Racuchy dobre jak u babci. 5 sprawdzonych sposobów na puszyste racuchy

Racuchy to dla wielu z nas ulubione danie z dzieciństwa. Najlepsze, pachnące i puszyste racuszki serwowały oczywiście nasze babcie. Jak przywołać ten niezwykle przyjemny smak z przeszłości? Warto sięgać do tradycyjnych przepisów, zawłaszcza, że przygotowanie racuchów jest nie tylko banalnie proste i szybkie, ale również nie potrzebuje wielu składników.

Babcine racuchyBabcine racuchy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Co zrobić, aby placki wyszły nam pyszne i puszyste ? Poniżej przedstawiam sprawdzone przepisy prosto z zeszytów naszych mam i babć. Zatem do dzieła. 

Przepis na racuchy drożdżowe


Składniki:

  • jajko – 1 sztuka,
  • mąka – 2 szklanki,
  • ciepłe mleko – 1,5 szklanki,
  • cukier – 2 łyżki,
  • drożdże suche lub świeże,
  • szczypta soli.

Wykonanie:

  1. Przesiej mąkę do miski. Dodaj szczyptę soli i wymieszaj składniki.
  2. Jeżeli wykorzystujesz drożdże suche (15 g), należy wymieszać je z mąką. Jeśli zaś drożdże świeże (30 g), trzeba wkruszyć je do małego dołeczka w górce mąki i zasypać cukrem, następnie dodać pół szklanki ciepłego mleka (uwaga: mleko do drożdży nie może być gorące).
  3. Miskę z mąką i drożdżami przykryj lnianą ściereczką i odstaw do ciepłego miejsca (na kilkanaście minut).
  4. Kiedy rozczyn będzie już gotowy, dodaj szklankę ciepłego mleka, jedno jajko i dokładnie wymieszaj. Pamiętaj, że ciasto na racuchy drożdżowe musi mieć gęstą konsystencję. 
  5. Ten przepis wymaga nieco cierpliwości, ponieważ tak przygotowane ciasto należy odstawić na godzinę (aż drożdże zaczną pracować a ciasto wyrośnie)
  6. Kiedy ciasto będzie już gotowe, nagrzej patelnię, wlej olej, a po jego rozgrzaniu zacznij smażyć racuchy, tak, aby z obu stron przybrały złocisty kolor.

Prosty przepis na pyszne bułki. Przygotujesz je błyskawicznie

Mam dobrą wiadomość dla zapominalskich, jeśli zapomnieliście o kupnie drożdży, bez problemu zrobicie puszyste racuchy bez tego składnika! Wystarczy zastosować trik naszych babć i…. po prostu ubić cukier i jajka! Takie połączenie utworzy niezwykle puszystą masę, która dodana do ciasta na sprawia, że placki wychodzą wyjątkowo pulchne i smaczne. Radzę, spróbujcie racuchów z poniższego tego przepisu.

Przepis na racuchy z jabłkami bez drożdży


Składniki:

  • jajko – 1 sztuka,
  • mąka pszenna – 2 szklanki,
  • mleko – 1 szklanka,
  • cukier – 3 łyżki,
  • proszek do pieczenia – 2 łyżeczki,
  • szczypta cynamonu,
  • duże jabłko – 1 sztuka


Wykonanie:

  1. Do miski wbij jedno jajko, dodaj cukier. Ubij składniki na puszystą masę.
  2. Mąkę przesiej razem z proszkiem do pieczenia. Do ubitej masy jajecznej dodawaj stopniowo pozostałe składniki (prócz jabłka) i ubijaj mikserem na średnich obrotach.
  3. Jabłko pokrój w kostkę, lub na cienkie plasterki (uprzednio usuń gniazdo nasienne), następnie pokrojone jabłko wrzuć do masy i dodaj szczyptę cynamonu (uwaga: jeśli jabłko jest bardzo soczyste, należy je trochę odcisnąć z soku). To ciasto na racuchy nie będzie zbyt rzadkie (jak np. do naleśników), jednak nie może być też zbyt gęste! 
  4. Rozgrzej patelnię, wlej olej i poczekaj, aż się nagrzeje. Na patelnię nakładaj niewielkie porcje (urosną w czasie smażenia) i smaż z obu stron, aż staną się rumiane.
  5. Racuchy z jabłkami wspaniale smakują również z samym cukrem pudrem, ale możesz poeksperymentować z również innymi dodatkami, takimi jak: syrop klonowy lub z agawy, dżem, konfitura albo chociażby miód. 

Jeśli zależy ci na idealnie puszystych plackach, warto do masy budyniowej dodać nieco proszku budyniowego. Zawiera on dużo skrobi, która w połączeniu z ciepłem i wilgocią stabilizuje konsystencję racuchów. 

Przepis na racuchy z budyniem

Składniki:

  • mleko - 1 szklanka,
  • jabłko – 2 sztuki, 
  • cynamon – szczypta,
  • jajko – 2 sztuki,
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego (bez cukru),
  • mąka – 2 szklanki,
  • olej,
  • sól,
  • cukier – 2 łyżki,
  • świeże drożdże – 15 g., 
  • cukier puder.

Wykonanie:

  1. Drożdże połącz z łyżką mąki, cukrem i szklanką ciepłego mleka, po czym odstaw je na kwadrans. 
  2. Następnie przelej drożdże do większego naczynia i wsyp: resztę mąki wraz z cynamonem, solą i proszkiem budyniowym. Całość starannie wymieszaj.
  3. Wbij jajka do wysokiego naczynia, dodaj cukier i całość ubij mikserem. 
  4. Przelej masę do ciasta i pomieszaj wszystkie składniki. Masę okryj ściereczką i odczekaj 1 godzinę.
  5. Pokrój jabłka i przełóż je do wyrośniętej masy. 
  6. Na patelni rozgrzej olej i wylewaj porcje ciasta. Kiedy racuchy odpowiednio wyrosną, przełóż je na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem i oprósz cukrem pudrem. 

Pamiętaj by, racuchy smażyć powoli na niezbyt wielkim gazie, tak aby dały radę wyrosnąć na patelni. 

Zdrowym wyborem będą zaś lekkie racuchy zrobione z użyciem serku homogenizowanego, a jeśli dodamy do nich mąki pełnoziarnistej oraz takiej o niskim indeksie glikemicznym, będą one stanowić świetną opcję posiłku również dla osób znajdujących się na diecie. 

Przepis na racuchy z serkiem homogenizowanym


Składniki:

  • serek homogenizowany waniliowy 400 g, 
  • jajko - 2 sztuki,
  • mąka pszenna typ ½ szklanki,
  • mąka owsiana pełnoziarnista bezglutenowa - ½ szklanki,
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka,
  • olej rzepakowy - 3 łyżki,
  • cukier wanilinowy. 

Wykonanie:

  1. Do miski przesiej mąkę i proszek do pieczenia.
  2. Dodaj jajka i serki. 
  3. Do pozostałych składników wsyp cukier waniliowy i dokładnie wymieszaj.
  4. Na patelni rozgrzej olej i uformuj łyżką placuszki.
  5. Racuszki smaż po 3 - 4 minuty z każdej strony.

Podstawę tego przepisu stanowią oczywiście serki homogenizowane. Wybornie sprawdzają się te w wersji waniliowej, ponieważ sprawiają one, że placuszki są słodkie i delikatne. Nie ma jednak przeciwwskazań do użycia innych smaków.

Na sam koniec, warto przedstawić sposób na naprawdę błyskawiczne i wyjątkowo proste placuszki. Takie szybkie racuchy dobre zarówno dla leniuchów, jak i zabieganych;

Przepis na racuchy na sodzie

Składniki:

  • mleko - 1 szklanka,
  • mąka - 1 i 1/2 szklanki,
  • jajko - 1 sztuki.
  • soda oczyszczona - 1 łyżeczka, 
  • olej rzepakowy,
  • cukier puder.

Wykonanie: 

  1. Mleko, jajko, mąkę i sodę wymieszaj.
  2. Wlewaj małą chochelką na rozgrzany olej i smaż z obu stron.
  3. Posyp cukrem pudrem (bądź innym ulubionym dodatkiem). 

Jak widać, przygotowanie pysznych racuchów wcale nie jest takie trudne, więc nawet początkujący adept sztuki kulinarnej spokojnie sobie poradzi. Jednak najlepsze racuchy serwowały nasze babcie, bo przyprawiały je olbrzymią dawką cudownej babcinej miłości.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów