Puszyste gwiazdki z ciasta twarogowego. Ślinka cieknie
Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu gwiazdki z ciasta serowego. Idealne do filiżanki porannej lub południowej aromatycznej kawy. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Desery
- Sposób przygotowania: Smażenie
- Główne składniki :
Składniki
- ½ kg twarogu półtłustego
- ½ kg mąki pszennej
- 3 łyżki śmietany 18 proc.
- 4 żółtka jajek
- 1 łyżka sody
- szczypta soli
- olej do smażenia
- cukier puder
Przepis
- Twaróg mielę maszynką do mielenia i przekładam do miski, wsypuję mąkę, sól, sodę, dodaję żółtka, śmietanę i wyrabiam ciasto. Jeżeli ciasto jest klejące należy dodać trochę mąki.
- Ciasto wykładam na blat oprószony mąką i rozwałkowuję na 3 mm grubości.
- Następnie foremką gwiazdką wycinam gwiazdki, a w każdej gwiazdce wycinam środek (najlepiej kieliszkiem).
- Smażę na rozgrzanym oleju na głębokiej patelni.
- Po usmażeniu studzę i posypuję cukrem pudrem.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl