Zrób rosół jak Magda Gessler. Ten składnik zamieni zupę w odżywczą bombę

Nie od dziś wiadomo, że rosół to najlepsze domowe lekarstwo na jesienne infekcje. Doskonale rozgrzewa i szybko stawia na nogi. Co więcej, lecznicze działanie rosołu, potwierdzili nawet naukowcy. Aby rosół miał jeszcze większą moc, warto do niego dodać jeden nietypowy składnik, który podpatrzyliśmy u Magdy Gessler. Co słynna restauratorka dodaje do zupy? Odpowiedź znajdziecie poniżej.

RosółJeden składnik odmieni smak rosołu
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta

W każdym domu rosół gotuje się nieco inaczej. Istnieją jednak pewne zasady, dzięki którym zupa jest klarowna i esencjonalna. Przede wszystkim powinniśmy pamiętać, że rosół nie lubi pośpiechu. Abu do wywaru przeniknęły wszystkie aromaty z mięsa, warzyw i przypraw, rosół powinien się gotować na małym ogniu przez kilka godzin.

Najlepszy rezultat osiągniemy, używając różnych rodzajów mięsa np. wiejskiej kury i kawałka wołowiny (polecamy szponder). Mięso zalewamy zimną wodą, kiedy na powierzchni pojawią się szumowiny, zbieramy je za pomocą łyżki cedzakowej. Po upływie półtorej godziny, do wywaru dodajemy warzywa - marchew, selera, pietruszkę, kawałek pora, opaloną cebulę. Niektórzy dorzucają również kawałek kapusty lub jabłko.

Rosół według Magdy Gessler

A co z przyprawami? Aby wzmocnić smak rosołu, najczęściej używamy ziaren pieprzu, liści laurowych i ziela angielskiego. Sól dodajemy pod koniec gotowania. Magda Gessler dodaje do rosołu jeszcze jeden składnik. Dzięki temu zupa zyskuje nie tylko jeszcze lepszy smak i aromat, ale także nabiera wyjątkowych właściwości zdrowotnych. O jaki produkt chodzi? To goździki. Mimo że kojarzą nam się przede wszystkim z grzanym winem, piernikiem i świątecznymi daniami, warto zaryzykować i dodać je do rosołu. Wystarczy kilka sztuk.

Właściwości goździków

Lecznicze właściwości goździków są znane od wieków. Zawarty w nich eugenol wykazuje silne działanie znieczulające. Dlatego warto sięgać po goździki, by zmniejszyć bóle zębów. Goździki wykorzystywane są również do łagodzenia dolegliwości żołądkowych. Przyprawa przyspiesza procesy trawienne i reguluje pracę całego układu pokarmowego. Dodatkowo goździki obniżają poziom cholesterolu we krwi, wspomagają naturalną odporność, pomagają zwalczyć przeziębienie, ból gardła, ból głowy, udrażniają zatkany nos, a także działają rozgrzewająco. Badania wykazały również, że przyprawa zabija pasożyty jelit, a do tego działa antybakteryjnie i antywirusowo.

Jak wykorzystać mięso i warzywa z rosołu

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne