Rumsztyk w warzywach z czarnymi oliwkami
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 4 plastry rostbefu lub rozbratla
- 1 cebula
- olej do smażenia
- 300 g włoszczyzny krojonej
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 100 g czarnych oliwek
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 50 g parmezanu/grana padano
- sól, pieprz.
Mięso myjemy, osuszamy i nacinamy brzegi z tłuszczem tak, aby nie wybrzuszyły się podczas smażenia. Na dużej patelni rozgrzewamy olej i smażymy na dużym ogniu przez ok. 1 minutę z każdej strony. Oprószamy solą, pieprzem i odkładamy na bok. Na tej samej patelni, na średnim ogniu, podsmażamy posiekaną cebulę. Wsypujemy zmrożoną włoszczyznę i mieszamy. Dodajemy przecier pomidorowy i podsmażamy przez chwilę. Wlewamy krojone pomidory, doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą cukru. Gotujemy przez 2-3 minuty i dodajemy oliwki.
Sos pomidorowy wykładamy do naczynia żaroodpornego, układamy plastry mięsa i posypujemy startym serem. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni Celsjusza przez ok. 5 minut. Po wyjęciu z piekarnika danie od razu podajemy. Świetnie smakuje z pieczonymi ziemniakami.
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze