Rolada z indyka z ziołowym farszem
Rolada z piersi indyka nadziewana ziołami i żółtym serem. Można ją podać na ciepło z ziemniakami i surówką z czerwonej kapusty lub na zimno jako wędlinę.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4-6 |
Okazja: |
- 800 g piersi z indyka
- 2 cebule
- po 50 g świeżych ziół: rozmarynu, tymianku, szczypiorku i natki pietruszki (można zastąpić suszonymi ziołami namoczonymi w niewielkiej ilości wody lub ziołami mrożonymi)
- 2 ząbki czosnku (lub łyżka czosnku)
- 150 g startego sera żółtego
- 1 jajo
- 1-2 łyżki tartej bułki
- sól, pieprz
- olej
- szklanka białego wina (wytrawne lub półwytrawne)
- szklanka bulionu
- 4 łyżki śmietany
- Cebulę pokroić w kosteczkę. Zioła opłukać, osączyć i posiekać (lub namoczyć suszone zioła w niewielkiej ilości wody).
- Czosnek posiekać w drobną kostkę. Ser wymieszać z jajkiem, bułką tartą, cebulą, ziołami i czosnkiem.
- Dokładnie wymieszać i doprawić solą i pieprzem.
- Mięso opłukać, osuszyć i rozkroić tak, aby powstał duży, płaski płat mięsa (lub rozklepać tłuczkiem przez złożoną kilkakrotnie folię spożywczą).
- Masą ziołowo-serową posmarować mięso i zrolować. Roladą obwiązać nicią bawełnianą i oprószyć solą i pieprzem.
- Olej rozgrzać w brytfannie i obsmażyć na nim mięso. Wlać wino oraz bulion i całość gotować na wolnym ogniu około godziny.
- Gdy rolada będzie już gotowa, wyjąć ją z brytfanny,a sos zaklepać śmietaną i dokładnie wymieszać. Roladę pozbawić nici i pokroić w plastry. Podawać z sosem.
Przepis dodał użytkownik kluki1
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze