Roladki z kurczaka ze szparagami

Soczyste mięso z kurczaka, owinięte aromatycznym boczkiem, w sosie serowym z dodatkiem jajka, podane na szparagach z pomidorami. Brzmi pysznie? Ten przepis dostaliśmy od autorki bloga "Kulinarna chwila" na dziejesiewp.pl. Warto wypróbować, kiedy sezon na szparagi jest w pełni.

Roladki z kurczaka ze szparagamiRoladki z kurczaka ze szparagami
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 1 filet z kurczaka
  • 6 podłużnych plastrów boczku parzonego
  • 1 pęczek szparagów
  • 330 ml śmietany 30 proc.
  • 1 jajko
  • 15 dag sera żółtego
  • 10 pomidorów koktajlowych
  • 1 łyżka curry
  • Sól
  • Pieprz
  • Olej do smażenia

Przepis

  • Szaragi myjemy, obcinamy twarde końcówki i gotujemy w osolonej wodzie 10 minut, następnie na patelnię wlewamy olej, rozgrzewamy i przekładamy szparagi, dodajemy pomidorki koktajlowe, smażymy 5 minut i odstawiamy na bok Mięso kroimy na mniejsze podłużne kawałki, doprawiamy solą oraz przyprawą curry.
  • Każdy kawałek mięsa owijamy boczkiem i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy 25 minut w 180 st. C.
  • W tym czasie do naczynia wlewamy śmietanę, wbijamy jajko, dodajemy straty na tarce o dużych oczkach ser żółty, doprawiamy pieprzem i solą.
  • Dokładnie mieszamy i wlewamy do małego rondelka i gotujemy do chwili rozpuszczenia się sera. Gotowy sos wylewamy na dno półmiska lub dowolnego naczynia.
  • Na sos wykładamy warzywa a następnie kawałki kurczaka.
Wybrane dla Ciebie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny