Pyszne desery ze śliwkami w roli głównej. Sezon na te owoce właśnie ruszył

Trwa sezon na śliwki. Jako owoc są słodkie i mają różnorodne zastosowanie w słodkiej kuchni. Sprawdzą się nie tylko jako powidła, ale również jako pierwsze skrzypce wyśmienitych deserów.

śliwkiSezon na śliwki
Źródło zdjęć: © Getty Images
Anna Podlaska
oprac.  Anna Podlaska

Śliwki można jeść na surowo. Są soczyste i słodkie. W polskiej kuchni są również wykorzystywane do pysznych deserów. Podajemy sprawdzone przepisy na deser ze śliwkami i kruszonką oraz na śliwki w czekoladzie.

Śliwki z kruszonką – prosty i szybki przepis

Do ich przygotowania potrzebujemy: 1 kg śliwek węgierek, soku z 1 pomarańczy, 1 łyżeczki cynamonu, 4 łyżek cukru trzcinowego lub zwykłego, 1/2 szklanki (8 łyżek) płatków owsianych górskich, 1/2 szklanki soku jabłkowego.

Do przygotowania kruszonki potrzebujemy: 150 g mąki, 100 g masła, 80 g cukru pudru, szczyptę soli.

Sposób przygotowania śliwek z kruszonką:

Śliwki myjemy, przebieramy i usuwamy z nich pestki. Kroimy je na połówki i posypujemy cynamonem, cukrem i skrapiamy sokiem z pomarańczy. Przygotowujemy kruszonkę: mąkę mieszamy z cukrem pudrem i siekamy z zimnym masłem tak, aby powstała kruszonka. Posypujemy nią śliwki.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Na dno formy o średnicy ok. 23 - 25 cm wsypujemy płatki i wlewamy sok z jabłek. Następnie układamy śliwki, które posypujemy kruszonką. Pieczemy bez przykrycia przez około 35 - 40 minut na złoty kolor.

Śliwki w czekoladzie – szybki deser

Do ich przygotowania potrzebujemy: 200 g suszonych śliwek, 100 g czekolady gorzkiej lub deserowej, wiórki kokosowe lub siekane orzechy do ozdoby

Aby przygotować ten deser, rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej, a następnie każdą śliwkę z osobna zanurzamy w roztopionej, czekoladowej masie. Układamy takie "cukierki" na talerzu i ozdabiamy. Jeżeli chcemy przygotować deser z posmakiem rumu, uprzednio, przed zanurzaniem ich w czekoladzie, należy namoczyć śliwki w alkoholu przez około 2 godziny.

Czekamy, aż śliwki w polewie zastygną.

Pannukakku - prosty przepis na fińskie naleśniki

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Zapytałam sztuczną inteligencję, czy trzeba zbierać szumowiny z rosołu. Odpowiedź zaskoczyła nawet babcię
Zapytałam sztuczną inteligencję, czy trzeba zbierać szumowiny z rosołu. Odpowiedź zaskoczyła nawet babcię
Wiele osób je, bo wyglądają na zdrowe. W rzeczywistości mogą powodować tycie
Wiele osób je, bo wyglądają na zdrowe. W rzeczywistości mogą powodować tycie
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Kiedyś skubany pod blokiem, dziś wraca do łask. Polecany kobietom po 50-tce
Kiedyś skubany pod blokiem, dziś wraca do łask. Polecany kobietom po 50-tce
Wygląda niepozornie, ale robi porządek w głowie. Działa jak paliwo dla mózgu
Wygląda niepozornie, ale robi porządek w głowie. Działa jak paliwo dla mózgu
Czy bawarka jest zdrowa? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy bawarka jest zdrowa? Wyjaśnijmy to raz na zawsze