Włoska przekąska na weekend

Pyszna propozycja na spotkania z przyjaciółmi

Focaccia jest rodzajem włoskiego pieczywa, które może być podawane jako przekąska lub stanowić bazę pod pożywne danie. Jest banalnie prosta w przygotowaniu, a stanowi pyszną propozycję na spotkania z przyjaciółmi.

*Składniki: *
500 g mąki
225 ml wody
20 g soli
40 g cukru
75 ml oliwy z oliwek
10 g drożdży

*Przygotowanie: *
Wlać letnią wodę do małej miski. Dodać drożdże i odstawić na kilka minut. Przesiać mąkę z cukrem i solą. Dodawać powoli wodę z drożdżami. Ciasto starannie ugnieść. Uformować kulę, skropić oliwą, zakryć folią i odstawić na 24 godziny, aby wyrosło. Po tym czasie ponownie ugnieść ciasto. Powinno być ono elastyczne. Odstawić na godzinę. Gotowe ciasto należy posmarować oliwą z oliwek i rozwałkować podłużnie. Palcami zrobić delikatne dołeczki.

Przekąskę można podawać z dodatkiem przygotowanym z posiekanego czosnku, który można połączyć z oliwą z oliwek i niewielką ilością soli. Po nałożeniu na rozwałkowane ciasto, można posypać rozmarynem.

POLECAMY:

Źródło artykułu: Mobartis

Wybrane dla Ciebie

Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne