Rzepak - oliwka Północy

"Cudze chwalicie, swego nie znacie" - to popularne porzekadło znakomicie opisuje nasz stosunek do rzepaku, który w ostatnich latach jest coraz częściej wypierany przez oliwę z oliwek. Tymczasem olej produkowany z jego nasion posiada walory zdecydowanie przewyższające śródziemnomorski smakołyk. Świetnie nadaje się do smażenia, ale może być również stosowany jako składnik dressingów czy sosów.

Obraz
Źródło zdjęć: © Thinkstock | Thinkstock

Rzepak jest najczęściej uprawianą rośliną oleistą w naszym kraju. Jej nasiona służą przede wszystkim do produkcji oleju jadalnego, jednak mogą być także wykorzystywane do wyrobu biopaliwa. Jednak w ostatnich latach stracił sporo na popularności. Polacy coraz chętniej wybierają oliwę z oliwek, która cieszy się opinią produktu dobrze wpływającego na kondycję układu sercowo-naczyniowego i funkcjonowanie całego organizmu. – Szkoda, że olej rzepakowy został zapomniany. Posiada bowiem wiele właściwości znacznie przewyższających walory oliwy z oliwek – przekonuje Beata Prusińska, dietetyk z Centrum Naturhouse.

Dobre proporcje

Olej rzepakowy zawiera znacznie większą ilość kwasu linolowego (omega-6) niż oliwa z oliwek, której niewiele ustępuje również pod względem stężenia równie cennego kwasu oleinowego. W produkcie tłoczonym z nasion rzepaku znajdziemy najwięcej nienasyconych kwasów tłuszczowych z deficytowej w naszej diecie rodziny omega-3 i najmniej nasyconych kwasów tłuszczowych (zawartość dwukrotnie niższa niż w oliwie z oliwek czy oleju słonecznikowym), które znacznie podnoszą ryzyko wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego.

Specjaliści podkreślają, że ważna jest nie tylko ilość spożywanych nienasyconych kwasów tłuszczowych, ale przede wszystkim ich proporcje. – Olej rzepakowy cechuje się idealnym stosunkiem kwasów omega-6 do omega-3, czyli 2:1. Nie bez znaczenia jest także fakt, że to roślina uprawiana w naszej strefie klimatycznej – podkreśla Beata Prusińska.

Dla matek i dzieci

Olej rzepakowy jest także bogatym źródłem steroli roślinnych, które pomagają utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu we krwi. Produkt stanowi również skarbnicę cennych dla zdrowia i urody przeciwutleniaczy: witaminy E, nie bez przyczyny nazywanej „witaminą młodości” oraz beta karotenu. Ponieważ olej jest bezzapachowy i ma neutralny kolor, może stać się świetną bazą do domowych kosmetyków, nawet dla osób o bardzo wrażliwej cerze.

Olej rzepakowy jest także zalecany kobietom ciężarnym oraz dzieciom od 6. miesiąca życia. Zawarte w nim nienasycone kwasy tłuszczowe odgrywają ważną rolę w utrzymaniu prawidłowej pracy mózgu i uczestniczą w syntezowaniu niezbędnego każdemu malcowi składnika – kwasu dokozaheksaenowego, który wspomaga rozwój wzroku u dzieci.

O tym, jak ważne są tłuszcze w pierwszych latach życia świadczy zalecenie Światowej Organizacji Zdrowia, według którego nie należy ograniczać ich spożycia przez dzieci do 3. roku życia. Jednocześnie WHO zaleca, żeby ok 30-45 proc. całodobowego zapotrzebowania na energię pokrywały tłuszcze roślinne. Wprowadzanie oleju rzepakowego do diety dzieci i niemowląt ma także korzystne działanie we wczesnej profilaktyce chorób układu krążenia.
Badania dowiodły, że produkt pomaga również w leczeniu depresji i zapobiega stanom lękowym.

Zamiennik oliwy?

W kuchni olej rzepakowy ma uniwersalne zastosowanie. – Idealnie nadaje się do smażenia. Łatwo go odsączyć, dzięki czemu przyrządzone na nim potrawy mają o 5-10 proc. niższą wartość kaloryczną w porównaniu z daniami smażonymi na innych olejach – informuje Beata Prusińska. Tłuszcz rzepakowy to także doskonały dodatek do wypieku ciast.

Naukowcy z Zakładu Żywienia Człowieka Wydziału Zdrowia Publicznego Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Zabrzu twierdzą, że do smażenia w wysokich temperaturach najlepiej nadaje się olej rzepakowy z dodatkiem... witaminy E. Można samodzielnie wzbogacić olej, kupując witaminę E w aptece i dodając w proporcji 50 mg witaminy na 100 g oleju.

Jednak olej rzepakowy można z powodzeniem spożywać również na zimno. Na przykład do dań kuchni greckiej, o czym przekonywał znany kucharz Robert Sowa, który poprowadził warsztaty kulinarne w ramach projektu „Pokochaj olej rzepakowy”. „Z powodzeniem może zastąpić oliwę z oliwek, tradycyjnie wykorzystywaną w diecie śródziemnomorskiej. Jest świetną bazą do przygotowania sosów do tak charakterystycznych greckich sałatek ze świeżych warzyw, doskonale sprawdzi się w aromatycznych marynatach do mięs, jest doskonałym tłuszczem do smażenia, a także dobrym dodatkiem do greckich zup rybnych” – tłumaczył Robert Sowa.

Walory oleju rzepakowego podkreśla także Marta Gessler, restauratorka i znawczyni kuchni. Jej zdaniem warto go wykorzystywać w przygotowaniu dressingów i dipów do wielu wiosennych potraw. Olej rzepakowy doskonale sprawdzi się jako baza do sosów, którymi można skropić każdą sałatkę.

Rafał Natorski/mmch/kuchnia.wp.pl

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce