Roladki z kurczaka ze szparagami
Soczyste mięso z kurczaka, owinięte aromatycznym boczkiem, w sosie serowym z dodatkiem jajka, podane na szparagach z pomidorami. Brzmi pysznie? Ten przepis dostaliśmy od autorki bloga "Kulinarna chwila" na dziejesiewp.pl. Warto wypróbować, kiedy sezon na szparagi jest w pełni.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Dania mięsne
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Szaragi myjemy, obcinamy twarde końcówki i gotujemy w osolonej wodzie 10 minut, następnie na patelnię wlewamy olej, rozgrzewamy i przekładamy szparagi, dodajemy pomidorki koktajlowe, smażymy 5 minut i odstawiamy na bok Mięso kroimy na mniejsze podłużne kawałki, doprawiamy solą oraz przyprawą curry.
- Każdy kawałek mięsa owijamy boczkiem i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy 25 minut w 180 st. C.
- W tym czasie do naczynia wlewamy śmietanę, wbijamy jajko, dodajemy straty na tarce o dużych oczkach ser żółty, doprawiamy pieprzem i solą.
- Dokładnie mieszamy i wlewamy do małego rondelka i gotujemy do chwili rozpuszczenia się sera. Gotowy sos wylewamy na dno półmiska lub dowolnego naczynia.
- Na sos wykładamy warzywa a następnie kawałki kurczaka.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl