Trwa ładowanie...

Pstrąg na 5 sposobów

Pstrąg pieczony z masłem, czosnkiem i cytryną, gotowany na parze z ziołami czy smażony w najzwyklejszej panierce z mąki to dania, które są wyjątkowe w swojej prostocie i doskonałym smaku. Ryby powinno się jadać jak najczęściej, a pstrąg daje nam nieograniczone możliwości. Moglibyśmy spokojnie dwa razy w tygodniu jadać pstrąga i przez długi okres czasu żadna potrawa nie powtórzyłaby się w naszym menu. Poniżej przedstawimy kilka pomysłów na pstrąga.

Pieczony pstrągPieczony pstrągŹródło: Adobe Stock
dbsf1r6
dbsf1r6

Zupa ze świeżego pstrąga

Pstrąg doskonale nadaje się do przyrządzenia zupy. Jego mięso jest delikatne, ale jędrne. Świetnie dogaduje się z warzywami i nie ma tego wyrazistego rybnego zapachu i smaku, który wielu osobom przeszkadza.

Składniki:

  • 2 wypatroszone świeże pstrągi,
  • 1 pietruszka,
  • 4 marchewki,
  • 1 cebula,
  • 2 łodygi selera naciowego,
  • 500 g ziemniaków,
  • 3 plasterki imbiru,
  • 4 listki laurowe,
  • 5 ziarenek ziela angielskiego,
  • ½ łyżeczki mielonej kolendry,
  • 3 łyżki oleju,
  • 300 g śmietanki 30 proc.,
  • sól i pieprz, natka pietruszki.

Przygotowanie:

  1. Warzywa obieramy. Cebulę kroimy w kostkę, marchewkę i pietruszkę w cienkie paski. Seler myjemy i również kroimy w paski. Imbir drobno siekamy.
  2. W garnku rozgrzewamy olej. Podsmażamy na nim przygotowane składniki. Solimy i pieprzymy.
  3. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy je do garnka. Wkładamy do niego również całe umyte ryby. Zalewamy 2 litrami wody. Zagotowujemy i trzymamy na niewielkim ogniu pod przykryciem przez ok. 10 minut.
  4. Po tym czasie wyjmujemy pstrągi. Studzimy je, obieramy z ości i ze skóry. Mięso dodajemy do zupy.
  5. Gdy ziemniaki są już wystarczająco miękkie, dodajemy śmietankę i doprawiamy do smaku. Podajemy, posypując siekaną natką pietruszki.

Miękkie kotleciki nuggets z dorsza. Smaczny przepis z sosem słodko-kwaśnym

Pstrąg pieczony w miodzie

Miód coraz częściej stanowi dodatek do mięs i świetnie się z nimi komponuje. Okazuje się, że również z rybami znajduje wspólny język, dodając im niepowtarzalnego smaku. Idealnie pasuje do pstrąga pieczonego w piekarniku.

dbsf1r6

Składniki:

  • filety z pstrąga,
  • mąka,
  • oliwa,
  • masło,
  • sól,
  • płynny miód,
  • migdały,
  • mieszanka orzechów (włoskie, laskowe).

Składniki na sos:

  • 2-3 łyżki miodu,
  • 1 łyżka masła,
  • sok z 1 pomarańczy,
  • sok z ½ cytryny.

Przygotowanie:

  1. Filety pstrąga myjemy, osuszamy, solimy i obtaczamy w mące. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy ryby. Następnie układamy je w naczyniu żaroodpornym. Polewamy miodem i posypujemy posiekanymi orzechami i migdałami.
  2. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10-15 minut.
  3. W tym czasie przygotowujemy sos. Wszystkie składniki łączymy ze sobą i podgrzewamy, aż sos stanie się jednolity.
  4. Najpierw na talerze wykładamy właśnie sos, a na nim układamy filety z pstrąga.
dbsf1r6

Pasta z wędzonym pstrągiem

Wędzony pstrąg jest niezwykle smaczny. Jego mięso jest białe, jędrne, a jednocześnie delikatne i wprost rozpływające się w ustach.

Składniki:

  • 500 g mrożonego bobu,
  • 2 dymki wraz ze szczypiorkiem,
  • 150 g wędzonego pstrąga bez ości,
  • 5 łyżek oliwy,
  • 1 cytryna,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • 1 garść orzechów włoskich – wyłuskanych,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. W garnku zagotowujemy wodę. Dodajemy do niej sól i odrobinę cukru. Wrzucamy do niej bób. Gotujemy ok. 10 minut. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Po przestudzeniu obieramy. Garść najmniejszych ziaren odkładamy. Resztę osuszamy i rozgniatamy widelcem. Do puree z bobu dodajemy posiekaną drobno dymkę i szczypiorek.
  2. Cytrynę dokładnie myjemy i sparzamy. Ocieramy skórkę, a sok wyciskamy. Sok łączymy z oliwą, miodem i solą. Na koniec dodajemy skórkę z cytryny.
  3. Orzechy siekamy lub rozgniatamy w moździerzu. Dodajemy je do bobu, a następnie mieszamy razem z miodowo-cytrynowym sosem.
  4. Wędzonego pstrąga rwiemy na kawałki i dorzucamy do pasty. Dodajemy całe ziarenka bobu. Wszystko dokładnie mieszamy.
Pstrąg z grilla Adobe Stock
Pstrąg z grillaŹródło: Adobe Stock

Pstrąg w sosie curry

Nieco orientalne połączenie curry z pstrągiem to prawdziwa gratka dla podniebienia. Z pewnością danie to posmakuje każdemu, kto lubi stawiać na nowe smaki.

dbsf1r6

Składniki:

  • 1 kg filetów z pstrąga,
  • sól i pieprz,
  • mąka,
  • oliwa,
  • 1 szkl. mleka kokosowego,
  • 2 szkl. wywaru z kurczaka,
  • 1 łyżka pasty curry,
  • 1 łyżeczka posiekanego czosnku,
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • kilka suszonych moreli.

Przygotowanie:

  1. Pstrąga myjemy i osuszamy. Posypujemy solą i pieprzem. Odstawiamy na pół godziny. Następnie filety obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanej oliwie tak, by nie zdążyły się zrumienić.
  2. W tym czasie zagotowujemy bulion drobiowy. Gotujemy go do momentu aż dwukrotnie zmniejszy swoją objętość. Dodajemy do niego mleczko kokosowe i pastę curry.
  3. Gotujemy na wolnym ogniu, aż sos zgęstnieje do odpowiadającego nam poziomu. Dodajemy natkę pietruszki i ewentualnie doprawiamy do smaku.
  4. Usmażone filety układamy na talerzu i polewamy obficie sosem curry. Posypujemy pokrojonymi w kostkę suszonymi morelami.
dbsf1r6

Tatar z pstrąga z dodatkami

Tatar wołowy lub robiony z łososia nie dziwią nas wcale. Ale tatar z pstrąga? Jak najbardziej taki również można przygotować.

Składniki:

  • 4 oskórowane filety z pstrąga,
  • 2 szalotki,
  • 1 limonka,
  • 2 łodygi selera naciowego,
  • 1 świeży ogórek,
  • 1 łyżeczka sosu sojowego,
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany,
  • sól, pieprz, liście szałwii,
  • plasterki rzodkiewki, świeże kiełki do udekorowania dania.

Przygotowanie:

  1. Pstrąga, szalotkę i selera kroimy w drobniutką kostkę. Doprawiamy je sosem sojowym, sokiem z limonki, solą i pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na godzinę do lodówki.
  2. Ogórka obieramy i kroimy w paseczki. Tatar układamy na talerzu, obok umieszczając ogórka i kleksa ze śmietany. Wszystko dekorujemy rzodkiewką, kiełkami i usmażonymi liśćmi szałwii.

Mamy nadzieję, że nasze sposoby na pstrąga zainspirują was w kuchni i zmobilizują do częstszego spożywania ryb.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
dbsf1r6
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dbsf1r6
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj