Trwa ładowanie...
d1pdy4x
Włoska przekąska na weekend
Mobartis
abc gotowania

Włoska przekąska na weekend

Pyszna propozycja na spotkania z przyjaciółmi
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
d1pdy4x

Focaccia jest rodzajem włoskiego pieczywa, które może być podawane jako przekąska lub stanowić bazę pod pożywne danie. Jest banalnie prosta w przygotowaniu, a stanowi pyszną propozycję na spotkania z przyjaciółmi.

*Składniki: *
500 g mąki
225 ml wody
20 g soli
40 g cukru
75 ml oliwy z oliwek
10 g drożdży

d1pdy4x

*Przygotowanie: *
Wlać letnią wodę do małej miski. Dodać drożdże i odstawić na kilka minut. Przesiać mąkę z cukrem i solą. Dodawać powoli wodę z drożdżami. Ciasto starannie ugnieść. Uformować kulę, skropić oliwą, zakryć folią i odstawić na 24 godziny, aby wyrosło. Po tym czasie ponownie ugnieść ciasto. Powinno być ono elastyczne. Odstawić na godzinę. Gotowe ciasto należy posmarować oliwą z oliwek i rozwałkować podłużnie. Palcami zrobić delikatne dołeczki.

Przekąskę można podawać z dodatkiem przygotowanym z posiekanego czosnku, który można połączyć z oliwą z oliwek i niewielką ilością soli. Po nałożeniu na rozwałkowane ciasto, można posypać rozmarynem.

POLECAMY:

Dużo, solidnie i smacznie

d1pdy4x

Cenne właściwości pieczarek

Ziemniaki po meksykańsku

d1pdy4x

Podziel się opinią

Share
d1pdy4x
d1pdy4x