Rjażenka – jak zrobić pieczone mleko

Tradycyjny napój, który od wieków obecny jest w kuchni ukraińskiej, białoruskiej czy rosyjskiej. Poddane obróbce termicznej i fermentacji mleko nabiera niezwykłego koloru i lekko karmelowego smaku. Warto się o tym przekonać samodzielnie przygotowując pyszną rjażenkę.

Przygotowanie rjażenki nie jest skomplikowane Przygotowanie rjażenki nie jest skomplikowane
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | MURINEZ Nadia

Jak w przypadku wielu tradycyjnych przysmaków z całego świata, także pochodzenie rjażenki budzi spory między różnymi krajami. Za swój narodowy specjał uznają ją zarówno Ukraińcy, jak i Rosjanie, ale palmę pierwszeństwa trzeba chyba przyznać tym pierwszym, zresztą nawet w Moskwie czy Petersburgu napój bywa często nazywany "ukraińskim pieczonym mlekiem".

Jedno nie ulega wątpliwości – od wieków rjażenka cieszy się wielką popularnością w całym regionie wschodniosłowiańskim. Niegdyś napój powstawał w wyniku fermentacji mleka zmieszanego ze śmietaną w specjalnych glinianych garnkach, zwanych krinkami, które umieszczano na jeden dzień w piecu. Długotrwała ekspozycja na ciepło powodowała powstawanie tzw. reakcji Maillarda zachodzącej między cukrami i aminokwasami. Efektem były melanoidyny – związki nadające napojowi kremowego koloru i lekko karmelowego smaku.

Tak naprawdę trudno opisać, jak smakuje rjażenka. Niektórzy uznają ją za napój deserowy, według innych z powodzeniem zastępuje maślankę czy zsiadłe mleko i doskonale komponuje się np. z młodymi ziemniaczkami. Najlepiej samemu oddać się degustacji tego specjału. Czasami możemy go kupić także w polskich sklepach (warto jednak wcześniej sprawdzić skład, gdyż niektórzy producenci stosują niepotrzebne dodatki, choćby sztuczne barwniki), jednak rjażenkę bez problemu przygotujemy także w domowym zaciszu.

Orzeźwiające ciasto z kiwi bez pieczenia. Najlepszy deser na upalne dni

Pij mleko, na zdrowie

Bazą rjażenki jest oczywiście mleko, najlepiej świeże i niepasteryzowane, pochodzące ze sprawdzonego źródła, np. hodowli ekologicznej. I o wysokiej zawartości tłuszczu (przynajmniej 3,2 proc.). Nie bójmy się go, gdyż mleczny tłuszcz stanowi jedno z najbogatszych źródeł sprzężonego kwasu linolowego (CLA), który – jak wykazały badania naukowe – działa przeciwnowotworowo, zwiększa odporność, ogranicza stany zapalne, obniża ciśnienie krwi, zapobiega astmie czy arteriosklerozie oraz wspomaga leczenie cukrzycy i osteoporozy.

Mleko dostarcza też solidnej dawki witamin, w tym witaminy A pod postacią retinolu. To związek, który pełni bardzo ważną rolę w naszym organizmie – jest niezbędny w procesie widzenia, sprzyja regeneracji komórek, wspomaga funkcjonowanie systemu immunologicznego, działa ochronnie na skórę i błony śluzowe oraz bierze udział w syntezie białek i w przemianach lipidów.

Witamina A to również silny przeciwutleniacz chroniący przed szkodliwym działaniem wolnych rodników odpowiedzialnych za przyspieszanie procesów starzenia organizmu oraz zwiększanie ryzyka schorzeń układu krążenia, nowotworów czy choroby Alzheimera. Antyoksydacyjne właściwości wykazuje też inny składnik mleka – witamina E, która Pomaga w utrzymaniu odpowiedniej przepuszczalności błon komórkowych i zmniejszeniu agregacji płytek krwi, a co za tym idzie przeciwdziała zakrzepom.

Rjażenka
Rjażenka © Adobe Stock

Mleko jest bogatym źródłem łatwo przyswajalnego wapnia, odgrywającego kluczową rolę w prawidłowym funkcjonowaniu naszego organizmu (nie tylko zapewnia mocne kości, ale również reguluje pracę mięśnia sercowego, bierze udział w przesyłaniu bodźców nerwowych, uczestniczy w produkcji enzymów oraz hormonów biorących udział w trawieniu) oraz fosforu i magnezu.

Przepis na rjażenkę

Przygotowanie rjażenki nie jest skomplikowane. Na początku dobrej jakości mleko (2 l) wlewamy do garnka i zagotowujemy. Gdy zacznie "kipieć" zmniejszamy ogień i gotujemy, regularnie mieszając, przez 8-10 minut. Następnie przenosimy je do piekarnika nagrzanego do 200 st., po czym od razu obniżamy temperaturę do 180 st. "Pieczemy" przez 1,5-2 godziny, co pewien czas przebijając powstającą pianę wykałaczką.

Gdy kożuch się zarumieni, wyjmujemy garnek, usuwamy pianę i schładzamy mleko do ok. 38 st. Dodajemy kwaśną śmietanę (100 ml), dokładnie mieszamy, najlepiej drewnianą łyżką. Garnek przykrywamy, owijamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy na co najmniej 12 godzin. Przez ten czas najlepiej go nie poruszać.

Rjażenka powinna stać się gęsta i aksamitna. Przekładamy ją do słoiczków, a przed podaniem schładzamy w lodówce.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Nie możesz się doczekać swoich pomidorów na kanapce? Tak przyspieszysz ich dojrzewanie
Nie możesz się doczekać swoich pomidorów na kanapce? Tak przyspieszysz ich dojrzewanie
Pij ten naturalny eliksir codziennie. Będziesz mieć wyborny nastrój i promienną skórę
Pij ten naturalny eliksir codziennie. Będziesz mieć wyborny nastrój i promienną skórę
Wiele osób ignoruje ten sygnał. Ekspertka wyjaśnia, co oznacza senność po jedzeniu
Wiele osób ignoruje ten sygnał. Ekspertka wyjaśnia, co oznacza senność po jedzeniu
Szukaj na straganach. Są tanie i wymiatają złogi z jelit jak szczotka
Szukaj na straganach. Są tanie i wymiatają złogi z jelit jak szczotka
Czy warto jeść kurki? Słowa dietetyków dają do myślenia
Czy warto jeść kurki? Słowa dietetyków dają do myślenia
Jesz odgrzewany makaron? Naukowcy sprawdzili, jak wpływa na organizm
Jesz odgrzewany makaron? Naukowcy sprawdzili, jak wpływa na organizm
Tylko w tych godzinach podlewam ogórki. Dzięki temu nie pali ich słońce ani nie rozwija się zaraza
Tylko w tych godzinach podlewam ogórki. Dzięki temu nie pali ich słońce ani nie rozwija się zaraza
Wsyp 1 łyżeczkę do kawy i pij każdego ranka. Stawy nie będą strzelać, a na jelita zadziała jak balsam
Wsyp 1 łyżeczkę do kawy i pij każdego ranka. Stawy nie będą strzelać, a na jelita zadziała jak balsam
Te osoby powinny jeść nektarynki. Pomogą uporać się z uciążliwymi dolegliwościami i zrzucić kilogramy
Te osoby powinny jeść nektarynki. Pomogą uporać się z uciążliwymi dolegliwościami i zrzucić kilogramy
Oto jak kawa z mlekiem działa na organizm. Wyniki najnowszych badań są zaskakujące
Oto jak kawa z mlekiem działa na organizm. Wyniki najnowszych badań są zaskakujące
Wlej 1 łyżkę do szklanki z wodą i pij codziennie. Pomoże spalić tłuszcz i obniżyć cholesterol
Wlej 1 łyżkę do szklanki z wodą i pij codziennie. Pomoże spalić tłuszcz i obniżyć cholesterol
Przez ten dodatek do ciasta pierogi wychodzą twarde. To błąd, który wiele osób wciąż popełnia
Przez ten dodatek do ciasta pierogi wychodzą twarde. To błąd, który wiele osób wciąż popełnia