Trwa ładowanie...
di1gkrw
22-09-2021 11:51

Ribollita - zupa z fasolą i kapustą

Przepis

Ribollita to toskańska zupa – w wolnym tłumaczeniu – potrójnie gotowana. Co to znaczy? Że po ugotowaniu przez kolejne 3 dni można ją podawać i podgrzewać w inny sposób. Pochodzi z biedniejszej kuchni, cucina povera. Jest symbolem tego, jak gotować i nie marnować jedzenia.
Ribollita to mocno warzywna zupa chlebowa, która powstaje z resztek minestrone. Bywa, że w jej skład wchodzi mięso, ale nie jest to reguła. W ribollicie nie może zabraknąć cavolo nero, czyli czarnej kapusty, znanej u nas jako jarmuż toskański. Warto też sięgnąć po inne liście zalegające w lodówce (jarmuż, liście kalafiora, brokuła czy kalarepy). Tutaj rządzi zasada: im więcej tym lepiej!

di1gkrw
0.0
(1 głos)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-4

Rodzaj diety:
"Italia dla zielonych"
Źródło: "Italia dla zielonych", fot: Alicja Rokicka
Składniki
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 3–4 ziemniaki
  • 1–2 łodygi selera naciowego
  • 1 cukinia (opcjonalnie)
  • 3 ząbki czosnku
  • kilka liście jarmużu toskańskiego lub klasycznego
  • kilka sztuk buraka liściowego (opcjonalnie)
  • inne jadalne liście i zioła (bazylia, oregano, pietruszka, koperek)
  • 1–2 szklanki ugotowanej drobnej fasolki cannellini
  • 1,5 l bulionu lub wody
  • sól i pieprz
  • chleb
Przepis

Dzień 1

  • W garnku rozgrzej oliwę i wsyp posiekaną cebulę.
  • W międzyczasie obierz i pokrój marchewki i ziemniaki. Podobnie przygotuj pozostałe warzywa.
  • Marchewkę i ziemniaki wrzuć do garnka z cebulą. Dodaj posiekany czosnek, a po chwili pozostałe warzywa. Chwilę smaż.
  • Wlej bulion lub wodę. Gotuj około 10 minut, po czym wsyp posiekany jarmuż i inne liście i zioła. Gotuj na małym ogniu około 20 minut. Dodaj ugotowaną fasolkę. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj.

Dzień 2

  • Mocno podgrzej zupę.
  • W większym naczyniu na spodzie ułóż cienko pokrojone kromki (najlepiej czerstwego) chleba. Zalej częścią wrzącej zupy. Jeśli jest jej wystarczająco dużo, zrób kolejną warstwę chleba i znów zalej. Przykryj pokrywką i zostaw na 10 minut. Podawaj.

Dzień 3

  • Pozostałości zupy i chleba wymieszaj.
  • Wlej do naczynia żaroodpornego otłuszczonego oliwą. Zapiekaj w 200 st. C przez około 20 minut. Podawaj.

Przepis pochodzi z książki Alicji Rokickiej "Italia dla zielonych"

  Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe
Ribollita - zupa z fasolą i kapustą
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
di1gkrw
di1gkrw
di1gkrw
di1gkrw
Więcej tematów
di1gkrw

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj