Trwa ładowanie...
d3i0c51
21-12-2015 08:34

Rumsztyk w warzywach z czarnymi oliwkami

Przepis
5.0
(1 głos)
Oceń:
d3i0c51
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Składniki
  • 4 plastry rostbefu lub rozbratla
  • 1 cebula
  • olej do smażenia
  • 300 g włoszczyzny krojonej
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 100 g czarnych oliwek
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 50 g parmezanu/grana padano
  • sól, pieprz.
Przepis

Mięso myjemy, osuszamy i nacinamy brzegi z tłuszczem tak, aby nie wybrzuszyły się podczas smażenia. Na dużej patelni rozgrzewamy olej i smażymy na dużym ogniu przez ok. 1 minutę z każdej strony. Oprószamy solą, pieprzem i odkładamy na bok. Na tej samej patelni, na średnim ogniu, podsmażamy posiekaną cebulę. Wsypujemy zmrożoną włoszczyznę i mieszamy. Dodajemy przecier pomidorowy i podsmażamy przez chwilę. Wlewamy krojone pomidory, doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą cukru. Gotujemy przez 2-3 minuty i dodajemy oliwki.
Sos pomidorowy wykładamy do naczynia żaroodpornego, układamy plastry mięsa i posypujemy startym serem. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni Celsjusza przez ok. 5 minut. Po wyjęciu z piekarnika danie od razu podajemy. Świetnie smakuje z pieczonymi ziemniakami.

Rumsztyk w warzywach z czarnymi oliwkami
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3i0c51
d3i0c51
d3i0c51
d3i0c51
Więcej tematów
d3i0c51