Zrób rosół jak Magda Gessler. Ten składnik zamieni zupę w odżywczą bombę

Nie od dziś wiadomo, że rosół to najlepsze domowe lekarstwo na jesienne infekcje. Doskonale rozgrzewa i szybko stawia na nogi. Co więcej, lecznicze działanie rosołu, potwierdzili nawet naukowcy. Aby rosół miał jeszcze większą moc, warto do niego dodać jeden nietypowy składnik, który podpatrzyliśmy u Magdy Gessler. Co słynna restauratorka dodaje do zupy? Odpowiedź znajdziecie poniżej.

RosółJeden składnik odmieni smak rosołu
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta

W każdym domu rosół gotuje się nieco inaczej. Istnieją jednak pewne zasady, dzięki którym zupa jest klarowna i esencjonalna. Przede wszystkim powinniśmy pamiętać, że rosół nie lubi pośpiechu. Abu do wywaru przeniknęły wszystkie aromaty z mięsa, warzyw i przypraw, rosół powinien się gotować na małym ogniu przez kilka godzin.

Najlepszy rezultat osiągniemy, używając różnych rodzajów mięsa np. wiejskiej kury i kawałka wołowiny (polecamy szponder). Mięso zalewamy zimną wodą, kiedy na powierzchni pojawią się szumowiny, zbieramy je za pomocą łyżki cedzakowej. Po upływie półtorej godziny, do wywaru dodajemy warzywa - marchew, selera, pietruszkę, kawałek pora, opaloną cebulę. Niektórzy dorzucają również kawałek kapusty lub jabłko.

Rosół według Magdy Gessler

A co z przyprawami? Aby wzmocnić smak rosołu, najczęściej używamy ziaren pieprzu, liści laurowych i ziela angielskiego. Sól dodajemy pod koniec gotowania. Magda Gessler dodaje do rosołu jeszcze jeden składnik. Dzięki temu zupa zyskuje nie tylko jeszcze lepszy smak i aromat, ale także nabiera wyjątkowych właściwości zdrowotnych. O jaki produkt chodzi? To goździki. Mimo że kojarzą nam się przede wszystkim z grzanym winem, piernikiem i świątecznymi daniami, warto zaryzykować i dodać je do rosołu. Wystarczy kilka sztuk.

Właściwości goździków

Lecznicze właściwości goździków są znane od wieków. Zawarty w nich eugenol wykazuje silne działanie znieczulające. Dlatego warto sięgać po goździki, by zmniejszyć bóle zębów. Goździki wykorzystywane są również do łagodzenia dolegliwości żołądkowych. Przyprawa przyspiesza procesy trawienne i reguluje pracę całego układu pokarmowego. Dodatkowo goździki obniżają poziom cholesterolu we krwi, wspomagają naturalną odporność, pomagają zwalczyć przeziębienie, ból gardła, ból głowy, udrażniają zatkany nos, a także działają rozgrzewająco. Badania wykazały również, że przyprawa zabija pasożyty jelit, a do tego działa antybakteryjnie i antywirusowo.

Jak wykorzystać mięso i warzywa z rosołu

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności