Ryż smażony z warzywami i jajkiem

Ryż smażony z warzywami i jajkiem to pożywna i bardzo smaczna propozycja, która doskonale sprawdzi się również w ramach śniadania lub kolacji. Danie przygotowuje się naprawdę błyskawicznie.

Ryż smażony z warzywami i jajkiemRyż smażony z warzywami i jajkiem
Paulina Krajewska

Składniki

  • 400 g warzyw (u mnie mieszanka chińska: groszek, marchew, papryka, grzyby mun, pędy bambusa, cebula)
  • 200 g ugotowanego ryżu
  • 2 jajka
  • sól do smaku
  • pieprz czarny do smaku

Przepis

Warzywa podduś kilka minut w woku, gdy zmiękną, wciąż pozostając jędrne, dodaj do nich ugotowany i odcedzony ryż. Następnie wmieszaj roztrzepane jajka z solą oraz pieprzem. Mieszaj, całość smażąc jeszcze przez kilka minut na średnim ogniu.
Sugestie: Danie możesz też z powodzeniem przygotować na patelni lub w garnku. Możesz użyć dowolnych warzyw. Polecam biały ryż długoziarnisty. Do ryżu możesz również dodać kawałki mięsa, np. kurczaka lub kawałki ananasa. Użyj ulubionych przypraw – polecam curry i kurkumę. Potrawę przed podaniem możesz obsypać posiekanym szczypiorem lub dymką.
Zobacz także: paprykarz w prostym przepisie

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja