Rolada z indyka z ziołowym farszem
Rolada z piersi indyka nadziewana ziołami i żółtym serem. Można ją podać na ciepło z ziemniakami i surówką z czerwonej kapusty lub na zimno jako wędlinę.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 60-90 minut
 - Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
 - Okazja: Przyjęcia i imprezy
 - Kategoria przepisów: Dania mięsne
 - Sposób przygotowania: Duszenie
 - Główne składniki :
 
Składniki
- 800 g piersi z indyka
 - 2 cebule
 - po 50 g świeżych ziół: rozmarynu, tymianku, szczypiorku i natki pietruszki (można zastąpić suszonymi ziołami namoczonymi w niewielkiej ilości wody lub ziołami mrożonymi)
 - 2 ząbki czosnku (lub łyżka czosnku)
 - 150 g startego sera żółtego
 - 1 jajo
 - 1-2 łyżki tartej bułki
 - sól, pieprz
 - olej
 - szklanka białego wina (wytrawne lub półwytrawne)
 - szklanka bulionu
 - 4 łyżki śmietany
 
Przepis
- Cebulę pokroić w kosteczkę. Zioła opłukać, osączyć i posiekać (lub namoczyć suszone zioła w niewielkiej ilości wody).
 - Czosnek posiekać w drobną kostkę. Ser wymieszać z jajkiem, bułką tartą, cebulą, ziołami i czosnkiem.
 - Dokładnie wymieszać i doprawić solą i pieprzem.
 - Mięso opłukać, osuszyć i rozkroić tak, aby powstał duży, płaski płat mięsa (lub rozklepać tłuczkiem przez złożoną kilkakrotnie folię spożywczą).
 - Masą ziołowo-serową posmarować mięso i zrolować. Roladą obwiązać nicią bawełnianą i oprószyć solą i pieprzem.
 - Olej rozgrzać w brytfannie i obsmażyć na nim mięso. Wlać wino oraz bulion i całość gotować na wolnym ogniu około godziny.
 - Gdy rolada będzie już gotowa, wyjąć ją z brytfanny,a sos zaklepać śmietaną i dokładnie wymieszać. Roladę pozbawić nici i pokroić w plastry. Podawać z sosem.
 
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl