Regularnie gości na naszych stołach. Lepiej go jednak unikać

Tuńczyk w oleju to jedna z najczęściej wybieranych form ryby. Stanowi częsty dodatek w kuchni, może też być serwowany jako danie główne. Charakteryzuje się wieloma właściwościami leczniczymi, należy jednak pamiętać, że posiada metylortęć, dlatego kobiety w ciąży i karmiące piersią powinny zachować umiar w jego spożywaniu.

TuńczykTuńczyk w oleju to bardzo popularna przekąska
Źródło zdjęć: © 123RF
oprac.  KGD

Tuńczyk w oleju – charakterystyka i wartości odżywcze

Tuńczyk wywodzi się z plemienia kilkunastu dużych gatunków ryb drapieżnych, okoniokształtnych z rodziny makrelowatych. Wśród najpopularniejszych odmian można wyróżnić: tuńczyk błękitnopłetwy, opastun (patuda), tuńczyk długopłetwy, tuńczyk południowy. Występują głównie w tropikalnych akwenach Atlantyku, Pacyfiku i mórz przyległych. Można je także spotkać na Morzu Północnym i Morzu Barentsa.

Tuńczyk charakteryzuje się wrzecionowatym ciałem, długą głową, spiczastym pyskiem, małymi brzusznymi płetwami oraz silnym ogonem w kształcie półksiężyca. Może mierzyć nawet do 4 m i ważyć do 700 kg. Tuńczyk pływa szybko i zwinnie, może osiągnąć prędkość 70-80 km/h. Specyficzne ukrwienie skóry i mięśni podskórnych sprawia, że podczas ruchu posiada temperaturę o kilka stopni wyższą od temperatury otoczenia. Żyje w ławicach, jednak zdobywanie pożywienia wymaga od niego dalekich wędrówek.

Wśród odmian tuńczyka najbardziej cenioną jest tuńczyk błękitnopłetwy – może ważyć nawet 800 kg i mierzyć 3 metry. Mniejszą odmianą jest opastun: 150-200 kg. Tuńczyk długopłetwy osiąga wagę ok. 50 kg. Natomiast tuńczyk południowy posiada małe wymiary i dużą wydajność, dlatego najczęściej spotykany jest w puszce.

Smacznego: przepis na placuszki dyniowe

Tuńczyka możemy dostać w różnej postaci – w wodzie, w oleju lub w różnych sosach. Konserwy mogą charakteryzować się mięsem rozdrobnionym lub w większych kawałkach. Warto pamiętać, że zwykle im bardziej mięso jest rozdrobnione, tym jest słabszej jakości. Tuńczyk w puszcze powinien posiadać delikatny zapach i jednolity kolor – różowy, natomiast mięso powinno być miękkie, zwarte i w jednym kawałku, a olej jasny.

Tuńczyk w oleju jest produktem dostarczającym ok. 200 kcal w 100 g. Jest cenny ze względu na dużą zawartość białka. Ponadto, w tuńczyku odnajdziemy tłuszcz. Stanowi bogate źródło witamin z grupy B: B2, B12, B6 oraz witaminy A i D. Jak większość ryb morskich posiada znaczną ilość kwasów omega-3. Niestety posiada także sporą ilość rtęci, ponieważ jest gatunkiem drapieżnym. Gromadzona jest ona w postaci metylortęci.

Tuńczyk w oleju – co w nim siedzi?

Zawartość kwasów tłuszczowych omega-3 w tuńczyku ochrania przed miażdżycą i tworzeniem zakrzepów. Ponadto, reguluje poziom cholesterolu we krwi. Tuńczyk stanowi bogate źródło witaminy B3, czyli niacyny, wspomagającej produkcję oraz rozkład aminokwasów, kwasów tłuszczowych i węglowodanów, dzięki czemu dostarcza energię organizmowi. Ponadto, niacyna zmniejsza działanie czynników toksycznych i bierze udział w powstawaniu erytrocytów.

Tuńczyk zawiera pełnowartościowe białko łatwo przyswajalne i lekkostrawne, bogate w aminokwasy. W tuńczyku można odnaleźć pokłady witaminy D3 odpowiedzialnej za układ kostny oraz pracę metabolizmu. Witamina B12, z kolei, bierze udział w produkcji czerwonych krwinek, zapobiega niedokrwistości oraz wspiera układ nerwowy.

Ponadto, mięso tuńczyka bogate jest w wapń i żelazo. W tuńczyku znajdziemy także pokłady potasu, fosforu, sodu i selenu. Zawarta w tuńczyku witamina D poprawia samopoczucie i zwiększa odporność. Warto pamiętać, aby dostarczać ją organizmowi zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, kiedy to jest mało słońca niezbędnego do wytworzenia witaminy D w skórze.

Tuńczyk w oleju – zastosowanie kulinarne

Tuńczyk w oleju to bardzo popularna przekąska. Olejami tworzącymi zalewę są olej sojowy, słonecznikowy lub rzepakowy. Według dietetyków warto wybierać tuńczyka w oleju rzepakowym. Olej sojowy może być przygotowywany z odmian soi GMO. Tuńczyk w takim oleju może posiadać nawet podwójną porcję kalorii. Tuńczyka w oleju można dodawać do sałatek oraz kanapek. Może też być składnikiem pizzy lub zapiekanki. Urozmaici smak dań makaronowych. Z jego pomocą można przyrządzić faszerowane ziemniaki oraz pasty rybne.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯