Widzisz w sklepie? Kup bez zastanowienia. Obniża cholesterol i wspiera jelita
Mały, zielony i niepozorny owoc, który na pierwszy rzut oka przypomina winogrono. Po spróbowaniu zaskakuje delikatną słodyczą i tropikalnym akcentem. Choć nieczęsto pojawia się w sklepach, warto wrzucić je do koszyka, gdy tylko się nadarzy okazja. Ten owoc to mini kiwi. Skarbnica prozdrowotnych związków i źródło niepowtarzalnego smaku. Co można z niego przygotować i jakie ma właściwości? Wszystkiego dowiesz się poniżej!
Mini kiwi, znany również jako aktinidia ostrolistna (Actinidia arguta), to owoc stosunkowo rzadko spotykany na półkach polskich sklepów. Roślina ta jest pnączem, które wydaje niewielkie owoce o masie do 10 g. Owoce te w zależności od odmiany mogą przybierać kolor od jasnozielonego po czerwony. Należy do tego samego rodzaju roślin co powszechnie znane kiwi, czyli aktinidia smakowita.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Cytrynowy karmelek osłodzi popołudnie. Co warstwa, to smaczniejsza
Mini kiwi – jakich dostarcza składników
Aktinidia ostrolistna występuje naturalnie w Azji i zachodnich terenach Rosji. W celach komercyjnych prowadzi się jej hodowlę m.in. USA, Australii, Chinach i Europie. W Polsce kupowana jest jako roślina ozdobna, a przy odpowiedniej pielęgnacji można uprawiać ją również dla owoców, które wyróżniają się wysoką zawartością prozdrowotnych składników, takich jak np.:
- luteina,
- błonnik,
- chlorofil,
- beta-karoten,
- związki fenolowe,
- witamina C, A i E,
- kwasy organiczne,
- mio-inozytol (witamina B8),
- składniki mineralne np. potas, wapń, miedź, magnez, żelazo.
Mini kiwi cechuje się subtelnym, słodkim i aromatycznym smakiem, słodszym niż tradycyjne. Ma gładką, pozbawioną włosków skórkę, która nadaje się do jedzenia. Co ciekawe zawiera ona aż 15 razy więcej przeciwutleniaczy niż miąższ owocu. Owoce te sprawdzą się jako słodka przekąska, a także jako składnik dżemów czy koktajli.
Jak mini kiwi wpływa na zdrowie?
Mini-kiwi bez wątpienia zasługuje na miano superfoods. Zawarte w nim składniki, takie jak związki fenolowe, chlorofil, witamina E oraz karotenoidy, wspomagają redukcję stanów zapalnych w organizmie i neutralizację wolnych rodników. Ich nadmiar jest głównym czynnikiem wywołującym stres oksydacyjny.
Owoce te wpływają także pozytywnie na pracę jelit – sprzyjają zasiedlaniu korzystnych bakterii, głównie ze względu na obecność rozpuszczalnej frakcji błonnika, która stanowi dla nich pożywkę. Oprócz tego wspierają trawienie dzięki obecności enzymu aktynidyny. Pomaga on strawić m.in. mięso, co wpływa na lepsze przyswajanie obecnego w nim białka.
Mini kiwi może także wspierać leczenie hipercholesterolemi. Jest to zaburzenie, które charakteryzuje się znacznie podwyższonym poziomem cholesterolu we krwi. Nieleczone może sprzyjać m.in. miażdżycy i chorobom układu krążenia. Niektóre związki, takie jak np. błonnik czy związki fenolowe wpływają na obniżenie cholesterolu całkowitego i frakcji LDL oraz na podniesienie cholesterolu HDL.
Owoc ten jest także dobrym źródłem mioinozytolu, który może wspomagać leczenie zespołu policystycznych jajników, a także przyczyniać się do poprawy pamięci, regulacji pracy hormonów i zmniejszenia ryzyka wystąpienia cukrzycy typu II.
Co można przygotować z mini kiwi?
Owoce aktinidii ostrolistnej najlepiej spożywać na surowo. Można je dodawać do owsianki, sałatek owocowych lub serwować jako element przekąski czy drugiego śniadania. Sprawdzają się również w wytrawnych sałatkach, np. z rukolą, serem feta i dressingiem na bazie octu balsamicznego.
Mini-kiwi można wykorzystać też do przygotowania przetworów na zimę, a także do koktajli i smoothie. Nadaje się również do przyrządzenia domowych deserów, takich jak lody, sorbety czy galaretki. Może posłużyć do dekoracji tortów i babeczek lub jako baza do pralinek – wystarczy zanurzyć je w czekoladzie i obtoczyć wiórkami kokosowymi.
Gdzie kupić mini kiwi?
Owoce aktinidii, w przeciwieństwie do klasycznego kiwi, rzadziej pojawiają się w sprzedaży. Zwykle można je znaleźć w supermarketach lub dyskontach w okolicy września – początku sezonu ich zbiorów. Mini-kiwi są też dostępne w sprzedaży online, jednak w tym przypadku również można na nie trafić jedynie sezonowo.
Jak uprawiać mini kiwi w domu?
Coraz więcej osób decyduje się na przydomową uprawę mini kiwi. Młode pędy najlepiej zasadzić w ogródku lub na balkonie. Roślina ta dobrze radzi sobie w niskich temperaturach, dlatego polski klimat nie jest jej straszny. Aby móc cieszyć się z corocznych zbiorów poleca się sadzić pędy w nasłonecznionym miejscu. Ponieważ mini kiwi to roślina pnąca niezbędne są też odpowiednie podpory. Pnącza mogą przyrastać rocznie nawet do 3 metrów, dlatego ważne też jest jej regularnie podcinanie. Zwykle wykonuje się je zimą.
Mini-kiwi najlepiej posadzić w dużych donicach wypełnionych lekko kwaśną ziemią lub standardowo w glebie. Roślina ta wymaga też regularnego podlewania, zwłaszcza latem oraz nawożenia co ok. 2-3 miesiące nawozem wieloskładnikowym po roku od zasadzenia.
Pierwsze owoce pokazują się po ok. 2-3 latach od posadzenia. Najlepiej zbierać je, gdy są miękkie. Wtedy wyróżniają się najbardziej wyrazistym smakiem i słodyczą. Po zbiorach, jeśli są przechowywane w lodówce, zachowują świeżość nawet przez dwa tygodnie.
Agata Soroczyńska, dietetyk kliniczny i sportowy dla Wirtualnej Polski
Bibliografia:
- Latocha P., Aktinidia ostrolistna – wartościowy gatunek o dużych walorach ozdobnych i potencjale produkcyjnym, Rocznik polskiego towarzystwa dendrologicznego Vol. 67 – 2019, 61‒68.
- Latocha P., The Nutritional and Health Benefits of Kiwiberry (Actinidia arguta) – a Review, Plant Foods Hum Nutr (2017) 72:325–334.
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.