Pyszne, mocno czekoladowe brownies. Ciasto, które zawsze się udaje

Przepyszne, mega czekoladowe brownies. W środku wilgotne, z kawałkami mlecznej czekolady. Bardzo aromatyczne, wspaniale podczas pieczenia pachnie w całym domu. Sprawdzony przepis prosto z bloga "Mała Cukierenka".

Pyszne, mocno czekoladowe brownies. Ciasto, które zawsze się udajePyszne, mocno czekoladowe brownies. Ciasto, które zawsze się udaje
Natalia Kudela

Składniki

  • 150 g masła
  • 70 g jasnego brązowego cukru
  • 70 g ciemnego trzcinowego cukru Dark Muscovado (jak nie mamy, możemy zastąpić jasnym)
  • 250 g posiekanej gorzkiej czekolady
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej lub cukier z prawdziwą wanilią
  • 3 jajka
  • 60 g mąki pszennej (użyłam tortowej)
  • 3 płaskie łyżki kakao bez cukru
  • szczypta soli
  • 100 g grubo posiekanej mlecznej czekolady

Dodatkowo:

  • 50 g mlecznej czekolady
  • kuleczki zbożowe w czekoladzie

Przepis

Masło przełożyć do rondelka, dodać oba cukry, posiekaną gorzką czekoladę i pastę waniliową. Rondelek postawić na gazie i podgrzewać na małym ogniu, mieszając, aż składniki roztopią się i połączą w jednolitą masę. Ściągamy z ognia i odstawiamy do ostygnięcia na około 10-15 minut. Jajka wbić do miski i przez chwilę mieszać je widelcem. Masę czekoladową wlać do jajek i mieszać szpatułką lub łyżką do połączenia składników. Mąkę wymieszać z kakao, solą i dodać ją do czekoladowej masy, parę razy wymieszać szpatułką i dodać posiekaną mleczną czekoladę, wymieszać szpatułką. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 20x20 cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec w temperaturze 180 stopni C na funkcji góra – dół przez około 25-30 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Ostygnięte ciasto wyjąć z blaszki. Mleczną czekoladę roztopić na parze lub w mikrofalówce i polać nią wierzch ciasta. Na koniec ciasto udekorować kuleczkami zbożowymi w czekoladzie.
Zobacz także: mini tarty z kremem czekoladowym i karmelem

Wybrane dla Ciebie
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące