Pumpernikiel - chleb do zadań specjalnych
Jeżeli choć raz w życiu byłeś na diecie, to na pewno w twoim jadłospisie pojawił się pumpernikiel. Jest to chleb, który powstaje na zakwasie, wypieka się go z mąki żytniej i jest przeznaczony właśnie dla osób na diecie odchudzającej lub prowadzących aktywny tryb życia. Skąd pochodzi pumpernikiel? Tego dokładnie nie wiadomo, ale jego nazwa w języku niemieckim oznacza zakalec. Mamy dla was przepis na domowy pumpernikiel i obiecujemy, że chlebek żytni upieczony według naszej receptury, na pewno nie będzie zakalcem. Zapraszamy do lektury i życzymy smacznych rezultatów.
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.
Dlaczego pumpernikiel jest taki wyjątkowy? Powstaje z mąki żytniej, a wartość odżywcza ziarna żyta jest naprawdę imponująca: znajdują się w nim węglowodany, białka, aminokwasy, lipidy, substancje mineralne oraz witaminy. Dlatego chleb żytni pomaga utrzymać prawidłową wagę, a dodatkowo syci na znacznie dłużej niż pszenny, dzięki czemu później odczuwamy głód. To zasługa błonnika, który wiąże w nim wodę, skutkiem czego jest uniknięcie kalorycznych przekąsek i spożycie mniejszych porcji kolejnych posiłków.
Jest to jeden z niewielu rodzajów pieczywa, które smakuje solo, bez żadnych dodatków. Choć termin przydatności pumpernikla do spożycia jest niezwykle długi, to jednak warto przeczytać, co napisane jest na etykiecie. Szczególną uwagę warto zwrócić na skład pieczywa, ponieważ bardzo często zdarza się, że producenci dodają zbyt dużą ilość mąki pszennej, na czym traci jakość, smak i właściwości odzywcze tego pieczywa.
Prawdziwy pumpernikiel wypieka się w niskiej temperaturze nawet przez 16 godz. Jednak my mamy dla was przepis na ekspresowy chlebek żytni.
Składniki:
- 2 ¼ szklanki mąki żytniej razowej,
- szklanka mąki pszennej chlebowej,
- 1 ¼ szklanki mąki pszennej razowej,
- 1 ½ łyżeczki soli,
- 7 g suchych drożdży,
- 2 łyżeczki cukru trzcinowego,
- 5-6 łyżek melasy,
- łyżka oleju słonecznikowego
- 1 ½ szklanki ciepłej wody,
- 2 łyżki otrąb.
Przygotowanie:
Wymieszaj ze sobą wszystkie mąki i sól, dodaj suche drożdże i cukier. W środku mieszanki zrób dołek i wlej do niego melasę, wodę, olej i przez ok. 10 min. wyrabiaj miękkie i klejące się ciasto. Kiedy ciasto stanie się elastyczne i gładkie to znak, że jest już gotowe - wówczas przykryj je ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu na ok. 90 min, by wyrosło. Po tym czasie wyjmij ciasto z misy i jeszcze przez chwilę ugniataj, a następnie podziel je na dwie równe części. Dwie małe keksówi wysmaruj masłem i obsyp otrębami. Ciasto umieść w foremkach, przykryj ściereczką i pozostaw na 30 min w ciepłym miejscu. Do nagrzanego do 200 st. piekarnika wstaw ciasto i piecz je przez 30 min, aż stanie się brązowe. Teraz wyjmij chlebek z formy, zawiń w papier do pieczenia i pozostaw na 24 godz. do skruszenia, wtedy dopiero pokrój go i zajadaj. Smacznego!
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.