Pyszne i zdrowe alternatywy dla oliwy z oliwek
Hasło "zdrowy tłuszcz" bez dwóch zdań kojarzy się z oliwą z oliwek. Produkt ten pod wieków doceniają mieszkańcy krajów basenu Morza Śródziemnego, a wśród jego właściwości prozdrowotnych wymienia się m.in. zmniejszoną zachorowalność na choroby serca i układu krążenia. Jednak to nie jedyny tłuszcz, który korzystnie wpływa na funkcjonowanie naszego organizmu. W kuchni warto również znaleźć miejsce na olej z awokado, winogron albo orzechów. Oto krótka charakterystyka i podpowiedzi, jak użyć ich do gotowania.
Nie tylko oliwa z oliwek
Hasło "zdrowy tłuszcz" bez dwóch zdań kojarzy się z oliwą z oliwek. Produkt ten od wieków doceniają mieszkańcy krajów basenu Morza Śródziemnego, a wśród jego właściwości prozdrowotnych wymienia się m.in. zmniejszoną zachorowalność na choroby serca i układu krążenia. Jednak to nie jedyny tłuszcz, który korzystnie wpływa na funkcjonowanie naszego organizmu. W kuchni warto również znaleźć miejsce na olej z awokado, winogron albo orzechów. Oto krótka charakterystyka i podpowiedzi, jak użyć ich do gotowania.
Olej z awokado
Olej z awokado jest niefiltrowany - uzyskiwany z tłoczenia na zimno. Zawiera bardzo dużo witaminy E, o wiele więcej kwasów nienasyconych niż oliwa. Tłuszcze zawarte w oleju z awokado wspierają przyswajanie przeciwutleniaczy występujących w owocach i warzywach, które opóźniają procesy starzenia. Warto używać go do sałatek, a także do smażenia. Odznacza się on bowiem bardzo wysoką temperaturą dymienia (250 stopni Celsjusza), wyższą niż oliwa z oliwek.
Olej kokosowy
W składzie oleju kokosowego znajduje się zdrowy kwas laurynowy, który przede wszystkim działa wspomagająco na układ immunologiczny. Na uwagę zasługuje także nasycony kwas tłuszczowy, który przede wszystkim działa przeciwdrożdżakowo, a także przeciwbiegunkowo i przeciwzapalnie. Dzięki niemu ogranicza się również łaknienie na słodkie produkty.
Jego ogromną zaletą jest trwałość. Nie jełczeje, może być poddawany obróbce termicznej. Ponadto ma przyjemny zapach i smak, które jednak nie dominują w potrawie (olej nie zmienia smaku dania). Warto wykorzystać go do smażenia, pieczenia, przygotowania deserów, a nawet jako dodatek do kawy - nada jej kremowej konsystencji i bogatszego smaku.
Olej z orzechów włoskich
Orzechy włoskie same w sobie są bardzo kaloryczne. Zawierają również ponad 60 proc. tłuszczów. Nie dziwi więc fakt, że wytłacza się z nich olej. Jedna łyżka oleju orzechowego pokrywa dzienne zapotrzebowanie człowieka na kwasy omega-3. Jest on również bogaty w witaminy A i B. Olej ten ma silne działanie przeciwstresowe, a zawarta w nim witamina E korzystnie wpływa na skórę. Dzięki swoim właściwościom opóźnia procesy starzenia, zapobiega pojawianiu się zmarszczek.
Olej z orzechów włoskich ma charakterystyczny smak i delikatną karmelową nutę - idealnie pasuje więc do sałatek, sosów czy dressingów. Niestety, nie powinniśmy go używać do smażenia. Szybko się pali i staje się gorzki. Szybko także się psuje, więc należy przechowywać go w lodówce.
Olej z pestek winogron
Olej o lekko zielonkawym zabarwieniu, otrzymywany z nasion winogron. Jest bardzo bogaty w kwas linolowy (omega-6). Posiada lekko orzechowy smak i delikatny aromat, dzięki czemu nie zmienia smaku potraw, a tylko wydobywa ich głębię. Nadaje się do przyrządzania potraw i na zimno, i na ciepło. Ale uwaga! Lepiej na nim nie smażyć, ze względu na dużą ilość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Można natomiast dodać go do duszenia czy gotowania. Ewentualnie możemy niewielką ilość użyć do pieczenia w folii w niskiej temperaturze - do 150 stopni. Olej posiada dużo witaminy E i polifenoli. Z tego względu jest cenny w profilaktyce przeciwzakrzepowej, ale jego nadużywanie, przy jednoczesnym niedoborze kwasów omega-3 w diecie, nie jest korzystne, ponieważ kwasy omega-6 dodatkowo wypierają kwasy omega-3 z organizmu, powodując ich deficyt i negatywne konsekwencje zdrowotne .
Olej z pestek dyni
Olej z nasion dyni kupimy już powszechnie. W niektórych regionach, jak na przykład w Austrii czy Słowenii jest on jednym z najbardziej popularnych tłuszczów używanych w kuchni. Zawiera głównie kwasy nienasycone, witaminy: E, B1, B2, B6, A, C i D, potas, selen i cynk, a przede wszystkim fitosterole. Od dawna olej z nasion dyni jest uważany za środek o działaniu przeciwpasożytniczym. Tłuszcz ten ma bardzo charakterystyczną zielono-brązową barwę i jest wyjątkowo aromatyczny - pachnie świeżo i bardzo orzechowo. Warto dodawać go do sałatek, dań mięsnych czy do zup.
Olej z orzeszków pinii
Orzeszki pinii to nasiona pewnego gatunku sosny, masowo występującej w południowej Europie i na Bliskim Wschodzie. Smak orzeszków jest tak znakomity, że już w czasach rzymskich zakładano całe plantacje sosny pinii. Najbardziej znanym sposobem użycia orzeszków jest pesto - aromatyczny sos z pinii, bazylii, czosnku i oliwy. Jednak z orzeszków produkuje się także olej. Tłoczony na zimno zawiera mnóstwo białka, działającego antystresowo, niezbędnego do prawidłowej pracy mięśni magnezu, a także cynku, mającego wpływ na płodność. Oleju piniowego używamy w sałatkach - wyraźnie poprawia smak wszystkich składników.