Regularnie gości na naszych stołach. Lepiej go jednak unikać

Tuńczyk w oleju to jedna z najczęściej wybieranych form ryby. Stanowi częsty dodatek w kuchni, może też być serwowany jako danie główne. Charakteryzuje się wieloma właściwościami leczniczymi, należy jednak pamiętać, że posiada metylortęć, dlatego kobiety w ciąży i karmiące piersią powinny zachować umiar w jego spożywaniu.

TuńczykTuńczyk w oleju to bardzo popularna przekąska
Źródło zdjęć: © 123RF
oprac.  KGD

Tuńczyk w oleju – charakterystyka i wartości odżywcze

Tuńczyk wywodzi się z plemienia kilkunastu dużych gatunków ryb drapieżnych, okoniokształtnych z rodziny makrelowatych. Wśród najpopularniejszych odmian można wyróżnić: tuńczyk błękitnopłetwy, opastun (patuda), tuńczyk długopłetwy, tuńczyk południowy. Występują głównie w tropikalnych akwenach Atlantyku, Pacyfiku i mórz przyległych. Można je także spotkać na Morzu Północnym i Morzu Barentsa.

Tuńczyk charakteryzuje się wrzecionowatym ciałem, długą głową, spiczastym pyskiem, małymi brzusznymi płetwami oraz silnym ogonem w kształcie półksiężyca. Może mierzyć nawet do 4 m i ważyć do 700 kg. Tuńczyk pływa szybko i zwinnie, może osiągnąć prędkość 70-80 km/h. Specyficzne ukrwienie skóry i mięśni podskórnych sprawia, że podczas ruchu posiada temperaturę o kilka stopni wyższą od temperatury otoczenia. Żyje w ławicach, jednak zdobywanie pożywienia wymaga od niego dalekich wędrówek.

Wśród odmian tuńczyka najbardziej cenioną jest tuńczyk błękitnopłetwy – może ważyć nawet 800 kg i mierzyć 3 metry. Mniejszą odmianą jest opastun: 150-200 kg. Tuńczyk długopłetwy osiąga wagę ok. 50 kg. Natomiast tuńczyk południowy posiada małe wymiary i dużą wydajność, dlatego najczęściej spotykany jest w puszce.

Smacznego: przepis na placuszki dyniowe

Tuńczyka możemy dostać w różnej postaci – w wodzie, w oleju lub w różnych sosach. Konserwy mogą charakteryzować się mięsem rozdrobnionym lub w większych kawałkach. Warto pamiętać, że zwykle im bardziej mięso jest rozdrobnione, tym jest słabszej jakości. Tuńczyk w puszcze powinien posiadać delikatny zapach i jednolity kolor – różowy, natomiast mięso powinno być miękkie, zwarte i w jednym kawałku, a olej jasny.

Tuńczyk w oleju jest produktem dostarczającym ok. 200 kcal w 100 g. Jest cenny ze względu na dużą zawartość białka. Ponadto, w tuńczyku odnajdziemy tłuszcz. Stanowi bogate źródło witamin z grupy B: B2, B12, B6 oraz witaminy A i D. Jak większość ryb morskich posiada znaczną ilość kwasów omega-3. Niestety posiada także sporą ilość rtęci, ponieważ jest gatunkiem drapieżnym. Gromadzona jest ona w postaci metylortęci.

Tuńczyk w oleju – co w nim siedzi?

Zawartość kwasów tłuszczowych omega-3 w tuńczyku ochrania przed miażdżycą i tworzeniem zakrzepów. Ponadto, reguluje poziom cholesterolu we krwi. Tuńczyk stanowi bogate źródło witaminy B3, czyli niacyny, wspomagającej produkcję oraz rozkład aminokwasów, kwasów tłuszczowych i węglowodanów, dzięki czemu dostarcza energię organizmowi. Ponadto, niacyna zmniejsza działanie czynników toksycznych i bierze udział w powstawaniu erytrocytów.

Tuńczyk zawiera pełnowartościowe białko łatwo przyswajalne i lekkostrawne, bogate w aminokwasy. W tuńczyku można odnaleźć pokłady witaminy D3 odpowiedzialnej za układ kostny oraz pracę metabolizmu. Witamina B12, z kolei, bierze udział w produkcji czerwonych krwinek, zapobiega niedokrwistości oraz wspiera układ nerwowy.

Ponadto, mięso tuńczyka bogate jest w wapń i żelazo. W tuńczyku znajdziemy także pokłady potasu, fosforu, sodu i selenu. Zawarta w tuńczyku witamina D poprawia samopoczucie i zwiększa odporność. Warto pamiętać, aby dostarczać ją organizmowi zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, kiedy to jest mało słońca niezbędnego do wytworzenia witaminy D w skórze.

Tuńczyk w oleju – zastosowanie kulinarne

Tuńczyk w oleju to bardzo popularna przekąska. Olejami tworzącymi zalewę są olej sojowy, słonecznikowy lub rzepakowy. Według dietetyków warto wybierać tuńczyka w oleju rzepakowym. Olej sojowy może być przygotowywany z odmian soi GMO. Tuńczyk w takim oleju może posiadać nawet podwójną porcję kalorii. Tuńczyka w oleju można dodawać do sałatek oraz kanapek. Może też być składnikiem pizzy lub zapiekanki. Urozmaici smak dań makaronowych. Z jego pomocą można przyrządzić faszerowane ziemniaki oraz pasty rybne.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟