Rolada serowa z mielonym mięsem
Wyśmienita rolada z ciasta serowego z mięsnym farszem. Sprawdzi się jako przekąska na domowej imprezie lub na kolację. Efektownie prezentuje się na stole i jest przepyszna. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Składniki na masę serową:
- 5 jajek całych
- 250 g majonezu
- 250 sera żółtego
- sól, pieprz
Składniki na farsz:
- ½ kg mięsa mielonego wieprzowego
- 1 cebula
- 1 jajko całe
- 1 marchew
- ½ papryki czerwonej
- ½ papryki żółtej
- 3 ogórki konserwowe
- sól
- 1 łyżeczka papryki ostrej
- Jajka ubijamy mikserem, dodajemy majonez, ser żółty straty na tarce o dużych oczkach, sól oraz pieprz. Dokładnie mieszamy łyżką i rozprowadzamy na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 20 minut w 180 st. C.
- Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy obraną, drobno pokrojoną cebulę, obraną i startą na tarce o dużych oczkach marchew, wbijamy jajko, wsypujemy sól oraz ostrą paprykę.
- Papryki myjemy, osuszamy, obieramy z nasion i bardzo drobno kroimy, łączymy z mięsem. Następnie dodajemy drobno pokrojone ogórki konserwowe i wyrabiamy masę mięsną.
- Mięso z warzywami układamy na upieczonej masie serowej po całej powierzchni i zwijamy w roladę.
- Roladę przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 30 minut w 180 st. C.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze