Rodzynki energetyczną przekąską

Rodzynki mogą dać nam zastrzyk energii porównywalny z tym, jaki zapewniają rozmaite batony i żele energetyczne, które chętnie jedzą sportowcy. Tak wynika z ostatnich badań amerykańskich badaczy, opublikowanych w Journal of the International Society of Sports Nutrition.

Rodzynki energetyczną przekąską
Źródło zdjęć: © Thinkstock | Thinkstock

Kiedy w czasie długiego, wyczerpującego wysiłku zapasy glikogenu kurczą się w szybkim tempie, a mięśnie zaczynają dopominać się o swoje, najłatwiej sięgnąć po żele energetyczne. Przyspieszają odbudowę rezerw energetycznych i zwiększają potencjał mięśni. Jednak naukowcy z University of California-Davis dowiedli, że wcale nie trzeba korzystać z sztucznych przekąsek. Zbadali oni wpływ naturalnych i sztucznych suplementów węglowodanowych na organizm człowieka. A dokładniej przyjrzeli się biegaczom długodystansowym.

Przeprowadzili eksperyment, by przekonać się, po których przekąskach sportowcy osiągają lepsze wyniki. Na początku zawodnicy biegli przez 80 minut własnym tempem, po czym rywalizowali w biegu na 5 tysięcy metrów. Startowali na takim samym dystansie trzy razy, w tygodniowych odstępach, za każdym razem jedli albo batony energetyczne, albo rodzynki lub pili tylko wodę. Jakie były rezultaty?

Okazało się, że jedzenie zarówno rodzynek jak i sztucznych przekąsek przyniosło takie same efekty. Sportowcy pokonywali trasę w takim samym czasie. Gdy pili tylko wodę – ich czas był o minutę gorszy.

"Rodzynki są doskonałą alternatywą dla żeli sportowych, poza tym zawierają także błonnik i mikroelementy, nie mają żadnego dodatku cukru, sztucznych aromatów i barwników" – wylicza James Painter, przedstawiciel California Raisin Marketing Board – organizacji, która zleciła przeprowadzenie badań.

Jako pierwsi zalety suszonych na słońcu winogron odkryli Egipcjanie. Później, ponad tysiąc lat temu trafiły do Europy. Wyjątkowe właściwości rodzynek powinni docenić zresztą nie tylko sportowcy. Zawierają duże ilości potasu, który odgrywa ważną rolę w regulowaniu ciśnienia krwi, a dzięki wysokiej zawartości błonnika są na pewno lepszą przekąską niż czekolada, chrupki czy ciastka. Zachowały też najcenniejszy składnik winogron - resweratrol, przeciwutleniacz o bardzo silnym działaniu antynowotworowym. Nie musimy się też martwić, że słodkie rodzynki zniszczą nam zęby, ponieważ ich składniki zwalczają bakterie, które żyją w jamie ustnej i są przyczyną chorób dziąseł oraz ubytków w zębach.

mmch

Polecamy również:

Wybrane dla Ciebie

Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń