Pyszne ciasto z kremem i truskawkami

Nowe, wspaniałe ciacho z truskawkami. Soczyste, aromatyczne, nie za słodkie. Idealne na lato. Wygląda fantastycznie i na jednym kawałku nie można poprzestać. Przepis z bloga "Mała Cukierenka".

Pyszne ciasto z kremem i truskawkamiPyszne ciasto z kremem i truskawkami
Natalia Kudela

Biszkopt:

  • 3 duże jajka – osobno żółtka i białka
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią (użyłam cukru wanilinowego)
  • 110 g mąki pszennej np. tortowej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Do nasączenia:

  • 70 ml likieru migdałowego + 30ml wody
  • (jeśli nie chcemy używać alkoholu to 70 ml wody + 2 łyżki soku z cytryny + 1 łyżeczka cukru pudru)

Krem:

  • 700 ml mleka
  • 2 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru (każdy na 0,5l mleka)
  • 4 łyżki cukru
  • 150 g masła w temperaturze pokojowej

Wierzch:

  • 600 g umytych, pokrojonych truskawek
  • 2 galaretki o smaku truskawkowym + 750 ml gorącej wody

Przepis

  • Budyń do kremu: do rondelka wlać około 500 ml mleka, dodać cukier i postawić na ogniu, zagotować.
  • Do pozostałego mleka dodać budynie w proszku i dokładnie wymieszać, aby nie było grudek.
  • Gdy mleko się zagotuje, dodać rozmieszane budynie i ugotować gęsty budyń. Cały czas mieszać, aby nie przypalić (jak powstaną grudki nie należy się przejmować, tylko energicznie mieszać). Gdy budyń się zagotuje, zmniejszyć ogień na najmniejszy i trzymać go na małym ogniu, miesząc przez około 1-2 minuty.
  • Budyń zdjąć z ognia, nakryć folią spożywczą na dotyk i odstawić do całkowitego ostudzenia, ma mieć temperaturę pokojową jak masło.
  • Biszkopt: piekarnik nastawić na 180 st. C na funkcji góra-dół.
  • Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem dodać cukier i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę. W miseczce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia.
  • Do jajecznej masy dodać cukier z wanilią i przesiać przygotowaną mąkę, wymieszać szpatułką na jednolite ciasto.
  • Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 26cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 25 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostudzenia.
  • Ostudzone ciasto wyjąć z blaszki, zdjąć papier do pieczenia i papier włożyć z powrotem do blaszki, rant tortownicy umyć.
  • Z wierzchu ciasta odciąć przypieczoną skórkę i biszkopt włożyć do blaszki. Składniki do nasączenia wymieszać i nasączyć ciasto w blaszce.
  • Kończenie kremu: Składniki na krem mają być w temperaturze pokojowej. Masło przełożyć do miski i ucierać mikserem przez około 2-3 minuty. Następnie w 3-4 partiach dodać ostudzony budyń, po każdym dodaniu wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników.
  • Gotowy krem wyłożyć na ciasto w blaszce i wyrównać. Na czas dalszych przygotowań tortownicę można wstawić do lodówki.
  • Wierzch: galaretki wsypać do miski i zalać gorącą wodą, mieszać, aż galaretka całkowicie się rozpuści. Odstawić do ostudzenia, galaretka ma być lekko tężejąca.
  • Na wierzchu ciasta poukładać truskawki i zalać je lekko tężejącą galaretką. Ciasto wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.
  • Dobrze schłodzone ciasto ostrożnie wyjąć z blaszki, nożem oddzielić ciasto od brzegów blaszki i torcik położyć na paterze.

Wybrane dla Ciebie

W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Kiedyś skubany pod blokiem, dziś wraca do łask. Polecany kobietom po 50-tce
Kiedyś skubany pod blokiem, dziś wraca do łask. Polecany kobietom po 50-tce
Wielu z nas często go pije. Oto jak dokładnie wpływa na organizm
Wielu z nas często go pije. Oto jak dokładnie wpływa na organizm
Koktajl na stłuszczoną wątrobę. Jest smaczny i skutecznie wspiera jej regenerację
Koktajl na stłuszczoną wątrobę. Jest smaczny i skutecznie wspiera jej regenerację
Lepsza niż krem z warzyw. Idealna gdy za oknem robi się szaro
Lepsza niż krem z warzyw. Idealna gdy za oknem robi się szaro
Ma charakterystyczny stożkowy kształt. Białe i czerwone dostępne w popularnych dyskontach
Ma charakterystyczny stożkowy kształt. Białe i czerwone dostępne w popularnych dyskontach
Tajemnica formy zdobywcy Złotej Piłki. "Cały czas jem je po meczach i nie przestanę tego robić"
Tajemnica formy zdobywcy Złotej Piłki. "Cały czas jem je po meczach i nie przestanę tego robić"
Jajka sadzone jeszcze lepsze dzięki 1 składnikowi. Oceniam trik z internetu, czy ma prawo zadziałać
Jajka sadzone jeszcze lepsze dzięki 1 składnikowi. Oceniam trik z internetu, czy ma prawo zadziałać
Niski indeks glikemiczny i delikatny smak. Pomijana kasza, po którą warto sięgać dla zdrowia
Niski indeks glikemiczny i delikatny smak. Pomijana kasza, po którą warto sięgać dla zdrowia
To najgorsze płatki śniadaniowe. Skok cukru i napad głodu gwarantowany
To najgorsze płatki śniadaniowe. Skok cukru i napad głodu gwarantowany