Ribollita - zupa z fasolą i kapustą

Ribollita to toskańska zupa – w wolnym tłumaczeniu – potrójnie gotowana. Co to znaczy? Że po ugotowaniu przez kolejne 3 dni można ją podawać i podgrzewać w inny sposób. Pochodzi z biedniejszej kuchni, cucina povera. Jest symbolem tego, jak gotować i nie marnować jedzenia.
Ribollita to mocno warzywna zupa chlebowa, która powstaje z resztek minestrone. Bywa, że w jej skład wchodzi mięso, ale nie jest to reguła. W ribollicie nie może zabraknąć cavolo nero, czyli czarnej kapusty, znanej u nas jako jarmuż toskański. Warto też sięgnąć po inne liście zalegające w lodówce (jarmuż, liście kalafiora, brokuła czy kalarepy). Tutaj rządzi zasada: im więcej tym lepiej!

Ribollita - zupa z fasolą i kapustąRibollita - zupa z fasolą i kapustą
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 4 łyżki oliwy
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 3–4 ziemniaki
  • 1–2 łodygi selera naciowego
  • 1 cukinia (opcjonalnie)
  • 3 ząbki czosnku
  • kilka liście jarmużu toskańskiego lub klasycznego
  • kilka sztuk buraka liściowego (opcjonalnie)
  • inne jadalne liście i zioła (bazylia, oregano, pietruszka, koperek)
  • 1–2 szklanki ugotowanej drobnej fasolki cannellini
  • 1,5 l bulionu lub wody
  • sól i pieprz
  • chleb

Dzień 1

  • W garnku rozgrzej oliwę i wsyp posiekaną cebulę.
  • W międzyczasie obierz i pokrój marchewki i ziemniaki. Podobnie przygotuj pozostałe warzywa.
  • Marchewkę i ziemniaki wrzuć do garnka z cebulą. Dodaj posiekany czosnek, a po chwili pozostałe warzywa. Chwilę smaż.
  • Wlej bulion lub wodę. Gotuj około 10 minut, po czym wsyp posiekany jarmuż i inne liście i zioła. Gotuj na małym ogniu około 20 minut. Dodaj ugotowaną fasolkę. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj.

Dzień 2

  • Mocno podgrzej zupę.
  • W większym naczyniu na spodzie ułóż cienko pokrojone kromki (najlepiej czerstwego) chleba. Zalej częścią wrzącej zupy. Jeśli jest jej wystarczająco dużo, zrób kolejną warstwę chleba i znów zalej. Przykryj pokrywką i zostaw na 10 minut. Podawaj.

Dzień 3

  • Pozostałości zupy i chleba wymieszaj.
  • Wlej do naczynia żaroodpornego otłuszczonego oliwą. Zapiekaj w 200 st. C przez około 20 minut. Podawaj.
Wybrane dla Ciebie
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟