Roladki nadziewane żółtym serem na sałatce z botwiny
Mięsne roladki to świetny pomysł nie tylko na smaczny, ale i efektowny obiad. Roladki z mięsa mielonego nadziewane żółtym serem doskonale smakują z gotowanymi albo grillowanymi warzywami lub lekką sałatką z botwinki.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Obiad
- Sposób przygotowania: Smażenie
- Główne składniki :
Składniki
- ½ kg mięsa mielonego wieprzowo–wołowego
- 200 g kiełbasy podwędzanej
- 150 g sera żółtego
- 2 jajka
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki oregano
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- bułka tarta
- sól, pieprz
- olej do smażenia
- dwie duże garści młodej botwiny
Przepis
- Do mięsa mielonego dodać zmieloną na maszynce kiełbasę, pokrojony w paseczki ser, jajka i wszystkie przyprawy. Całość dokładnie wymieszać i uformować wałeczki.
- Każdy obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na oleju na złoty kolor.
- Podawać na sałatce z młodej botwinki.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl