Pyszne i zdrowe alternatywy dla oliwy z oliwek
Nie tylko oliwa z oliwek
Hasło "zdrowy tłuszcz" bez dwóch zdań kojarzy się z oliwą z oliwek. Produkt ten pod wieków doceniają mieszkańcy krajów basenu Morza Śródziemnego, a wśród jego właściwości prozdrowotnych wymienia się m.in. zmniejszoną zachorowalność na choroby serca i układu krążenia. Jednak to nie jedyny tłuszcz, który korzystnie wpływa na funkcjonowanie naszego organizmu. W kuchni warto również znaleźć miejsce na olej z awokado, winogron albo orzechów. Oto krótka charakterystyka i podpowiedzi, jak użyć ich do gotowania.
Hasło "zdrowy tłuszcz" bez dwóch zdań kojarzy się z oliwą z oliwek. Produkt ten od wieków doceniają mieszkańcy krajów basenu Morza Śródziemnego, a wśród jego właściwości prozdrowotnych wymienia się m.in. zmniejszoną zachorowalność na choroby serca i układu krążenia. Jednak to nie jedyny tłuszcz, który korzystnie wpływa na funkcjonowanie naszego organizmu. W kuchni warto również znaleźć miejsce na olej z awokado, winogron albo orzechów. Oto krótka charakterystyka i podpowiedzi, jak użyć ich do gotowania.