Rolada biszkoptowa z nadzieniem śmietankowo-truskawkowym
Delikatna i miękka rolada biszkoptowa z masą śmietankową i truskawkami. Pięknie prezentuje się na stole i świetnie smakuje.
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Ciasta
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Ciasto:
Nadzienie:
- 250 g śmietanki kremówki
- 3 łyżki dżemu truskawkowego
Przepis
- Blaszkę wyłożyć pergaminem do pieczenia.
- Jajka ubić z cukrem pudrem na kremowo. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać do jajek.
- Ciasto wyłożyć na blaszkę i równomiernie rozsmarować. Włożyć do nagrzanego do 125 st. piekarnika i piec ok. 15 min.
- Śmietankę ubić i dodać do niej dżem. Ciasto wyłożyć na ściereczkę posypaną cukrem, zdjąć pergamin, nałożyć krem i zwinąć je w rulon.
- Roladę posypać cukrem pudrem i pokroić w 1 cm plastry.
- Najlepsza po kilkugodzinnym pobycie w lodówce.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl