wp
Włoska przekąska na weekend

Włoska przekąska na weekend

Pyszna propozycja na spotkania z przyjaciółmi
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie

Focaccia jest rodzajem włoskiego pieczywa, które może być podawane jako przekąska lub stanowić bazę pod pożywne danie. Jest banalnie prosta w przygotowaniu, a stanowi pyszną propozycję na spotkania z przyjaciółmi.

wp

Składniki:
500 g mąki
225 ml wody
20 g soli
40 g cukru
75 ml oliwy z oliwek
10 g drożdży

Przygotowanie:
Wlać letnią wodę do małej miski. Dodać drożdże i odstawić na kilka minut. Przesiać mąkę z cukrem i solą. Dodawać powoli wodę z drożdżami. Ciasto starannie ugnieść. Uformować kulę, skropić oliwą, zakryć folią i odstawić na 24 godziny, aby wyrosło. Po tym czasie ponownie ugnieść ciasto. Powinno być ono elastyczne. Odstawić na godzinę. Gotowe ciasto należy posmarować oliwą z oliwek i rozwałkować podłużnie. Palcami zrobić delikatne dołeczki.

Przekąskę można podawać z dodatkiem przygotowanym z posiekanego czosnku, który można połączyć z oliwą z oliwek i niewielką ilością soli. Po nałożeniu na rozwałkowane ciasto, można posypać rozmarynem.

POLECAMY:

wp

**Dużo, solidnie i smacznie**

**Cenne właściwości pieczarek**

**Ziemniaki po meksykańsku**

wp
wp
wp
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
Trwa ładowanie
.
.
.