Trwa ładowanie...
d2bxjfy

Rolada z indyka z ziołowym farszem

Przepis

Rolada z piersi indyka nadziewana ziołami i żółtym serem. Można ją podać na ciepło z ziemniakami i surówką z czerwonej kapusty lub na zimno jako wędlinę.

5.0
(1 głos)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4-6

Okazja:
Rolada z indyka z ziołowym farszem
123RF
Składniki
  • 800 g piersi z indyka
  • 2 cebule
  • po 50 g świeżych ziół: rozmarynu, tymianku, szczypiorku i natki pietruszki (można zastąpić suszonymi ziołami namoczonymi w niewielkiej ilości wody lub ziołami mrożonymi)
  • 2 ząbki czosnku (lub łyżka czosnku)
  • 150 g startego sera żółtego
  • 1 jajo
  • 1-2 łyżki tartej bułki
  • sól, pieprz
  • olej
  • szklanka białego wina (wytrawne lub półwytrawne)
  • szklanka bulionu
  • 4 łyżki śmietany
Przepis
  • Cebulę pokroić w kosteczkę. Zioła opłukać, osączyć i posiekać (lub namoczyć suszone zioła w niewielkiej ilości wody).
  • Czosnek posiekać w drobną kostkę. Ser wymieszać z jajkiem, bułką tartą, cebulą, ziołami i czosnkiem.
  • Dokładnie wymieszać i doprawić solą i pieprzem.
  • Mięso opłukać, osuszyć i rozkroić tak, aby powstał duży, płaski płat mięsa (lub rozklepać tłuczkiem przez złożoną kilkakrotnie folię spożywczą).
  • Masą ziołowo-serową posmarować mięso i zrolować. Roladą obwiązać nicią bawełnianą i oprószyć solą i pieprzem.
  • Olej rozgrzać w brytfannie i obsmażyć na nim mięso. Wlać wino oraz bulion i całość gotować na wolnym ogniu około godziny.
  • Gdy rolada będzie już gotowa, wyjąć ją z brytfanny,a sos zaklepać śmietaną i dokładnie wymieszać. Roladę pozbawić nici i pokroić w plastry. Podawać z sosem.

Przepis dodał użytkownik kluki1

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rolada z indyka z ziołowym farszem
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki
d2bxjfy

Podziel się opinią

1
Share
d2bxjfy
d2bxjfy
d2bxjfy
d2bxjfy
Więcej tematów
d2bxjfy