Rurki z kremem w wersji wegańskiej. Pyszny pomysł na deser
Doskonałe ciasto, pyszny krem i cukier puder. Kruche, maślane i rozpływające się w ustach rurki to deser idealny. Czy można zrobić takie same w wersji roślinnej? Paweł Ochman, bloger "Weganon", udowadnia w swojej książce, że można.
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Desery
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Ciasto
- 2½ szklanki mąki orkiszowej jasnej lub pszennej uniwersalnej
- ¾ szklanki śmietanki roślinnej (np. domowa sojowa)
- 2 łyżki nierafinowanego cukru pudru
- 100 g ciekłego oleju kokosowego
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Krem
- 2 puszki mleka kokosowego 400 g (o zawartości 17 proc. tłuszczu i 75 proc. kokosa), wstawiona na 1–2 dni do lodówki
- 1 łyżka nierafinowanego cukru pudru
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- skórka z 1 cytryny
Przepis
Ciasto
Wszystkie składniki dokładnie zagnieść, aż powstanie gładkie ciasto. Wałkować na grubość 2–3 mm. Wykrawać paski szerokości około 1 cm. Długość zależy od metalowych tutek do rurek. Nawijać paski na rurki tak, by ciasto nachodziło lekko na siebie. Wstawiać do lodówki na 10 minut. Układać na papierze do pieczenia. Piec 15 minut w temperaturze 200 stopni C. Lekko przestudzić i zdjąć z metalowych rurek. Postępować tak, aż skończy się ciasto.
Przepis
Krem
Z puszek wyjąć tylko białą, stałą część mleka kokosowego. Dokładnie ubić z cukrem. Dodać wanilię i skórkę i delikatnie wymieszać. Przełożyć krem do rękawa cukierniczego, a następnie nadziać nim puste rurki. Można ozdobić owocami i posypać cukrem pudrem.