Pyszne ciasto z kremem i truskawkami
Nowe, wspaniałe ciacho z truskawkami. Soczyste, aromatyczne, nie za słodkie. Idealne na lato. Wygląda fantastycznie i na jednym kawałku nie można poprzestać. Przepis z bloga "Mała Cukierenka".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 6 |
Okazja: |
Biszkopt:
- 3 duże jajka – osobno żółtka i białka
- 100 g cukru
- 1 łyżeczka cukru z wanilią (użyłam cukru wanilinowego)
- 110 g mąki pszennej np. tortowej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Do nasączenia:
- 70 ml likieru migdałowego + 30ml wody
- (jeśli nie chcemy używać alkoholu to 70 ml wody + 2 łyżki soku z cytryny + 1 łyżeczka cukru pudru)
Krem:
- 700 ml mleka
- 2 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru (każdy na 0,5l mleka)
- 4 łyżki cukru
- 150 g masła w temperaturze pokojowej
Wierzch:
- 600 g umytych, pokrojonych truskawek
- 2 galaretki o smaku truskawkowym + 750 ml gorącej wody
- Budyń do kremu: do rondelka wlać około 500 ml mleka, dodać cukier i postawić na ogniu, zagotować.
- Do pozostałego mleka dodać budynie w proszku i dokładnie wymieszać, aby nie było grudek.
- Gdy mleko się zagotuje, dodać rozmieszane budynie i ugotować gęsty budyń. Cały czas mieszać, aby nie przypalić (jak powstaną grudki nie należy się przejmować, tylko energicznie mieszać). Gdy budyń się zagotuje, zmniejszyć ogień na najmniejszy i trzymać go na małym ogniu, miesząc przez około 1-2 minuty.
- Budyń zdjąć z ognia, nakryć folią spożywczą na dotyk i odstawić do całkowitego ostudzenia, ma mieć temperaturę pokojową jak masło.
- Biszkopt: piekarnik nastawić na 180 st. C na funkcji góra-dół.
- Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem dodać cukier i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę. W miseczce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia.
- Do jajecznej masy dodać cukier z wanilią i przesiać przygotowaną mąkę, wymieszać szpatułką na jednolite ciasto.
- Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 26cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 25 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostudzenia.
- Ostudzone ciasto wyjąć z blaszki, zdjąć papier do pieczenia i papier włożyć z powrotem do blaszki, rant tortownicy umyć.
- Z wierzchu ciasta odciąć przypieczoną skórkę i biszkopt włożyć do blaszki. Składniki do nasączenia wymieszać i nasączyć ciasto w blaszce.
- Kończenie kremu: Składniki na krem mają być w temperaturze pokojowej. Masło przełożyć do miski i ucierać mikserem przez około 2-3 minuty. Następnie w 3-4 partiach dodać ostudzony budyń, po każdym dodaniu wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników.
- Gotowy krem wyłożyć na ciasto w blaszce i wyrównać. Na czas dalszych przygotowań tortownicę można wstawić do lodówki.
- Wierzch: galaretki wsypać do miski i zalać gorącą wodą, mieszać, aż galaretka całkowicie się rozpuści. Odstawić do ostudzenia, galaretka ma być lekko tężejąca.
- Na wierzchu ciasta poukładać truskawki i zalać je lekko tężejącą galaretką. Ciasto wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.
- Dobrze schłodzone ciasto ostrożnie wyjąć z blaszki, nożem oddzielić ciasto od brzegów blaszki i torcik położyć na paterze.
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze