Rydze duszone po cygańsku. Gratka dla miłośników grzybów
Rydze po cygańsku to przepyszna propozycja dla wszystkich miłośników grzybów. Przepis jest bardzo prosty. Tak przygotowane grzyby doskonale smakują z kromką świeżego domowego chleba.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Sposób przygotowania: Duszenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Ziemniaki obrać, umyć, pokroić na małą kosteczkę(szybciej się usmażą).
- Na patelni rozgrzać olej, wrzucić ziemniaki i podsmażyć, potem zmniejszyć ogień, przykryć i poddusić, aż będą miękkie,
- Cebulę obrać, pokroić w cienkie półtalarki, dodać do ziemniaków i poddusić.
- Rydze umyć(jak są solone namoczyć na kilka minut w ciepłej wodzie), pokroić w kosteczkę i pod koniec duszenia dodać do ziemniaków i cebuli.
- Jak już wszystko się chwile poddusi i będzie ciepłe, dolewamy sos pomidorowy, dosalamy do smaku, dodajemy cukier i czekamy, aż wszystko dojdzie(nie może się zagotować).
- Posypujemy świeżo zmielonym pieprzem, od razu podajemy z chlebem.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl