Rolada szpinakowa z łososiem

Szpinakowa rolada z kremowym serkiem i wędzonym łososiem będzie się pięknie prezentowała na stole i z pewnością zachwyci wszystkich gości. Wbrew pozorom, przygotowanie jej wcale nie jest trudne. Można ją zrobić dzień wcześniej.

Rolada szpinakowa z łososiemRolada szpinakowa z łososiem

Składniki

  • 150 g mrożonego szpinaku
  • 4 jajka
  • 6 pełnych łyżek mąki
  • 300 g serka twarogowego (kanapkowego)
  • 100 g wędzonego łososia
  • 2 ząbki tu wstaw treść
  • sól, pieprz do smaku

Przepis

Zmrożony szpinak wrzucamy na wrzątek (ok. 3/4 szklanki) i gotujemy. Kiedy woda się zredukuje doprawiamy sola, pieprzem i przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku. Odstawiamy na bok do ostudzenia. Białka jajek ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Do zimnego szpinaku dodajemy żółtka, mąkę, mieszamy i dodajemy do piany z białek.

Przepis

Całość delikatnie łączymy ze sobą, a powstałą masę wylewamy na dużą blachę (ok. 35×40 cm), wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia.

Przepis

Pieczemy przez 10-15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Po wyjęciu ciasta zostawiamy je do całkowitego ostygnięcia. Serek kanapkowy równomiernie rozsmarowujemy na całej powierzchni ciasta. Wzdłuż jednego z dłuższych boków układamy plastry wędzonego łososia.

Przepis

Ciasto zwijamy w roladę, a następnie zawijamy w papier do pieczenia i wkładamy do lodówki. Wyciągamy po kilku godzinach i kroimy na plastry.

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja