Ravioli - włoskie pierożki, musisz ich spróbować!

Ravioli to jedna z najlepiej znanych potraw kuchni włoskiej. Są to pierożki najczęściej nadziewane ricottą, warzywami lub mięsem. Doskonale smakują i są łatwe w przygotowaniu. Jak je zrobić?

Ravioli to klasyczne włoskie danie
Źródło zdjęć: © 123RF

Ravioli - czym jest?

Ravioli są daniem pochodzącym z Włoch. To niewielkie pierożki o kwadratowym kształcie z ząbkowanym brzegiem, wypełnione farszem. Świetnie smakują z mięsem, ale w wersji z grzybami lub warzywami również zdają egzamin. Najwięcej zwolenników mają ravioli z płynnym żółtkiem

Jeśli mamy wprawę w przygotowywaniu zwykłych pierogów, zrobienie ravioli nie powinno nam przysporzyć większych problemów. W sklepach możemy dostać gotowy makaron ravioli, który możemy zjeść z sałatką lub z wybranym sosem. Warto jednak spróbować zrobić to danie samodzielnie. W jaki sposób? Oto nasze propozycje!

Ravioli ze szpinakiem i płynnym żółtkiem - przepis

Potrzebne składniki:

Na ciasto:

  • 3 jajka;
  • 4 łyżki wody;
  • 300 g mąki;
  • szczypta soli.

Na farsz:

  • 200 g sera ricotta;
  • 300 g szpinaku;
  • 3 ząbki czosnku;
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej;
  • kilka jajek;
  • olej/oliwa;
  • sól;
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

1. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól. Robimy w mące zgłębienie i wbijamy do niego jajka. Dodajemy nieco wody i zagniatamy ciasto. Owijamy folią spożywczą i odstawiamy.

2. Siekamy szpinak, przeciskamy czosnek przez praskę. Na rozgrzanym na patelni tłuszczu smażymy szpinak, aż nieco zwiędnie. Jeśli będzie za dużo wody, odlewamy jej nadmiar. Do tego dodajemy ser ricotta i czosnek. Wszystko razem mieszamy, przyprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem.

3. Rozwałkowujemy ciasto na dwa cienkie prostokąty o podobnych wymiarach oraz kształcie. Na jednym prostokącie układamy kopczyki z farszu w większych odstępach, w każdym z nich robimy dołek i wlewamy do nich żółtko oddzielone od białka. Ostrożnie kładziemy na to drugi prostokąt ciasta.

4. Wycinamy kwadraty i dociskamy brzegi ciasta widelcem lub palcami, tworząc ząbkowany wzorek.

5. Gotowe pierożki wrzucamy na gotującą się osoloną wodę, do czasu, aż wypłynął na powierzchnię. Żółtko nie powinno się ściąć, lecz rozpływać po przekrojeniu pierożka. Gotowe.

Obraz
© 123RF

Ravioli z łososiem i krewetkami - przepis

Potrzebne składniki:

Na ciasto:

  • 400 g mąki pszennej;
  • 4 jajka;
  • 4 łyżki oliwy z oliwek;
  • gałka muszkatołowa.

Na farsz:

  • 100 g sera ricotta;
  • 50 g sera parmezan;
  • 1 cytryna;
  • 125 g obranych krewetek królewskich
  • 250 g łososia;
  • sol;
  • pieprz.

Dodatkowo:

  • 6 gałązek majeranku;
  • 4 gałązki szałwii;
  • ser parmezan;
  • masło;
  • pieprz.

Sposób wykonania:

1. Wszystkie składniki na ciasto mieszamy ze sobą i ugniatamy. Na koniec owijamy folią spożywczą i odstawiamy na pół godziny.

2. Ricottę łączymy ze startym na drobno parmezanem (zostawmy sobie jedną łyżkę na później). Przyprawiamy pieprzem i solą, dodajemy nieco soku z cytryny i trochę jej skórki.

3. Dodajemy pokrojonego w kostkę łososia i krewetki i mieszamy ze sobą wszystkie składniki nadzienia.

4. Ciasto rozwałkowujemy i dzielimy na równe prostokąty. Jeden pasek kładziemy na stole obsypanym mąką i nakładamy kopczyki farszu co kilka centymetrów, w równych odstępach. Odstępy między poszczególnymi porcjami delikatnie skraplamy wodą.

5. Na pasek z nadzieniem nakładamy drugi pasek i dobrze dociskamy w przestrzeniach między nadzieniem. Następnie dzielimy ravioli nożem lub wycinarką.

6. Gotowe pierożki wrzucamy na gotującą się wodę i gotujemy przez około 4 minut. W tym samym czasie na rozgrzanym maśle podsmażamy majeranek i szałwię.

7. Do ugotowanego ravioli dodajemy pozostałą łyżkę parmezanu, posypujemy pieprzem i ziołami, mieszamy ze sobą. Gotowe.

Smacznego!

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Polacy nie znają, a jest smaczniejszy niż fasolka szparagowa. Kiedy zobaczysz na straganie, kup bez wahania
Polacy nie znają, a jest smaczniejszy niż fasolka szparagowa. Kiedy zobaczysz na straganie, kup bez wahania
Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
Łatwo pomylić ją z pęczakiem. Nieoceniona dla mocnych stawów i trawienia bez problemów
Łatwo pomylić ją z pęczakiem. Nieoceniona dla mocnych stawów i trawienia bez problemów
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna