Trwa ładowanie...
d2ukzdr
17-06-2020 11:41

Roladki z kurczaka ze szparagami

Przepis

Soczyste mięso z kurczaka, owinięte aromatycznym boczkiem, w sosie serowym z dodatkiem jajka, podane na szparagach z pomidorami. Brzmi pysznie? Ten przepis dostaliśmy od autorki bloga "Kulinarna chwila" na dziejesiewp.pl. Warto wypróbować, kiedy sezon na szparagi jest w pełni.

d2ukzdr
3.3
(19 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Na ile osób:

6

Okazja:
dziejesie.wp.pl
Źródło: dziejesie.wp.pl
Składniki
  • 1 filet z kurczaka
  • 6 podłużnych plastrów boczku parzonego
  • 1 pęczek szparagów
  • 330 ml śmietany 30 proc.
  • 1 jajko
  • 15 dag sera żółtego
  • 10 pomidorów koktajlowych
  • 1 łyżka curry
  • Sól
  • Pieprz
  • Olej do smażenia
Przepis
  • Szaragi myjemy, obcinamy twarde końcówki i gotujemy w osolonej wodzie 10 minut, następnie na patelnię wlewamy olej, rozgrzewamy i przekładamy szparagi, dodajemy pomidorki koktajlowe, smażymy 5 minut i odstawiamy na bok Mięso kroimy na mniejsze podłużne kawałki, doprawiamy solą oraz przyprawą curry.
  • Każdy kawałek mięsa owijamy boczkiem i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy 25 minut w 180 st. C.
  • W tym czasie do naczynia wlewamy śmietanę, wbijamy jajko, dodajemy straty na tarce o dużych oczkach ser żółty, doprawiamy pieprzem i solą.
  • Dokładnie mieszamy i wlewamy do małego rondelka i gotujemy do chwili rozpuszczenia się sera. Gotowy sos wylewamy na dno półmiska lub dowolnego naczynia.
  • Na sos wykładamy warzywa a następnie kawałki kurczaka.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Roladki z kurczaka ze szparagami
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

19
11

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2ukzdr
d2ukzdr
d2ukzdr
d2ukzdr
Więcej tematów
d2ukzdr