Regularnie gości na naszych stołach. Lepiej go jednak unikać

Tuńczyk w oleju to jedna z najczęściej wybieranych form ryby. Stanowi częsty dodatek w kuchni, może też być serwowany jako danie główne. Charakteryzuje się wieloma właściwościami leczniczymi, należy jednak pamiętać, że posiada metylortęć, dlatego kobiety w ciąży i karmiące piersią powinny zachować umiar w jego spożywaniu.

TuńczykTuńczyk w oleju to bardzo popularna przekąska
Źródło zdjęć: © 123RF
oprac.  KGD

Tuńczyk w oleju – charakterystyka i wartości odżywcze

Tuńczyk wywodzi się z plemienia kilkunastu dużych gatunków ryb drapieżnych, okoniokształtnych z rodziny makrelowatych. Wśród najpopularniejszych odmian można wyróżnić: tuńczyk błękitnopłetwy, opastun (patuda), tuńczyk długopłetwy, tuńczyk południowy. Występują głównie w tropikalnych akwenach Atlantyku, Pacyfiku i mórz przyległych. Można je także spotkać na Morzu Północnym i Morzu Barentsa.

Tuńczyk charakteryzuje się wrzecionowatym ciałem, długą głową, spiczastym pyskiem, małymi brzusznymi płetwami oraz silnym ogonem w kształcie półksiężyca. Może mierzyć nawet do 4 m i ważyć do 700 kg. Tuńczyk pływa szybko i zwinnie, może osiągnąć prędkość 70-80 km/h. Specyficzne ukrwienie skóry i mięśni podskórnych sprawia, że podczas ruchu posiada temperaturę o kilka stopni wyższą od temperatury otoczenia. Żyje w ławicach, jednak zdobywanie pożywienia wymaga od niego dalekich wędrówek.

Wśród odmian tuńczyka najbardziej cenioną jest tuńczyk błękitnopłetwy – może ważyć nawet 800 kg i mierzyć 3 metry. Mniejszą odmianą jest opastun: 150-200 kg. Tuńczyk długopłetwy osiąga wagę ok. 50 kg. Natomiast tuńczyk południowy posiada małe wymiary i dużą wydajność, dlatego najczęściej spotykany jest w puszce.

Smacznego: przepis na placuszki dyniowe

Tuńczyka możemy dostać w różnej postaci – w wodzie, w oleju lub w różnych sosach. Konserwy mogą charakteryzować się mięsem rozdrobnionym lub w większych kawałkach. Warto pamiętać, że zwykle im bardziej mięso jest rozdrobnione, tym jest słabszej jakości. Tuńczyk w puszcze powinien posiadać delikatny zapach i jednolity kolor – różowy, natomiast mięso powinno być miękkie, zwarte i w jednym kawałku, a olej jasny.

Tuńczyk w oleju jest produktem dostarczającym ok. 200 kcal w 100 g. Jest cenny ze względu na dużą zawartość białka. Ponadto, w tuńczyku odnajdziemy tłuszcz. Stanowi bogate źródło witamin z grupy B: B2, B12, B6 oraz witaminy A i D. Jak większość ryb morskich posiada znaczną ilość kwasów omega-3. Niestety posiada także sporą ilość rtęci, ponieważ jest gatunkiem drapieżnym. Gromadzona jest ona w postaci metylortęci.

Tuńczyk w oleju – co w nim siedzi?

Zawartość kwasów tłuszczowych omega-3 w tuńczyku ochrania przed miażdżycą i tworzeniem zakrzepów. Ponadto, reguluje poziom cholesterolu we krwi. Tuńczyk stanowi bogate źródło witaminy B3, czyli niacyny, wspomagającej produkcję oraz rozkład aminokwasów, kwasów tłuszczowych i węglowodanów, dzięki czemu dostarcza energię organizmowi. Ponadto, niacyna zmniejsza działanie czynników toksycznych i bierze udział w powstawaniu erytrocytów.

Tuńczyk zawiera pełnowartościowe białko łatwo przyswajalne i lekkostrawne, bogate w aminokwasy. W tuńczyku można odnaleźć pokłady witaminy D3 odpowiedzialnej za układ kostny oraz pracę metabolizmu. Witamina B12, z kolei, bierze udział w produkcji czerwonych krwinek, zapobiega niedokrwistości oraz wspiera układ nerwowy.

Ponadto, mięso tuńczyka bogate jest w wapń i żelazo. W tuńczyku znajdziemy także pokłady potasu, fosforu, sodu i selenu. Zawarta w tuńczyku witamina D poprawia samopoczucie i zwiększa odporność. Warto pamiętać, aby dostarczać ją organizmowi zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, kiedy to jest mało słońca niezbędnego do wytworzenia witaminy D w skórze.

Tuńczyk w oleju – zastosowanie kulinarne

Tuńczyk w oleju to bardzo popularna przekąska. Olejami tworzącymi zalewę są olej sojowy, słonecznikowy lub rzepakowy. Według dietetyków warto wybierać tuńczyka w oleju rzepakowym. Olej sojowy może być przygotowywany z odmian soi GMO. Tuńczyk w takim oleju może posiadać nawet podwójną porcję kalorii. Tuńczyka w oleju można dodawać do sałatek oraz kanapek. Może też być składnikiem pizzy lub zapiekanki. Urozmaici smak dań makaronowych. Z jego pomocą można przyrządzić faszerowane ziemniaki oraz pasty rybne.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów