*Składniki: *
500 g mąki
225 ml wody
20 g soli
40 g cukru
75 ml oliwy z oliwek
10 g drożdży
*Przygotowanie: *
Wlać letnią wodę do małej miski. Dodać drożdże i odstawić na kilka minut. Przesiać mąkę z cukrem i solą. Dodawać powoli wodę z drożdżami. Ciasto starannie ugnieść. Uformować kulę, skropić oliwą, zakryć folią i odstawić na 24 godziny, aby wyrosło. Po tym czasie ponownie ugnieść ciasto. Powinno być ono elastyczne. Odstawić na godzinę. Gotowe ciasto należy posmarować oliwą z oliwek i rozwałkować podłużnie. Palcami zrobić delikatne dołeczki.
Przekąskę można podawać z dodatkiem przygotowanym z posiekanego czosnku, który można połączyć z oliwą z oliwek i niewielką ilością soli. Po nałożeniu na rozwałkowane ciasto, można posypać rozmarynem.