Trwa ładowanie...

Pyszna i zdrowa gruszka. Przysmak królów na twoim stole

Wygląd gruszki, która kształtem przypomina kobiecą figurę, oddziałuje mocno na wyobraźnię i może przywoływać namiętne skojarzenia. Jest pełna zdrowych składników, a jej smak doceniali nawet polscy królowie! Znany polski kronikarz opisuje, że Władysław Jagiełło "dobre i słodkie gruszki po kryjomu jadał". A czy wiesz, że niektórzy twierdzą nawet, że sok z gruszek przyspiesza metabolizm alkoholu i nieznacznie obniża jego poziom we krwi.

W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.

Pyszna i zdrowa gruszka. Przysmak królów na twoim stoleŹródło: iStock.com
dk65ai2
dk65ai2

Dlaczego tak wstydliwie? Zapewne z tego powodu, że w średniowieczu gruszki uważano za grzeszny owoc ze względu na działającą na zmysły formę. Dziś nie musimy ukrywać się z konsumpcją. Warto więc korzystać z urodzaju, zwłaszcza że sezon na te owoce trwa niemal cały rok, a zdrowotnych właściwości mają bez liku. Oto najważniejsze z nich:

Wzmacniają serce

Gruszki zawierają potas, dzięki któremu uaktywnia się enzym odpowiedzialny za dostarczenie energii do serca, pobudzając je do pracy. To dzięki niemu nasze serce bije regularnie. Niedobór potasu może objawiać się skurczami mięśni nóg podczas wysiłku, a także zmęczeniem i podenerwowaniem.

Zmniejszają ryzyko rozwoju nowotworów

Zawarty w gruszkach błonnik przyczynia się do zmniejszenia ryzyka wystąpienia nowotworu jelita grubego, a obecność kwasu hydroksycynamonowego zapobiega rozwojowi guzów płuc i żołądka. Badania naukowe pokazują, że jest to jeden z bardziej skutecznych pokarmów, który ogranicza rozwój raka przełyku.

Pomagają utrzymać równowagę psychiczną

Miedź jest minerałem wspomagającym funkcjonowanie centralnego układu nerwowego, a ok. 15 proc. jego dziennego zapotrzebowania znajduje się w średniej wielkości gruszce. Co więcej, obecny w owocach przeciwutleniacz chroni przed chorobą Alzheimera.

dk65ai2

Niektórzy twierdzą nawet, że sok z gruszek przyspiesza metabolizm alkoholu i nieznacznie obniża jego poziom we krwi. Niezależnie od tego – sok i owoce idealnie wkomponują się w wieczorną kolację z przyjaciółmi. W październikowym numerze magazynu "Kuchnia" znajdziesz inspiracje na wyjątkowe potrawy z tym zmysłowym owocem.

Zobacz także wideo: Jak myć warzywa i owoce? Sprawdź, jak to robić, aby spożywać produkty bez zanieczyszczeń

icon info

W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.

dk65ai2
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dk65ai2
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj