Ravioli - włoskie pierożki, musisz ich spróbować!

Ravioli to jedna z najlepiej znanych potraw kuchni włoskiej. Są to pierożki najczęściej nadziewane ricottą, warzywami lub mięsem. Doskonale smakują i są łatwe w przygotowaniu. Jak je zrobić?

Ravioli to klasyczne włoskie danie
Źródło zdjęć: © 123RF

Ravioli - czym jest?

Ravioli są daniem pochodzącym z Włoch. To niewielkie pierożki o kwadratowym kształcie z ząbkowanym brzegiem, wypełnione farszem. Świetnie smakują z mięsem, ale w wersji z grzybami lub warzywami również zdają egzamin. Najwięcej zwolenników mają ravioli z płynnym żółtkiem

Jeśli mamy wprawę w przygotowywaniu zwykłych pierogów, zrobienie ravioli nie powinno nam przysporzyć większych problemów. W sklepach możemy dostać gotowy makaron ravioli, który możemy zjeść z sałatką lub z wybranym sosem. Warto jednak spróbować zrobić to danie samodzielnie. W jaki sposób? Oto nasze propozycje!

Ravioli ze szpinakiem i płynnym żółtkiem - przepis

Potrzebne składniki:

Na ciasto:

  • 3 jajka;
  • 4 łyżki wody;
  • 300 g mąki;
  • szczypta soli.

Na farsz:

  • 200 g sera ricotta;
  • 300 g szpinaku;
  • 3 ząbki czosnku;
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej;
  • kilka jajek;
  • olej/oliwa;
  • sól;
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

1. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól. Robimy w mące zgłębienie i wbijamy do niego jajka. Dodajemy nieco wody i zagniatamy ciasto. Owijamy folią spożywczą i odstawiamy.

2. Siekamy szpinak, przeciskamy czosnek przez praskę. Na rozgrzanym na patelni tłuszczu smażymy szpinak, aż nieco zwiędnie. Jeśli będzie za dużo wody, odlewamy jej nadmiar. Do tego dodajemy ser ricotta i czosnek. Wszystko razem mieszamy, przyprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem.

3. Rozwałkowujemy ciasto na dwa cienkie prostokąty o podobnych wymiarach oraz kształcie. Na jednym prostokącie układamy kopczyki z farszu w większych odstępach, w każdym z nich robimy dołek i wlewamy do nich żółtko oddzielone od białka. Ostrożnie kładziemy na to drugi prostokąt ciasta.

4. Wycinamy kwadraty i dociskamy brzegi ciasta widelcem lub palcami, tworząc ząbkowany wzorek.

5. Gotowe pierożki wrzucamy na gotującą się osoloną wodę, do czasu, aż wypłynął na powierzchnię. Żółtko nie powinno się ściąć, lecz rozpływać po przekrojeniu pierożka. Gotowe.

Obraz
© 123RF

Ravioli z łososiem i krewetkami - przepis

Potrzebne składniki:

Na ciasto:

  • 400 g mąki pszennej;
  • 4 jajka;
  • 4 łyżki oliwy z oliwek;
  • gałka muszkatołowa.

Na farsz:

  • 100 g sera ricotta;
  • 50 g sera parmezan;
  • 1 cytryna;
  • 125 g obranych krewetek królewskich
  • 250 g łososia;
  • sol;
  • pieprz.

Dodatkowo:

  • 6 gałązek majeranku;
  • 4 gałązki szałwii;
  • ser parmezan;
  • masło;
  • pieprz.

Sposób wykonania:

1. Wszystkie składniki na ciasto mieszamy ze sobą i ugniatamy. Na koniec owijamy folią spożywczą i odstawiamy na pół godziny.

2. Ricottę łączymy ze startym na drobno parmezanem (zostawmy sobie jedną łyżkę na później). Przyprawiamy pieprzem i solą, dodajemy nieco soku z cytryny i trochę jej skórki.

3. Dodajemy pokrojonego w kostkę łososia i krewetki i mieszamy ze sobą wszystkie składniki nadzienia.

4. Ciasto rozwałkowujemy i dzielimy na równe prostokąty. Jeden pasek kładziemy na stole obsypanym mąką i nakładamy kopczyki farszu co kilka centymetrów, w równych odstępach. Odstępy między poszczególnymi porcjami delikatnie skraplamy wodą.

5. Na pasek z nadzieniem nakładamy drugi pasek i dobrze dociskamy w przestrzeniach między nadzieniem. Następnie dzielimy ravioli nożem lub wycinarką.

6. Gotowe pierożki wrzucamy na gotującą się wodę i gotujemy przez około 4 minut. W tym samym czasie na rozgrzanym maśle podsmażamy majeranek i szałwię.

7. Do ugotowanego ravioli dodajemy pozostałą łyżkę parmezanu, posypujemy pieprzem i ziołami, mieszamy ze sobą. Gotowe.

Smacznego!

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Jedzona solo jest niesmaczna, ale to hit do kanapek i pizzy. Ma cenną witaminę K i wspomaga trawienie
Jedzona solo jest niesmaczna, ale to hit do kanapek i pizzy. Ma cenną witaminę K i wspomaga trawienie
Poprawia smak kawy i sałatek. Jelita i serce ci za to podziękują
Poprawia smak kawy i sałatek. Jelita i serce ci za to podziękują
Naukowcy są już pewni. Ta kawa jest najlepsza dla serca
Naukowcy są już pewni. Ta kawa jest najlepsza dla serca
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇