Ryż smażony z warzywami i jajkiem
Ryż smażony z warzywami i jajkiem to pożywna i bardzo smaczna propozycja, która doskonale sprawdzi się również w ramach śniadania lub kolacji. Danie przygotowuje się naprawdę błyskawicznie.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 1-2 |
- 400 g warzyw (u mnie mieszanka chińska: groszek, marchew, papryka, grzyby mun, pędy bambusa, cebula)
- 200 g ugotowanego ryżu
- 2 jajka
- sól do smaku
- pieprz czarny do smaku
Warzywa podduś kilka minut w woku, gdy zmiękną, wciąż pozostając jędrne, dodaj do nich ugotowany i odcedzony ryż. Następnie wmieszaj roztrzepane jajka z solą oraz pieprzem. Mieszaj, całość smażąc jeszcze przez kilka minut na średnim ogniu.
Sugestie: Danie możesz też z powodzeniem przygotować na patelni lub w garnku. Możesz użyć dowolnych warzyw. Polecam biały ryż długoziarnisty. Do ryżu możesz również dodać kawałki mięsa, np. kurczaka lub kawałki ananasa. Użyj ulubionych przypraw – polecam curry i kurkumę. Potrawę przed podaniem możesz obsypać posiekanym szczypiorem lub dymką.
Zobacz także: paprykarz w prostym przepisie
Zobacz wideo: nie wyrzucaj skorupek jaj. To naturalny suplement diety
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze