Ravioli - włoskie pierożki, musisz ich spróbować!

Ravioli to jedna z najlepiej znanych potraw kuchni włoskiej. Są to pierożki najczęściej nadziewane ricottą, warzywami lub mięsem. Doskonale smakują i są łatwe w przygotowaniu. Jak je zrobić?

Ravioli to klasyczne włoskie danie
Źródło zdjęć: © 123RF

Ravioli - czym jest?

Ravioli są daniem pochodzącym z Włoch. To niewielkie pierożki o kwadratowym kształcie z ząbkowanym brzegiem, wypełnione farszem. Świetnie smakują z mięsem, ale w wersji z grzybami lub warzywami również zdają egzamin. Najwięcej zwolenników mają ravioli z płynnym żółtkiem

Jeśli mamy wprawę w przygotowywaniu zwykłych pierogów, zrobienie ravioli nie powinno nam przysporzyć większych problemów. W sklepach możemy dostać gotowy makaron ravioli, który możemy zjeść z sałatką lub z wybranym sosem. Warto jednak spróbować zrobić to danie samodzielnie. W jaki sposób? Oto nasze propozycje!

Ravioli ze szpinakiem i płynnym żółtkiem - przepis

Potrzebne składniki:

Na ciasto:

  • 3 jajka;
  • 4 łyżki wody;
  • 300 g mąki;
  • szczypta soli.

Na farsz:

  • 200 g sera ricotta;
  • 300 g szpinaku;
  • 3 ząbki czosnku;
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej;
  • kilka jajek;
  • olej/oliwa;
  • sól;
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

1. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól. Robimy w mące zgłębienie i wbijamy do niego jajka. Dodajemy nieco wody i zagniatamy ciasto. Owijamy folią spożywczą i odstawiamy.

2. Siekamy szpinak, przeciskamy czosnek przez praskę. Na rozgrzanym na patelni tłuszczu smażymy szpinak, aż nieco zwiędnie. Jeśli będzie za dużo wody, odlewamy jej nadmiar. Do tego dodajemy ser ricotta i czosnek. Wszystko razem mieszamy, przyprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem.

3. Rozwałkowujemy ciasto na dwa cienkie prostokąty o podobnych wymiarach oraz kształcie. Na jednym prostokącie układamy kopczyki z farszu w większych odstępach, w każdym z nich robimy dołek i wlewamy do nich żółtko oddzielone od białka. Ostrożnie kładziemy na to drugi prostokąt ciasta.

4. Wycinamy kwadraty i dociskamy brzegi ciasta widelcem lub palcami, tworząc ząbkowany wzorek.

5. Gotowe pierożki wrzucamy na gotującą się osoloną wodę, do czasu, aż wypłynął na powierzchnię. Żółtko nie powinno się ściąć, lecz rozpływać po przekrojeniu pierożka. Gotowe.

Obraz
© 123RF

Ravioli z łososiem i krewetkami - przepis

Potrzebne składniki:

Na ciasto:

  • 400 g mąki pszennej;
  • 4 jajka;
  • 4 łyżki oliwy z oliwek;
  • gałka muszkatołowa.

Na farsz:

  • 100 g sera ricotta;
  • 50 g sera parmezan;
  • 1 cytryna;
  • 125 g obranych krewetek królewskich
  • 250 g łososia;
  • sol;
  • pieprz.

Dodatkowo:

  • 6 gałązek majeranku;
  • 4 gałązki szałwii;
  • ser parmezan;
  • masło;
  • pieprz.

Sposób wykonania:

1. Wszystkie składniki na ciasto mieszamy ze sobą i ugniatamy. Na koniec owijamy folią spożywczą i odstawiamy na pół godziny.

2. Ricottę łączymy ze startym na drobno parmezanem (zostawmy sobie jedną łyżkę na później). Przyprawiamy pieprzem i solą, dodajemy nieco soku z cytryny i trochę jej skórki.

3. Dodajemy pokrojonego w kostkę łososia i krewetki i mieszamy ze sobą wszystkie składniki nadzienia.

4. Ciasto rozwałkowujemy i dzielimy na równe prostokąty. Jeden pasek kładziemy na stole obsypanym mąką i nakładamy kopczyki farszu co kilka centymetrów, w równych odstępach. Odstępy między poszczególnymi porcjami delikatnie skraplamy wodą.

5. Na pasek z nadzieniem nakładamy drugi pasek i dobrze dociskamy w przestrzeniach między nadzieniem. Następnie dzielimy ravioli nożem lub wycinarką.

6. Gotowe pierożki wrzucamy na gotującą się wodę i gotujemy przez około 4 minut. W tym samym czasie na rozgrzanym maśle podsmażamy majeranek i szałwię.

7. Do ugotowanego ravioli dodajemy pozostałą łyżkę parmezanu, posypujemy pieprzem i ziołami, mieszamy ze sobą. Gotowe.

Smacznego!

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Piłem w Turcji na okrągło. Okazuje się, że ten napój poprawia odporność i działa jak afrodyzjak
Piłem w Turcji na okrągło. Okazuje się, że ten napój poprawia odporność i działa jak afrodyzjak
Zamiast na drzewach, szukaj ich w sklepach. Właśnie trwa promocja
Zamiast na drzewach, szukaj ich w sklepach. Właśnie trwa promocja
Ta kawa działa jak eliksir długowieczności. Wzmacnia serce i zmniejsza ryzyko udaru
Ta kawa działa jak eliksir długowieczności. Wzmacnia serce i zmniejsza ryzyko udaru
Ten pieprz pomaga spalać tłuszcz. Stosuj nie więcej niż 1 łyżeczkę dziennie
Ten pieprz pomaga spalać tłuszcz. Stosuj nie więcej niż 1 łyżeczkę dziennie
Nie możesz zasnąć? Zobacz, czy nie jesz tych produktów po 19
Nie możesz zasnąć? Zobacz, czy nie jesz tych produktów po 19
Pij ten sok codziennie. Twoja cera się poprawi, a twarz zacznie promienieć
Pij ten sok codziennie. Twoja cera się poprawi, a twarz zacznie promienieć
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Wzmacnia serce i kości, pomaga wygładzić zmarszczki
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Wzmacnia serce i kości, pomaga wygładzić zmarszczki
To zapomniany napój z PRL-u. Działa jak balsam na jelita i reguluje cukier
To zapomniany napój z PRL-u. Działa jak balsam na jelita i reguluje cukier
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie