Pyszne i zdrowe alternatywy dla oliwy z oliwek

Hasło "zdrowy tłuszcz" bez dwóch zdań kojarzy się z oliwą z oliwek. Produkt ten pod wieków doceniają mieszkańcy krajów basenu Morza Śródziemnego, a wśród jego właściwości prozdrowotnych wymienia się m.in. zmniejszoną zachorowalność na choroby serca i układu krążenia. Jednak to nie jedyny tłuszcz, który korzystnie wpływa na funkcjonowanie naszego organizmu. W kuchni warto również znaleźć miejsce na olej z awokado, winogron albo orzechów. Oto krótka charakterystyka i podpowiedzi, jak użyć ich do gotowania.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 7Nie tylko oliwa z oliwek

Obraz
© Pixabay.com

Hasło "zdrowy tłuszcz" bez dwóch zdań kojarzy się z oliwą z oliwek. Produkt ten od wieków doceniają mieszkańcy krajów basenu Morza Śródziemnego, a wśród jego właściwości prozdrowotnych wymienia się m.in. zmniejszoną zachorowalność na choroby serca i układu krążenia. Jednak to nie jedyny tłuszcz, który korzystnie wpływa na funkcjonowanie naszego organizmu. W kuchni warto również znaleźć miejsce na olej z awokado, winogron albo orzechów. Oto krótka charakterystyka i podpowiedzi, jak użyć ich do gotowania.

/ 7Olej z awokado

Obraz
© 123RF.COM

Olej z awokado jest niefiltrowany - uzyskiwany z tłoczenia na zimno. Zawiera bardzo dużo witaminy E, o wiele więcej kwasów nienasyconych niż oliwa. Tłuszcze zawarte w oleju z awokado wspierają przyswajanie przeciwutleniaczy występujących w owocach i warzywach, które opóźniają procesy starzenia. Warto używać go do sałatek, a także do smażenia. Odznacza się on bowiem bardzo wysoką temperaturą dymienia (250 stopni Celsjusza), wyższą niż oliwa z oliwek.

/ 7Olej kokosowy

Obraz
© 123RF.COM

W składzie oleju kokosowego znajduje się zdrowy kwas laurynowy, który przede wszystkim działa wspomagająco na układ immunologiczny. Na uwagę zasługuje także nasycony kwas tłuszczowy, który przede wszystkim działa przeciwdrożdżakowo, a także przeciwbiegunkowo i przeciwzapalnie. Dzięki niemu ogranicza się również łaknienie na słodkie produkty.

Jego ogromną zaletą jest trwałość. Nie jełczeje, może być poddawany obróbce termicznej. Ponadto ma przyjemny zapach i smak, które jednak nie dominują w potrawie (olej nie zmienia smaku dania). Warto wykorzystać go do smażenia, pieczenia, przygotowania deserów, a nawet jako dodatek do kawy - nada jej kremowej konsystencji i bogatszego smaku.

/ 7Olej z orzechów włoskich

Obraz
© 123RF.COM

Orzechy włoskie same w sobie są bardzo kaloryczne. Zawierają również ponad 60 proc. tłuszczów. Nie dziwi więc fakt, że wytłacza się z nich olej. Jedna łyżka oleju orzechowego pokrywa dzienne zapotrzebowanie człowieka na kwasy omega-3. Jest on również bogaty w witaminy A i B. Olej ten ma silne działanie przeciwstresowe, a zawarta w nim witamina E korzystnie wpływa na skórę. Dzięki swoim właściwościom opóźnia procesy starzenia, zapobiega pojawianiu się zmarszczek.

Olej z orzechów włoskich ma charakterystyczny smak i delikatną karmelową nutę - idealnie pasuje więc do sałatek, sosów czy dressingów. Niestety, nie powinniśmy go używać do smażenia. Szybko się pali i staje się gorzki. Szybko także się psuje, więc należy przechowywać go w lodówce.

/ 7Olej z pestek winogron

Obraz
© 123RF.COM

Olej o lekko zielonkawym zabarwieniu, otrzymywany z nasion winogron. Jest bardzo bogaty w kwas linolowy (omega-6). Posiada lekko orzechowy smak i delikatny aromat, dzięki czemu nie zmienia smaku potraw, a tylko wydobywa ich głębię. Nadaje się do przyrządzania potraw i na zimno, i na ciepło. Ale uwaga! Lepiej na nim nie smażyć, ze względu na dużą ilość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Można natomiast dodać go do duszenia czy gotowania. Ewentualnie możemy niewielką ilość użyć do pieczenia w folii w niskiej temperaturze - do 150 stopni. Olej posiada dużo witaminy E i polifenoli. Z tego względu jest cenny w profilaktyce przeciwzakrzepowej, ale jego nadużywanie, przy jednoczesnym niedoborze kwasów omega-3 w diecie, nie jest korzystne, ponieważ kwasy omega-6 dodatkowo wypierają kwasy omega-3 z organizmu, powodując ich deficyt i negatywne konsekwencje zdrowotne .

/ 7Olej z pestek dyni

Obraz
© 123RF.COM

Olej z nasion dyni kupimy już powszechnie. W niektórych regionach, jak na przykład w Austrii czy Słowenii jest on jednym z najbardziej popularnych tłuszczów używanych w kuchni. Zawiera głównie kwasy nienasycone, witaminy: E, B1, B2, B6, A, C i D, potas, selen i cynk, a przede wszystkim fitosterole. Od dawna olej z nasion dyni jest uważany za środek o działaniu przeciwpasożytniczym. Tłuszcz ten ma bardzo charakterystyczną zielono-brązową barwę i jest wyjątkowo aromatyczny - pachnie świeżo i bardzo orzechowo. Warto dodawać go do sałatek, dań mięsnych czy do zup.

/ 7Olej z orzeszków pinii

Obraz
© 123RF.COM

Orzeszki pinii to nasiona pewnego gatunku sosny, masowo występującej w południowej Europie i na Bliskim Wschodzie. Smak orzeszków jest tak znakomity, że już w czasach rzymskich zakładano całe plantacje sosny pinii. Najbardziej znanym sposobem użycia orzeszków jest pesto - aromatyczny sos z pinii, bazylii, czosnku i oliwy. Jednak z orzeszków produkuje się także olej. Tłoczony na zimno zawiera mnóstwo białka, działającego antystresowo, niezbędnego do prawidłowej pracy mięśni magnezu, a także cynku, mającego wpływ na płodność. Oleju piniowego używamy w sałatkach - wyraźnie poprawia smak wszystkich składników.

Wybrane dla Ciebie

To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu