Ryba w nowej odsłonie. Serowe bułeczki z łososiem
Puszyste i wyrośnięte serowe bułeczki z łososiem. Dodatek rozmarynu i parmezanu sprawia, że są wyjątkowo aromatyczne. Bułeczki świetnie sprawdzą się nie tylko jako pożywna przekąska w pracy, ale także podczas przyjęć jako smakowity dodatek do drinków. Lubisz ryby, ale nie wiesz jak je przyrządzić? Już dziś wypróbuj nas przepis na serowe bułeczki z łososiem.
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Pieczywo
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
- 250 ml mleka
- 3 jajka
- 1 łyżka masła
- 250 g mąki
- 100 g parmezanu
- 350 g łososia
- natka pietruszki
- rozmaryn
- sezam
- siemię lniane
- sól
- pieprz
- sok z cytryny
Przepis
Mleko, 2 jajka, masło, mąkę, parmezan mieszamy w dużej misce. Dodajemy szczyptę soli i rozmaryn. Łososia myjemy, usuwamy ości i kroimy na drobne kawałki. Skrapiamy je sokiem z cytryny. Doprawiamy solą, pieprzem i natką pietruszki. Odstawiamy na 15 minut. Ciasto rozwałkowujemy. Szklanką wycinamy kółka z ciasta. Na środku każdego z nich układamy przygotowany farsz. Następnie zwijamy i formujemy kulkę. Tak uformowane bułeczki układamy na blaszce. Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Posypujemy sezamem i siemieniem lnianym. Pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza.