Rabarbarowe lassi. Pyszna przekąska na upalny dzień

Tradycyjna wersja lassi powinna być słona i doprawiona np. kuminem, szafranem lub chili. Jednak dużą popularnością cieszą się przepisy z wykorzystaniem owoców. Prym wiedzie przede wszystkim mango lassi. Ale mamy dla was przepis na ten napój w wersji z rabarbarem – pyszny i sycący. Wykorzystajcie koniec sezonu i koniecznie przygotujcie tę propozycję.

Rabarbarowe lassi. Pyszna przekąska na upalny dzieńRabarbarowe lassi. Pyszna przekąska na upalny dzień
Karolina Wójciga

Składniki

  • 4 łodygi rabarbaru,
  • szklanka soku pomarańczowego,
  • łyżeczka miodu,
  • 1 i 1/2 szklanki jogurtu naturalnego o niskiej zawartości tłuszczu,
  • kostki lodu (opcjonalnie).

Przepis

Rabarbar obierz i pokrój na małe kawałki. Wrzuć go na patelnię, dodaj miód, sok pomarańczowy i gotuj wszystko około 10 minut na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając, aż rabarbar będzie miękki. Następnie odstaw do wystudzenia. Do blendera kielichowego wrzuć zawartość patelni, dodaj jogurt i zmiksuj wszystko na gładką masę. Gotowe lassi wstaw do lodówki, a przed podaniem przelej do szklanek i dodaj kostki lodu.

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja