Rolada serowa z młodą kapustą. Rodzina oniemieje z zachwytu
Sezon na młodą kapustę trwa krótko, więc korzystajmy z niego, ile się da. Oryginalnym pomysłem na wykorzystanie tego warzywa w kuchni jest przygotowanie rolady. Na liście składników znajdziemy też pierś kurczaka i żółty ser. Będzie pysznie! Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 6 |
Składniki na ciasto:
- 6 jajek całych
- 3 łyżki majonezu
- 30 dag sera żółtego
Składniki pozostałe:
- ½ główki kapusty młodej
- 1 łyżka vegety
- 1 łyżka octu 10 proc.
- 2 marchewki
- 1 podwójny filet z kurczaka
- 1 łyżka przyprawy do kurczaka
- sól
- Białka jajek oddzielam od żółtek, ubijam mikserem na sztywno. Następnie cały czas miksując dodaję żółtka oraz majonez. Na koniec ścieram na tarce o dużych oczkach żółty ser, dodaję do masy, mieszam łyżką. Masę serową rozprowadzam po całej powierzchni blaszki 30 cm x 30 cm wyłożoną papierem do pieczenia i piekę w rozgrzanym piekarniku 15 minut w 180 st. C.
- Kapustę drobno siekam, marchewki obieram, ścieram na tarce o dużych oczkach. Warzywa przekładam do garnka, zalewam wodą, wsypuję vegetę i gotuję około 20 minut. Po tym czasie wlewam ocet i jeszcze gotuję 5 minut. Kapustę studzę i odlewam wodę z gotowania.
- Mięso myję osuszam, kroję w plastry i delikatnie rozbijam.
- Na upieczone ciasto serowe, rozkładam mięso kurczaka, doprawiam przyprawą do kurczaka oraz solą.
- Następnie układam na mięsie kapustę.
- Całość zwijam w roladę, układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piekę w rozgrzanym piekarniku 50 minut w 180 st. C.
- Po upieczeniu kroję w plastry.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze