Zrób rosół jak Magda Gessler. Ten składnik zamieni zupę w odżywczą bombę

Nie od dziś wiadomo, że rosół to najlepsze domowe lekarstwo na jesienne infekcje. Doskonale rozgrzewa i szybko stawia na nogi. Co więcej, lecznicze działanie rosołu, potwierdzili nawet naukowcy. Aby rosół miał jeszcze większą moc, warto do niego dodać jeden nietypowy składnik, który podpatrzyliśmy u Magdy Gessler. Co słynna restauratorka dodaje do zupy? Odpowiedź znajdziecie poniżej.

RosółJeden składnik odmieni smak rosołu
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta

W każdym domu rosół gotuje się nieco inaczej. Istnieją jednak pewne zasady, dzięki którym zupa jest klarowna i esencjonalna. Przede wszystkim powinniśmy pamiętać, że rosół nie lubi pośpiechu. Abu do wywaru przeniknęły wszystkie aromaty z mięsa, warzyw i przypraw, rosół powinien się gotować na małym ogniu przez kilka godzin.

Najlepszy rezultat osiągniemy, używając różnych rodzajów mięsa np. wiejskiej kury i kawałka wołowiny (polecamy szponder). Mięso zalewamy zimną wodą, kiedy na powierzchni pojawią się szumowiny, zbieramy je za pomocą łyżki cedzakowej. Po upływie półtorej godziny, do wywaru dodajemy warzywa - marchew, selera, pietruszkę, kawałek pora, opaloną cebulę. Niektórzy dorzucają również kawałek kapusty lub jabłko.

Rosół według Magdy Gessler

A co z przyprawami? Aby wzmocnić smak rosołu, najczęściej używamy ziaren pieprzu, liści laurowych i ziela angielskiego. Sól dodajemy pod koniec gotowania. Magda Gessler dodaje do rosołu jeszcze jeden składnik. Dzięki temu zupa zyskuje nie tylko jeszcze lepszy smak i aromat, ale także nabiera wyjątkowych właściwości zdrowotnych. O jaki produkt chodzi? To goździki. Mimo że kojarzą nam się przede wszystkim z grzanym winem, piernikiem i świątecznymi daniami, warto zaryzykować i dodać je do rosołu. Wystarczy kilka sztuk.

Właściwości goździków

Lecznicze właściwości goździków są znane od wieków. Zawarty w nich eugenol wykazuje silne działanie znieczulające. Dlatego warto sięgać po goździki, by zmniejszyć bóle zębów. Goździki wykorzystywane są również do łagodzenia dolegliwości żołądkowych. Przyprawa przyspiesza procesy trawienne i reguluje pracę całego układu pokarmowego. Dodatkowo goździki obniżają poziom cholesterolu we krwi, wspomagają naturalną odporność, pomagają zwalczyć przeziębienie, ból gardła, ból głowy, udrażniają zatkany nos, a także działają rozgrzewająco. Badania wykazały również, że przyprawa zabija pasożyty jelit, a do tego działa antybakteryjnie i antywirusowo.

Jak wykorzystać mięso i warzywa z rosołu

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Babcia co roku robi zapas na zimę. Ten sok zastępuje pół domowej apteczki
Babcia co roku robi zapas na zimę. Ten sok zastępuje pół domowej apteczki
Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory
Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory
Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Wielu myśli, że jest zdrowsza od pizzy. Ale czy na pewno?
Wielu myśli, że jest zdrowsza od pizzy. Ale czy na pewno?
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm