Pyszne desery ze śliwkami w roli głównej. Sezon na te owoce właśnie ruszył

Trwa sezon na śliwki. Jako owoc są słodkie i mają różnorodne zastosowanie w słodkiej kuchni. Sprawdzą się nie tylko jako powidła, ale również jako pierwsze skrzypce wyśmienitych deserów.

śliwkiSezon na śliwki
Źródło zdjęć: © Getty Images
Anna Podlaska
oprac.  Anna Podlaska
SKOMENTUJ

Śliwki można jeść na surowo. Są soczyste i słodkie. W polskiej kuchni są również wykorzystywane do pysznych deserów. Podajemy sprawdzone przepisy na deser ze śliwkami i kruszonką oraz na śliwki w czekoladzie.

Śliwki z kruszonką – prosty i szybki przepis

Do ich przygotowania potrzebujemy: 1 kg śliwek węgierek, soku z 1 pomarańczy, 1 łyżeczki cynamonu, 4 łyżek cukru trzcinowego lub zwykłego, 1/2 szklanki (8 łyżek) płatków owsianych górskich, 1/2 szklanki soku jabłkowego.

Do przygotowania kruszonki potrzebujemy: 150 g mąki, 100 g masła, 80 g cukru pudru, szczyptę soli.

Sposób przygotowania śliwek z kruszonką:

Śliwki myjemy, przebieramy i usuwamy z nich pestki. Kroimy je na połówki i posypujemy cynamonem, cukrem i skrapiamy sokiem z pomarańczy. Przygotowujemy kruszonkę: mąkę mieszamy z cukrem pudrem i siekamy z zimnym masłem tak, aby powstała kruszonka. Posypujemy nią śliwki.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Na dno formy o średnicy ok. 23 - 25 cm wsypujemy płatki i wlewamy sok z jabłek. Następnie układamy śliwki, które posypujemy kruszonką. Pieczemy bez przykrycia przez około 35 - 40 minut na złoty kolor.

Śliwki w czekoladzie – szybki deser

Do ich przygotowania potrzebujemy: 200 g suszonych śliwek, 100 g czekolady gorzkiej lub deserowej, wiórki kokosowe lub siekane orzechy do ozdoby

Aby przygotować ten deser, rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej, a następnie każdą śliwkę z osobna zanurzamy w roztopionej, czekoladowej masie. Układamy takie "cukierki" na talerzu i ozdabiamy. Jeżeli chcemy przygotować deser z posmakiem rumu, uprzednio, przed zanurzaniem ich w czekoladzie, należy namoczyć śliwki w alkoholu przez około 2 godziny.

Czekamy, aż śliwki w polewie zastygną.

Pannukakku - prosty przepis na fińskie naleśniki

Wybrane dla Ciebie

Masz wrażenie, że młode ziemniaki są wodniste? Dodaj odrobinę, a wyjdą idealne
Masz wrażenie, że młode ziemniaki są wodniste? Dodaj odrobinę, a wyjdą idealne
Mielone czy w ziarnach. Które siemię lniane jest najzdrowsze?
Mielone czy w ziarnach. Które siemię lniane jest najzdrowsze?
Nie widzieliśmy ich w Polsce od 100 lat. Znów zaczęły się pojawiać, a kosztują 4 tys. za kg
Nie widzieliśmy ich w Polsce od 100 lat. Znów zaczęły się pojawiać, a kosztują 4 tys. za kg
Wypij zamiast kawy. Poczujesz się lżej, a spodnie w pasie będą luźniejsze
Wypij zamiast kawy. Poczujesz się lżej, a spodnie w pasie będą luźniejsze
W Polsce wciąż niedoceniany. Zbija cukier, opóźnia starzenie i działa antynowotworowo
W Polsce wciąż niedoceniany. Zbija cukier, opóźnia starzenie i działa antynowotworowo
Wybierz zamiast bułki tartej. Mielone będą chrupiące jak marzenie
Wybierz zamiast bułki tartej. Mielone będą chrupiące jak marzenie
Używasz zamiast cukru? Może podwyższać ryzyko zawału serca i udaru mózgu
Używasz zamiast cukru? Może podwyższać ryzyko zawału serca i udaru mózgu
W tym miejscu w kuchni jest więcej bakterii niż w muszli klozetowej. Jak sobie z nimi radzić?
W tym miejscu w kuchni jest więcej bakterii niż w muszli klozetowej. Jak sobie z nimi radzić?
Biorę z kuchni i używam na grządki. Chwasty obumierają i długo nie odrastają, a warzywa są zdrowe
Biorę z kuchni i używam na grządki. Chwasty obumierają i długo nie odrastają, a warzywa są zdrowe
W PRL-u wszyscy się zajadali, a dziś unikamy. Dietetyk podkreśla, że to najzdrowsze dania
W PRL-u wszyscy się zajadali, a dziś unikamy. Dietetyk podkreśla, że to najzdrowsze dania
Dodaję do kawy łyżeczkę ciemnego proszku. Koncentracja poprawia się, a energia wskakuje poziom wyżej
Dodaję do kawy łyżeczkę ciemnego proszku. Koncentracja poprawia się, a energia wskakuje poziom wyżej
Doskonale regeneruje wątrobę i obniża cukier. W Polsce wciąż mało znany i nieużywany
Doskonale regeneruje wątrobę i obniża cukier. W Polsce wciąż mało znany i nieużywany