Pyszne desery ze śliwkami w roli głównej. Sezon na te owoce właśnie ruszył

Trwa sezon na śliwki. Jako owoc są słodkie i mają różnorodne zastosowanie w słodkiej kuchni. Sprawdzą się nie tylko jako powidła, ale również jako pierwsze skrzypce wyśmienitych deserów.

śliwkiSezon na śliwki
Źródło zdjęć: © Getty Images
Anna Podlaska
oprac.  Anna Podlaska

Śliwki można jeść na surowo. Są soczyste i słodkie. W polskiej kuchni są również wykorzystywane do pysznych deserów. Podajemy sprawdzone przepisy na deser ze śliwkami i kruszonką oraz na śliwki w czekoladzie.

Śliwki z kruszonką – prosty i szybki przepis

Do ich przygotowania potrzebujemy: 1 kg śliwek węgierek, soku z 1 pomarańczy, 1 łyżeczki cynamonu, 4 łyżek cukru trzcinowego lub zwykłego, 1/2 szklanki (8 łyżek) płatków owsianych górskich, 1/2 szklanki soku jabłkowego.

Do przygotowania kruszonki potrzebujemy: 150 g mąki, 100 g masła, 80 g cukru pudru, szczyptę soli.

Sposób przygotowania śliwek z kruszonką:

Śliwki myjemy, przebieramy i usuwamy z nich pestki. Kroimy je na połówki i posypujemy cynamonem, cukrem i skrapiamy sokiem z pomarańczy. Przygotowujemy kruszonkę: mąkę mieszamy z cukrem pudrem i siekamy z zimnym masłem tak, aby powstała kruszonka. Posypujemy nią śliwki.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Na dno formy o średnicy ok. 23 - 25 cm wsypujemy płatki i wlewamy sok z jabłek. Następnie układamy śliwki, które posypujemy kruszonką. Pieczemy bez przykrycia przez około 35 - 40 minut na złoty kolor.

Śliwki w czekoladzie – szybki deser

Do ich przygotowania potrzebujemy: 200 g suszonych śliwek, 100 g czekolady gorzkiej lub deserowej, wiórki kokosowe lub siekane orzechy do ozdoby

Aby przygotować ten deser, rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej, a następnie każdą śliwkę z osobna zanurzamy w roztopionej, czekoladowej masie. Układamy takie "cukierki" na talerzu i ozdabiamy. Jeżeli chcemy przygotować deser z posmakiem rumu, uprzednio, przed zanurzaniem ich w czekoladzie, należy namoczyć śliwki w alkoholu przez około 2 godziny.

Czekamy, aż śliwki w polewie zastygną.

Pannukakku - prosty przepis na fińskie naleśniki

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Domowy oprysk na mszyce. Wystarczy ‘psik’ i pożegnasz uciążliwy problem
Domowy oprysk na mszyce. Wystarczy ‘psik’ i pożegnasz uciążliwy problem
Zanim dodasz do mizerii, wypróbuj prosty trik z cebulą. Podbija smak
Zanim dodasz do mizerii, wypróbuj prosty trik z cebulą. Podbija smak
Masz 50 lat? Dietetyk poleca te produkty na kolację, bo nie tuczą i ułatwiają zasypianie
Masz 50 lat? Dietetyk poleca te produkty na kolację, bo nie tuczą i ułatwiają zasypianie
Zajadamy się na potęgę i nie myślimy o skutkach. Rujnują wątrobę
Zajadamy się na potęgę i nie myślimy o skutkach. Rujnują wątrobę
Tych produktów pod żadnym pozorem nie jedz na czczo. Skok cukru masz jak w banku
Tych produktów pod żadnym pozorem nie jedz na czczo. Skok cukru masz jak w banku
Wspiera jelita, chroni nerki. Wiele osób mija obojętnie w sklepie, bo nie wie, jak przyrządzić
Wspiera jelita, chroni nerki. Wiele osób mija obojętnie w sklepie, bo nie wie, jak przyrządzić
Najlepszy chleb z dyskontu. Dietetyk wskazał konkretny produkt
Najlepszy chleb z dyskontu. Dietetyk wskazał konkretny produkt
Dodaje energii lepiej niż mała czarna i topi tłuszcz na brzuchu. Pij codziennie rano
Dodaje energii lepiej niż mała czarna i topi tłuszcz na brzuchu. Pij codziennie rano
Te napoje najlepiej nawodnią organizm w czasie upału. Woda nie załapała się do pierwszej trójki
Te napoje najlepiej nawodnią organizm w czasie upału. Woda nie załapała się do pierwszej trójki
Nie możesz się doczekać swoich pomidorów na kanapce? Tak przyspieszysz ich dojrzewanie
Nie możesz się doczekać swoich pomidorów na kanapce? Tak przyspieszysz ich dojrzewanie
Pij ten naturalny eliksir codziennie. Będziesz mieć wyborny nastrój i promienną skórę
Pij ten naturalny eliksir codziennie. Będziesz mieć wyborny nastrój i promienną skórę
Wiele osób ignoruje ten sygnał. Ekspertka wyjaśnia, co oznacza senność po jedzeniu
Wiele osób ignoruje ten sygnał. Ekspertka wyjaśnia, co oznacza senność po jedzeniu