Ryż z hayashi. Japońska potrawka z mięsem w pysznym sosie
Hayashi to serwowana z ryżem potrawka wołowa, wywodząca się z tej samej tradycji co staroświeckie
mięsne dania w stylu wołowiny po burgundzku. Mówiąc szczerze, jako dzieciak nie przepadałem za gulaszem wołowym, jednak odkąd mam dzieci i odkryłem, że skrobia z sosem to magiczna kombinacja, dzięki której chętnie zjadają obiad, oczy otworzyły mi się na przydatność i smak tej potrawy, zwłaszcza w wersji hayashi.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: Ponad 120 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia japońska
- Kategoria przepisów: Obiad
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
- 900 g karkówki wołowej bez kości, pokrojonej w 5 cm kostkę
- 3 łyżki mąki
- 2 łyżki oleju roślinnego (lub więcej)
- 1 cebula, pokrojona w grube plastry
- ½ szklanki wytrawnego czerwonego wina
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- ¾ szklanki krojonych pomidorów
- 2 łyżki keczupu
- 2 łyżki sosu tonkatsu Bull-Dog
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu
- 1 łyżka miodu
Składniki
Podawaj z ugotowanym ryżem
Przepis
- Umieść wołowinę w misce. Posyp mąką i potrząśnij, żeby równomiernie ją rozprowadzić.
- Rozgrzej duży żeliwny rondel lub inny garnek o grubym dnie na średnim ogniu, wlej 1 łyżkę oleju roślinnego. Partiami smaż na nim mięso, tak by nabrało brązowego koloru z każdej strony. Nie spiesz się i w razie potrzeby dodaj więcej oleju. Jeśli umieścisz na patelni zbyt dużo mięsa, ugotuje się, zamiast usmażyć. Uzyskanie odpowiedniej, brązowej barwy zajmie 15-20 minut. Gotowe kawałki przełóż na talerz lub tacę.
- Jeśli w rondlu zostało dużo tłuszczu, odlej go, pozostawiając około 1 łyżkę i postaw rondel z powrotem na ogniu. Dodaj cebulę i smaż około 3 minut, aż nieco zmięknie. Wlej wino na patelnię i użyj szpatułki, żeby oderwać od dna wszelkie przyklejone kawałki, a następnie redukuj je, aż dno patelni będzie niemal całkiem suche. Dodaj przecier pomidorowy i gotuj przez 2 minuty, wciąż mieszając.
- Przełóż mięso na patelnię wraz z jego sokami, dodaj pokrojone pomidory, keczup, sos tonkatsu, sól, pieprz i szklankę wody. Wymieszaj i doprowadź do wrzenia, następnie zmniejsz ogień, przykryj i gotuj od 1½ do 2 godzin, aż mięso będzie się dało oddzielić widelcem. Lubię wymieszać wszystko po 30, a potem po 60 minutach, a następnie co kwadrans sprawdzać konsystencję mięsa.
- Przy pomocy łyżki cedzakowej lub szczypiec przełóż mięso do miski lub na talerz, starając się zostawić w garnku pomidory i cebulę. Dodaj na patelnię miód i przy pomocy ręcznego blendera zmiksuj warzywa i towarzyszący im płyn na gładki sos. (Jeśli nie masz ręcznego blendera, możesz robić to partiami w pojemniku, a następnie przenieść sos z powrotem do rondla). Kiedy sos będzie gładki, wmieszaj mięso z powrotem.
- Możesz już podać potrawkę z ugotowanym ryżem, ale jeśli ostudzisz ją i przechowasz w lodówce, po 1-2 dniach będzie smakować jeszcze lepiej. Możesz przechowywać ją tam przez tydzień.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl