Ryba w cieście piwnym
Ryba w cieście piwnym to genialna przekąska. Jest dość kaloryczna, ale od czasu do czasu można zaszaleć. Ja podaję ją z zieloną sałata i dipem czosnkowym.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Okazja: |
Ciasto:
- 20 dag mąki
- jajko
- pół szklanki piwa
- łyżeczka oleju
- sól
Z mąki, żółtka, piwa i oleju sporządzić ciasto. Osolić, wymieszać z ubitą na sztywno pianą z białka; przyrządzone ciasto musi mieć gęstość śmietany. Filety osolić, posypać pieprzem, dość obficie skropić sokiem cytrynowym, pokrajać na mniejsze kawałki. Każdy kawałek zanurzać w cieście i kłaść na rozgrzany olej. Smażyć ok. 5 min. Usmażone ryby będą przypominały pączki. Podawać na gorąco z zieloną sałatą.
Przepis dodał użytkownik zagadkaa21
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze