni, domowej apteczce i kosmetyce. Amatorzy naturalnych metod ochrony zdrowia powinny traktować go jako gatunek "obowiązkowy".

Źródło artykułu: Michał Mazik

Wybrane dla Ciebie

Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Wielu sypie do mięs i kapusty. Mało kto wie, jak faktycznie działa na organizm
Wielu sypie do mięs i kapusty. Mało kto wie, jak faktycznie działa na organizm