WAŻNE
TERAZ

Kongres zdecydował. "Wielka piękna ustawa" Trumpa przyjęta

Pstrąg na 5 sposobów

Pstrąg pieczony z masłem, czosnkiem i cytryną, gotowany na parze z ziołami czy smażony w najzwyklejszej panierce z mąki to dania, które są wyjątkowe w swojej prostocie i doskonałym smaku. Ryby powinno się jadać jak najczęściej, a pstrąg daje nam nieograniczone możliwości. Moglibyśmy spokojnie dwa razy w tygodniu jadać pstrąga i przez długi okres czasu żadna potrawa nie powtórzyłaby się w naszym menu. Poniżej przedstawimy kilka pomysłów na pstrąga.

Pieczony pstrągPieczony pstrąg
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Zupa ze świeżego pstrąga

Pstrąg doskonale nadaje się do przyrządzenia zupy. Jego mięso jest delikatne, ale jędrne. Świetnie dogaduje się z warzywami i nie ma tego wyrazistego rybnego zapachu i smaku, który wielu osobom przeszkadza.

Składniki:

  • 2 wypatroszone świeże pstrągi,
  • 1 pietruszka,
  • 4 marchewki,
  • 1 cebula,
  • 2 łodygi selera naciowego,
  • 500 g ziemniaków,
  • 3 plasterki imbiru,
  • 4 listki laurowe,
  • 5 ziarenek ziela angielskiego,
  • ½ łyżeczki mielonej kolendry,
  • 3 łyżki oleju,
  • 300 g śmietanki 30 proc.,
  • sól i pieprz, natka pietruszki.

Przygotowanie:

  1. Warzywa obieramy. Cebulę kroimy w kostkę, marchewkę i pietruszkę w cienkie paski. Seler myjemy i również kroimy w paski. Imbir drobno siekamy.
  2. W garnku rozgrzewamy olej. Podsmażamy na nim przygotowane składniki. Solimy i pieprzymy.
  3. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy je do garnka. Wkładamy do niego również całe umyte ryby. Zalewamy 2 litrami wody. Zagotowujemy i trzymamy na niewielkim ogniu pod przykryciem przez ok. 10 minut.
  4. Po tym czasie wyjmujemy pstrągi. Studzimy je, obieramy z ości i ze skóry. Mięso dodajemy do zupy.
  5. Gdy ziemniaki są już wystarczająco miękkie, dodajemy śmietankę i doprawiamy do smaku. Podajemy, posypując siekaną natką pietruszki.

Miękkie kotleciki nuggets z dorsza. Smaczny przepis z sosem słodko-kwaśnym

Pstrąg pieczony w miodzie

Miód coraz częściej stanowi dodatek do mięs i świetnie się z nimi komponuje. Okazuje się, że również z rybami znajduje wspólny język, dodając im niepowtarzalnego smaku. Idealnie pasuje do pstrąga pieczonego w piekarniku.

Składniki:

  • filety z pstrąga,
  • mąka,
  • oliwa,
  • masło,
  • sól,
  • płynny miód,
  • migdały,
  • mieszanka orzechów (włoskie, laskowe).

Składniki na sos:

  • 2-3 łyżki miodu,
  • 1 łyżka masła,
  • sok z 1 pomarańczy,
  • sok z ½ cytryny.

Przygotowanie:

  1. Filety pstrąga myjemy, osuszamy, solimy i obtaczamy w mące. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy ryby. Następnie układamy je w naczyniu żaroodpornym. Polewamy miodem i posypujemy posiekanymi orzechami i migdałami.
  2. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10-15 minut.
  3. W tym czasie przygotowujemy sos. Wszystkie składniki łączymy ze sobą i podgrzewamy, aż sos stanie się jednolity.
  4. Najpierw na talerze wykładamy właśnie sos, a na nim układamy filety z pstrąga.

Pasta z wędzonym pstrągiem

Wędzony pstrąg jest niezwykle smaczny. Jego mięso jest białe, jędrne, a jednocześnie delikatne i wprost rozpływające się w ustach.

Składniki:

  • 500 g mrożonego bobu,
  • 2 dymki wraz ze szczypiorkiem,
  • 150 g wędzonego pstrąga bez ości,
  • 5 łyżek oliwy,
  • 1 cytryna,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • 1 garść orzechów włoskich – wyłuskanych,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. W garnku zagotowujemy wodę. Dodajemy do niej sól i odrobinę cukru. Wrzucamy do niej bób. Gotujemy ok. 10 minut. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Po przestudzeniu obieramy. Garść najmniejszych ziaren odkładamy. Resztę osuszamy i rozgniatamy widelcem. Do puree z bobu dodajemy posiekaną drobno dymkę i szczypiorek.
  2. Cytrynę dokładnie myjemy i sparzamy. Ocieramy skórkę, a sok wyciskamy. Sok łączymy z oliwą, miodem i solą. Na koniec dodajemy skórkę z cytryny.
  3. Orzechy siekamy lub rozgniatamy w moździerzu. Dodajemy je do bobu, a następnie mieszamy razem z miodowo-cytrynowym sosem.
  4. Wędzonego pstrąga rwiemy na kawałki i dorzucamy do pasty. Dodajemy całe ziarenka bobu. Wszystko dokładnie mieszamy.
Pstrąg z grilla
Pstrąg z grilla © Adobe Stock

Pstrąg w sosie curry

Nieco orientalne połączenie curry z pstrągiem to prawdziwa gratka dla podniebienia. Z pewnością danie to posmakuje każdemu, kto lubi stawiać na nowe smaki.

Składniki:

  • 1 kg filetów z pstrąga,
  • sól i pieprz,
  • mąka,
  • oliwa,
  • 1 szkl. mleka kokosowego,
  • 2 szkl. wywaru z kurczaka,
  • 1 łyżka pasty curry,
  • 1 łyżeczka posiekanego czosnku,
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • kilka suszonych moreli.

Przygotowanie:

  1. Pstrąga myjemy i osuszamy. Posypujemy solą i pieprzem. Odstawiamy na pół godziny. Następnie filety obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanej oliwie tak, by nie zdążyły się zrumienić.
  2. W tym czasie zagotowujemy bulion drobiowy. Gotujemy go do momentu aż dwukrotnie zmniejszy swoją objętość. Dodajemy do niego mleczko kokosowe i pastę curry.
  3. Gotujemy na wolnym ogniu, aż sos zgęstnieje do odpowiadającego nam poziomu. Dodajemy natkę pietruszki i ewentualnie doprawiamy do smaku.
  4. Usmażone filety układamy na talerzu i polewamy obficie sosem curry. Posypujemy pokrojonymi w kostkę suszonymi morelami.

Tatar z pstrąga z dodatkami

Tatar wołowy lub robiony z łososia nie dziwią nas wcale. Ale tatar z pstrąga? Jak najbardziej taki również można przygotować.

Składniki:

  • 4 oskórowane filety z pstrąga,
  • 2 szalotki,
  • 1 limonka,
  • 2 łodygi selera naciowego,
  • 1 świeży ogórek,
  • 1 łyżeczka sosu sojowego,
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany,
  • sól, pieprz, liście szałwii,
  • plasterki rzodkiewki, świeże kiełki do udekorowania dania.

Przygotowanie:

  1. Pstrąga, szalotkę i selera kroimy w drobniutką kostkę. Doprawiamy je sosem sojowym, sokiem z limonki, solą i pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na godzinę do lodówki.
  2. Ogórka obieramy i kroimy w paseczki. Tatar układamy na talerzu, obok umieszczając ogórka i kleksa ze śmietany. Wszystko dekorujemy rzodkiewką, kiełkami i usmażonymi liśćmi szałwii.

Mamy nadzieję, że nasze sposoby na pstrąga zainspirują was w kuchni i zmobilizują do częstszego spożywania ryb.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów