Ryż czerwony – czy warto po niego sięgać
Charakteryzuje się słodkim smakiem i orzechowym aromatem, dzięki czemu świetnie sprawdza się w deserach czy sałatkach. Od popularnych białych odmian czerwony ryż różni się nie tylko kolorem, ale także większą zawartością błonnika oraz innych wartościowych składników odżywczych.
Ryż jest drugim, po pszenicy, najczęściej uprawianym zbożem świata. Historia tego niezwykłego zboża zaczęła się blisko pięć tysięcy lat przed naszą erą, gdy mieszkańcy doliny Rzeki Perłowej uchodzącej do Morza Południowochińskiego zaczęli wykorzystać ryż do celów spożywczych. Początkowo ceniono go przede wszystkim w Azji, dzięki wyprawie Aleksandra Macedońskiego trafił także do Europy, a w kolejnych wiekach za sprawą kolonizatorów – do obu Ameryk.
Dziś ryż stanowi podstawę wyżywienia co trzeciego mieszkańca naszej planety. Znanych jest około 150 tys. jego odmian, ale największą popularnością cieszą się te o białych ziarenkach, choć ostatnio coraz większe zainteresowanie, zwłaszcza miłośników zdrowego odżywiania, budzi ryż wyróżniający się nasionami w różnych odcieniach czerwieni. Jest uprawiany przede wszystkim w Tajlandii i Bhutanie – niewielkim kraju położonym na zboczach Himalajów. Plantacje czerwonego ryżu znajdują się również we Włoszech i Francji.
Te odmiany, oprócz barwy, wyróżnia unikalny słodki smak oraz delikatny orzechowy aromat. Po ugotowaniu czerwony ryż jest bardziej twardy i sypki niż biały, charakteryzuje się również imponującymi właściwościami odżywczymi.
Zobacz też: Nie łącz ryb z tymi produktami
Czerwony ryż – wartości odżywcze
Za kolor ziaren czerwonego ryżu odpowiadają antocyjany – barwniki roślinne, które są jednocześnie silnymi przeciwutleniaczami stymulującymi system odpornościowy, działającymi przeciwzapalnie, a także wpływającymi ochronnie na układ krwionośny. Badania naukowe wykazały, że antocyjany przeciwdziałają rozwojowi nowotworów (m.in. płuc, jelita grubego, żołądka) oraz pomagają w ich leczeniu, chociażby łagodząc dolegliwości związane z chemioterapią. Zmniejszają też ryzyko schorzeń serca i poprawiają ostrość widzenia.
W porównaniu z białymi odmianami czerwone dostarczają więcej błonnika pokarmowego, nie tylko regulującego perystaltykę jelit, ale również skutecznie obniżającego poziom "złego" cholesterolu LDL, którego nadmiar grozi rozwojem poważnych schorzeń układu krążenia.
Czerwony ryż jest bogatym źródłem witamin z grupy B (zwłaszcza B1, B2, B5, B6), dobroczynnie wpływających na układ nerwowy, poprawiających samopoczucie, usprawniających przemianę materii, podnoszących odporność organizmu, a także wzmacniających włosy, skórę czy paznokcie. Produkt kryje też sporo żelaza, wapnia czy magnezu.
W czerwonym ryżu nie znajdziemy glutenu, dlatego bez obaw mogą po niego sięgać osoby zmagające się z nietolerancją tej mieszanki białek oraz cierpiące na celiakię – chorobę powodującą stan zapalny jelita cienkiego, który uniemożliwia prawidłowe wchłanianie składników odżywczych z pokarmów i wywołuje poważne deficyty witamin i minerałów.
Zaletą czerwonego ryżu jest również niższa od białych odmian kaloryczność (100 g ugotowanego produktu dostarcza ok. 100 kcal) oraz mniejszy indeks glikemiczny. Produkt zapewnia natomiast solidną dawkę węglowodanów, co powinniśmy docenić, gdy uprawiamy sport lub wykonujemy pracę wymagającą dużego wysiłku fizycznego.
Jak wykorzystać czerwony ryż
Czerwony ryż wymaga dość długiej obróbki termicznej. Należy go gotować na małym ogniu około 40 minut, wcześniej zalewając wodą w proporcji 1:2 (jedna porcja ryżu na dwie porcje wody). Jeśli chcemy, by był bardziej miękki warto go wcześniej wymoczyć przez 2-3 godziny.
Produkt można wykorzystać w kuchni na wiele sposobów, podobnie jak białe odmiany. Jednak ze względu na dość słodkawy smak i orzechowy aromat najlepiej sprawdza się w rozmaitych deserach. Ugotowany i wystudzony ryż czerwony możemy np. zmiksować z mlekiem (świetnie sprawdzi się też roślinne, kokosowe lub owsiane), bananem i wiórkami kokosowymi. Uzyskaną masę przekładamy do salaterek, nakładamy na nią podduszone z cukrem (lub innym słodzikiem) truskawki albo maliny i posypujemy posiekanymi migdałami.
Czerwony ryż, także ze względu na kolor, świetnie pasuje do rozmaitych sałatek, np. z rukolą, cebulą dymką i serem fera, albo suszonymi pomidorami, kaparami, orzeszkami piniowymi oraz serem pleśniowym. Doskonale sprawdza się w również jako dodatek do mięs, zwłaszcza drobiu.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl