Rolada serowa z młodą kapustą. Rodzina oniemieje z zachwytu

Sezon na młodą kapustę trwa krótko, więc korzystajmy z niego, ile się da. Oryginalnym pomysłem na wykorzystanie tego warzywa w kuchni jest przygotowanie rolady. Na liście składników znajdziemy też pierś kurczaka i żółty ser. Będzie pysznie! Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.

Rolada serowa z młodą kapustąRolada serowa z młodą kapustą
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki na ciasto:

Składniki pozostałe:

  • ½ główki kapusty młodej
  • 1 łyżka vegety
  • 1 łyżka octu 10 proc.
  • 2 marchewki
  • 1 podwójny filet z kurczaka
  • 1 łyżka przyprawy do kurczaka
  • sól

Przepis

  • Białka jajek oddzielam od żółtek, ubijam mikserem na sztywno. Następnie cały czas miksując dodaję żółtka oraz majonez. Na koniec ścieram na tarce o dużych oczkach żółty ser, dodaję do masy, mieszam łyżką. Masę serową rozprowadzam po całej powierzchni blaszki 30 cm x 30 cm wyłożoną papierem do pieczenia i piekę w rozgrzanym piekarniku 15 minut w 180 st. C.
  • Kapustę drobno siekam, marchewki obieram, ścieram na tarce o dużych oczkach. Warzywa przekładam do garnka, zalewam wodą, wsypuję vegetę i gotuję około 20 minut. Po tym czasie wlewam ocet i jeszcze gotuję 5 minut. Kapustę studzę i odlewam wodę z gotowania.
  • Mięso myję osuszam, kroję w plastry i delikatnie rozbijam.
  • Na upieczone ciasto serowe, rozkładam mięso kurczaka, doprawiam przyprawą do kurczaka oraz solą.
  • Następnie układam na mięsie kapustę.
  • Całość zwijam w roladę, układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piekę w rozgrzanym piekarniku 50 minut w 180 st. C.
  • Po upieczeniu kroję w plastry.
Wybrane dla Ciebie
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀