Pyszne kawy mrożone. W sam raz na letnie popołudnie
Letnie temperatury mogą przyprawić o zawrót głowy, a nawet najwięksi kawosze nie będą skłonni do picia gorącej kawy w upalne popołudnia. Odpowiedzią są mrożone napoje, które kuszą nietypowym smakiem i dają ochłodzenie nawet w najgorętsze popołudnie.
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.
Kawa na zimno na wiele sposobów
Do przygotowania najprostszej kawy na zimno wystarczy pół filiżanki ulubionej kawy, najlepiej pozbawionej fusów, z ekspresu lub dripa, ale równie dobrze możesz użyć kawy rozpuszczalnej. Przelej ją do większego naczynia, dodaj łyżeczkę cukru bądź miodu, a następnie wypełnij po brzegi zimnym mlekiem. Potrzebujesz jeszcze większego orzeźwienia? Dodaj lód – w kostkach lub kruszony. Jeżeli chcesz więcej słodyczy, pomyśl o bitej śmietanie na wierzchu.
Świetna baza do kawy mrożonej
Podczas przyrządzania bazy do kawy mrożonej pamiętaj o kilku ważnych aspektach. Po zmieszaniu kawy z mlekiem, lodem i dodatkami może się okazać, że gdzieś po drodze zgubi się jej smak. Najlepszym rozwiązaniem jest więc przygotowanie espresso bądź podwójnego espresso. Pamiętaj o tym, by dobrze rozdrobnić ziarna tak, by wyciągnąć z nich jak najwięcej naturalnego smaku.
Jakie dodatki wybrać?
Taką podstawę możesz rozwinąć na wiele sposobów, decydując się na rozmaite dodatki. Latem fantastycznie spiszą się przede wszystkim lody. Szeroka gama smaków kusi każdego, kto potrzebuje odrobiny słodyczy. Dobrze sprawdzą się lody waniliowe, bakaliowe czy orzechowe, a nawet niektóre sorbety. Doskonałym uzupełnieniem będą syropy, świetnie spiszą się wszelkiego rodzaju musy owocowe, ale również słony karmel, pistacja czy masło orzechowe.
Kawy mrożone z takimi dodatkami to jednak prawdziwe bomby kaloryczne. Istnieje na szczęście sposób na to, by przygotować smaczną kawę mrożoną nie fundując sobie dodatkowo tony kalorii. Warto wybierać odtłuszczone wersje mleka czy śmietanki do kawy, a w razie potrzeby postawić na inne smaki. Alternatywą z mniejszą zawartością cukru mogą być rozmaite przyprawy. Cynamon, kardamon, anyż czy gałka muszkatołowa doskonale komponują się z typowymi, mrożonymi kawami. W poszukiwaniu smaków warto również zerknąć do własnej spiżarni – doskonałym dodatkiem do kawy mogą być na przykład konfitury.
Delikatna pianka
Kawa z pianką to prawdziwy hit. Smakuje wyśmienicie i wygląda wyjątkowo apetycznie. Dalgona Coffee czyli kawa po koreańsku jest bardzo prosta w przygotowaniu i wymaga jedynie czterech składników. Najpierw wypełnij wysoką szklankę do połowy mlekiem. Następnie w miseczce zmieszaj dwie łyżki cukru, dwie łyżki wody i dwie łyżki kawy rozpuszczalnej i zmiksuj na gładką pianę.
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.