Roladki z mięsa mielonego
Kotlety z mięsa mielonego z mozarellą i papryką w chrupiącej panierce to świetny pomysł, by urozmaicić codzienne menu. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 6 |
- 1 kg mięsa mielonego wieprzowego
- 1 kulka mozzarelli
- ½ słoika papryki konserwowej
- 1 cebula
- 3 jajka całe
- 2 łyżki bułki tartej + do panierki
- mąka pszenna do panierki
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżeczka papryki ostrej
- 2 łyżki śmietany 12 proc.
- sól
- Mięso mielone przekładam do miski, dodaję obraną, drobno pokrojoną cebulę, wbijam jajko, wsypuję majeranek, paprykę ostrą, sól, dwie łyżki bułki tartej, wlewam śmietanę. Mięso dokładnie wyrabiam.
- Ser mozzarellę kroję w plasterki, paprykę kroję w paski.
- Mięso kształtuję w kulę, rozpłaszczam, na środku układam po plasterku sera oraz papryki.
- Mięso zwijam w roladkę, panieruję w mące pszennej, roztrzepanym widelcem jajku i na koniec w bułce tartej.
- Roladki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smaruje olejem i piekę rozgrzanym piekarniku 30 minut w 180 st. C. Podaję z sałatka i ziemniakami.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze