Racuchy dobre jak u babci. 5 sprawdzonych sposobów na puszyste racuchy
Racuchy to dla wielu z nas ulubione danie z dzieciństwa. Najlepsze, pachnące i puszyste racuszki serwowały oczywiście nasze babcie. Jak przywołać ten niezwykle przyjemny smak z przeszłości? Warto sięgać do tradycyjnych przepisów, zawłaszcza, że przygotowanie racuchów jest nie tylko banalnie proste i szybkie, ale również nie potrzebuje wielu składników.
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.
Co zrobić, aby placki wyszły nam pyszne i puszyste ? Poniżej przedstawiam sprawdzone przepisy prosto z zeszytów naszych mam i babć. Zatem do dzieła.
Przepis na racuchy drożdżowe
Składniki:
- jajko – 1 sztuka,
- mąka – 2 szklanki,
- ciepłe mleko – 1,5 szklanki,
- cukier – 2 łyżki,
- drożdże suche lub świeże,
- szczypta soli.
Wykonanie:
- Przesiej mąkę do miski. Dodaj szczyptę soli i wymieszaj składniki.
- Jeżeli wykorzystujesz drożdże suche (15 g), należy wymieszać je z mąką. Jeśli zaś drożdże świeże (30 g), trzeba wkruszyć je do małego dołeczka w górce mąki i zasypać cukrem, następnie dodać pół szklanki ciepłego mleka (uwaga: mleko do drożdży nie może być gorące).
- Miskę z mąką i drożdżami przykryj lnianą ściereczką i odstaw do ciepłego miejsca (na kilkanaście minut).
- Kiedy rozczyn będzie już gotowy, dodaj szklankę ciepłego mleka, jedno jajko i dokładnie wymieszaj. Pamiętaj, że ciasto na racuchy drożdżowe musi mieć gęstą konsystencję.
- Ten przepis wymaga nieco cierpliwości, ponieważ tak przygotowane ciasto należy odstawić na godzinę (aż drożdże zaczną pracować a ciasto wyrośnie)
- Kiedy ciasto będzie już gotowe, nagrzej patelnię, wlej olej, a po jego rozgrzaniu zacznij smażyć racuchy, tak, aby z obu stron przybrały złocisty kolor.
Prosty przepis na pyszne bułki. Przygotujesz je błyskawicznie
Mam dobrą wiadomość dla zapominalskich, jeśli zapomnieliście o kupnie drożdży, bez problemu zrobicie puszyste racuchy bez tego składnika! Wystarczy zastosować trik naszych babć i…. po prostu ubić cukier i jajka! Takie połączenie utworzy niezwykle puszystą masę, która dodana do ciasta na sprawia, że placki wychodzą wyjątkowo pulchne i smaczne. Radzę, spróbujcie racuchów z poniższego tego przepisu.
Przepis na racuchy z jabłkami bez drożdży
Składniki:
- jajko – 1 sztuka,
- mąka pszenna – 2 szklanki,
- mleko – 1 szklanka,
- cukier – 3 łyżki,
- proszek do pieczenia – 2 łyżeczki,
- szczypta cynamonu,
- duże jabłko – 1 sztuka
Wykonanie:
- Do miski wbij jedno jajko, dodaj cukier. Ubij składniki na puszystą masę.
- Mąkę przesiej razem z proszkiem do pieczenia. Do ubitej masy jajecznej dodawaj stopniowo pozostałe składniki (prócz jabłka) i ubijaj mikserem na średnich obrotach.
- Jabłko pokrój w kostkę, lub na cienkie plasterki (uprzednio usuń gniazdo nasienne), następnie pokrojone jabłko wrzuć do masy i dodaj szczyptę cynamonu (uwaga: jeśli jabłko jest bardzo soczyste, należy je trochę odcisnąć z soku). To ciasto na racuchy nie będzie zbyt rzadkie (jak np. do naleśników), jednak nie może być też zbyt gęste!
- Rozgrzej patelnię, wlej olej i poczekaj, aż się nagrzeje. Na patelnię nakładaj niewielkie porcje (urosną w czasie smażenia) i smaż z obu stron, aż staną się rumiane.
- Racuchy z jabłkami wspaniale smakują również z samym cukrem pudrem, ale możesz poeksperymentować z również innymi dodatkami, takimi jak: syrop klonowy lub z agawy, dżem, konfitura albo chociażby miód.
Jeśli zależy ci na idealnie puszystych plackach, warto do masy budyniowej dodać nieco proszku budyniowego. Zawiera on dużo skrobi, która w połączeniu z ciepłem i wilgocią stabilizuje konsystencję racuchów.
Przepis na racuchy z budyniem
Składniki:
- mleko - 1 szklanka,
- jabłko – 2 sztuki,
- cynamon – szczypta,
- jajko – 2 sztuki,
- 1 opakowanie budyniu waniliowego (bez cukru),
- mąka – 2 szklanki,
- olej,
- sól,
- cukier – 2 łyżki,
- świeże drożdże – 15 g.,
- cukier puder.
Wykonanie:
- Drożdże połącz z łyżką mąki, cukrem i szklanką ciepłego mleka, po czym odstaw je na kwadrans.
- Następnie przelej drożdże do większego naczynia i wsyp: resztę mąki wraz z cynamonem, solą i proszkiem budyniowym. Całość starannie wymieszaj.
- Wbij jajka do wysokiego naczynia, dodaj cukier i całość ubij mikserem.
- Przelej masę do ciasta i pomieszaj wszystkie składniki. Masę okryj ściereczką i odczekaj 1 godzinę.
- Pokrój jabłka i przełóż je do wyrośniętej masy.
- Na patelni rozgrzej olej i wylewaj porcje ciasta. Kiedy racuchy odpowiednio wyrosną, przełóż je na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem i oprósz cukrem pudrem.
Pamiętaj by, racuchy smażyć powoli na niezbyt wielkim gazie, tak aby dały radę wyrosnąć na patelni.
Zdrowym wyborem będą zaś lekkie racuchy zrobione z użyciem serku homogenizowanego, a jeśli dodamy do nich mąki pełnoziarnistej oraz takiej o niskim indeksie glikemicznym, będą one stanowić świetną opcję posiłku również dla osób znajdujących się na diecie.
Przepis na racuchy z serkiem homogenizowanym
Składniki:
- serek homogenizowany waniliowy 400 g,
- jajko - 2 sztuki,
- mąka pszenna typ ½ szklanki,
- mąka owsiana pełnoziarnista bezglutenowa - ½ szklanki,
- proszek do pieczenia - 1 łyżeczka,
- olej rzepakowy - 3 łyżki,
- cukier wanilinowy.
Wykonanie:
- Do miski przesiej mąkę i proszek do pieczenia.
- Dodaj jajka i serki.
- Do pozostałych składników wsyp cukier waniliowy i dokładnie wymieszaj.
- Na patelni rozgrzej olej i uformuj łyżką placuszki.
- Racuszki smaż po 3 - 4 minuty z każdej strony.
Podstawę tego przepisu stanowią oczywiście serki homogenizowane. Wybornie sprawdzają się te w wersji waniliowej, ponieważ sprawiają one, że placuszki są słodkie i delikatne. Nie ma jednak przeciwwskazań do użycia innych smaków.
Na sam koniec, warto przedstawić sposób na naprawdę błyskawiczne i wyjątkowo proste placuszki. Takie szybkie racuchy dobre zarówno dla leniuchów, jak i zabieganych;
Przepis na racuchy na sodzie
Składniki:
- mleko - 1 szklanka,
- mąka - 1 i 1/2 szklanki,
- jajko - 1 sztuki.
- soda oczyszczona - 1 łyżeczka,
- olej rzepakowy,
- cukier puder.
Wykonanie:
- Mleko, jajko, mąkę i sodę wymieszaj.
- Wlewaj małą chochelką na rozgrzany olej i smaż z obu stron.
- Posyp cukrem pudrem (bądź innym ulubionym dodatkiem).
Jak widać, przygotowanie pysznych racuchów wcale nie jest takie trudne, więc nawet początkujący adept sztuki kulinarnej spokojnie sobie poradzi. Jednak najlepsze racuchy serwowały nasze babcie, bo przyprawiały je olbrzymią dawką cudownej babcinej miłości.
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.