Składniki
- Ciasto:
 - 400 g żytniej mąki
 
- 100 g mąki pszennej
 - 1 jajko
 - sól
 - letnia woda, jeśli potrzeba
 - Nadzienie:
 
- 100 g szpinaku
 - 200 g sera ricotta
 - sól, pieprz
 - gałka muszkatołowa, szczypiorek
 - 3 łyżki stołowe oleju
 - 2 łyżki stołowe parmezanu
 - 1 ugotowany ziemniak
 
Przepis
Zagnieć mąkę, jaja, sól i olej na gładkie ciasto. Jeśli potrzebujesz, dolej ciepłej wody. Pozostaw na 30 minut, żeby odpoczęło. Rozwałkuj ciasto na cienki placek i wycinaj (np. szklanką) okręgi. Przygotuj nadzienie: wymieszaj ugotowany, posiekany szpinak z serem ricotta, rozgniecionym ziemniakiem, parmezanem, szczypiorkiem i ziołami. Kółka z ciasta wypełnij nadzieniem i zlep razem brzegi, żeby uzyskać kształt półksiężyca (jak nasze polskie pierogi). Gotuj we wrzątku i serwuj z masłem i parmezanem.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl