Quiche ze szparagami, boczkiem i mieszanką leczo

Obraz

Składniki

  • Ciasto:
  • 200 g mąki białej (wykorzystana mąka orkiszowa biała)
  • 100 g miękkiego masła
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • Nadzienie:
  • 100 g boczku pokrojonego w kostkę
  • 150 g mieszanki leczo (papryka, pomidory z puszki, cukinia)
  • 1 mała, czerwona cebula
  • 1/2 pęczka zielonych szparagów
  • 300 ml śmietanki kremówki (może być kwaśna)
  • 3 jajka
  • 4 łyżki tartego parmezanu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz do smaku

Przepis

Do miski przesiewamy mąkę. Pośrodku robimy wgłębienie i wbijamy jajko. Dodajemy szczyptę soli, masło i zagniatamy ciasto, dodając 1 lub 2 łyżki zimnej wody (tyle, ile ciasto przyjmie). Z ciasta formujemy kulę, owijamy folią i wkładamy do lodówki na ok. 1 godz.

Przepis

Ciasto wyjmujemy z lodówki i wałkujemy do formatu krążka o grubości ok. 3 mm. Przekładamy do formy (tortownicy lub formy na tartę) o średnicy ok. 26 cm i dociskamy ciasto na brzegach tworząc rant. Nakłuwamy ciasto widelcem w kilku miejscach i podpiekamy przez 10 min. w temperaturze 220 stopni C.

Przepis

Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końcówki i kroimy tak, aby każdy miał ok. 4 cm długości.

Przepis

Na patelni podsmażamy boczek do chrupkości. Wyjmujemy go z patelni, zostawiając tłuszcz, na którym podsmażamy posiekaną cebulę i mieszankę leczo. Po ok. 5 minutach wkładamy szparagi, dodajemy podsmażony boczek i wlewamy 150 ml śmietany. Całość mieszamy, przykrywamy i dusimy ok. 3 minuty na średnim ogniu od czasu do czasu mieszając. Zdejmujemy z ognia i studzimy.

Przepis

Do miski wlewamy resztę śmietany, dodajemy jajka i całość miksujemy do całkowitego połączenia. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Przepis

Podpieczone ciasto posypujemy 1 łyżka parmezanu i pokrywamy masą z warzywami i boczkiem. Całość zalewamy masą jajeczno-śmietanową i posypujemy reszta parmezanu.

Przepis

Pieczemy w 190 stopniach C przez ok. 30-35 minut. Ciasto powinno mieć stałą konsystencję i jasno-brązowy wierzch.

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce