Pstrąg na 5 sposobów

Pstrąg pieczony z masłem, czosnkiem i cytryną, gotowany na parze z ziołami czy smażony w najzwyklejszej panierce z mąki to dania, które są wyjątkowe w swojej prostocie i doskonałym smaku. Ryby powinno się jadać jak najczęściej, a pstrąg daje nam nieograniczone możliwości. Moglibyśmy spokojnie dwa razy w tygodniu jadać pstrąga i przez długi okres czasu żadna potrawa nie powtórzyłaby się w naszym menu. Poniżej przedstawimy kilka pomysłów na pstrąga.

Pieczony pstrągPieczony pstrąg
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Zupa ze świeżego pstrąga

Pstrąg doskonale nadaje się do przyrządzenia zupy. Jego mięso jest delikatne, ale jędrne. Świetnie dogaduje się z warzywami i nie ma tego wyrazistego rybnego zapachu i smaku, który wielu osobom przeszkadza.

Składniki:

  • 2 wypatroszone świeże pstrągi,
  • 1 pietruszka,
  • 4 marchewki,
  • 1 cebula,
  • 2 łodygi selera naciowego,
  • 500 g ziemniaków,
  • 3 plasterki imbiru,
  • 4 listki laurowe,
  • 5 ziarenek ziela angielskiego,
  • ½ łyżeczki mielonej kolendry,
  • 3 łyżki oleju,
  • 300 g śmietanki 30 proc.,
  • sól i pieprz, natka pietruszki.

Przygotowanie:

  1. Warzywa obieramy. Cebulę kroimy w kostkę, marchewkę i pietruszkę w cienkie paski. Seler myjemy i również kroimy w paski. Imbir drobno siekamy.
  2. W garnku rozgrzewamy olej. Podsmażamy na nim przygotowane składniki. Solimy i pieprzymy.
  3. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy je do garnka. Wkładamy do niego również całe umyte ryby. Zalewamy 2 litrami wody. Zagotowujemy i trzymamy na niewielkim ogniu pod przykryciem przez ok. 10 minut.
  4. Po tym czasie wyjmujemy pstrągi. Studzimy je, obieramy z ości i ze skóry. Mięso dodajemy do zupy.
  5. Gdy ziemniaki są już wystarczająco miękkie, dodajemy śmietankę i doprawiamy do smaku. Podajemy, posypując siekaną natką pietruszki.

Miękkie kotleciki nuggets z dorsza. Smaczny przepis z sosem słodko-kwaśnym

Pstrąg pieczony w miodzie

Miód coraz częściej stanowi dodatek do mięs i świetnie się z nimi komponuje. Okazuje się, że również z rybami znajduje wspólny język, dodając im niepowtarzalnego smaku. Idealnie pasuje do pstrąga pieczonego w piekarniku.

Składniki:

  • filety z pstrąga,
  • mąka,
  • oliwa,
  • masło,
  • sól,
  • płynny miód,
  • migdały,
  • mieszanka orzechów (włoskie, laskowe).

Składniki na sos:

  • 2-3 łyżki miodu,
  • 1 łyżka masła,
  • sok z 1 pomarańczy,
  • sok z ½ cytryny.

Przygotowanie:

  1. Filety pstrąga myjemy, osuszamy, solimy i obtaczamy w mące. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy ryby. Następnie układamy je w naczyniu żaroodpornym. Polewamy miodem i posypujemy posiekanymi orzechami i migdałami.
  2. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10-15 minut.
  3. W tym czasie przygotowujemy sos. Wszystkie składniki łączymy ze sobą i podgrzewamy, aż sos stanie się jednolity.
  4. Najpierw na talerze wykładamy właśnie sos, a na nim układamy filety z pstrąga.

Pasta z wędzonym pstrągiem

Wędzony pstrąg jest niezwykle smaczny. Jego mięso jest białe, jędrne, a jednocześnie delikatne i wprost rozpływające się w ustach.

Składniki:

  • 500 g mrożonego bobu,
  • 2 dymki wraz ze szczypiorkiem,
  • 150 g wędzonego pstrąga bez ości,
  • 5 łyżek oliwy,
  • 1 cytryna,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • 1 garść orzechów włoskich – wyłuskanych,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. W garnku zagotowujemy wodę. Dodajemy do niej sól i odrobinę cukru. Wrzucamy do niej bób. Gotujemy ok. 10 minut. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Po przestudzeniu obieramy. Garść najmniejszych ziaren odkładamy. Resztę osuszamy i rozgniatamy widelcem. Do puree z bobu dodajemy posiekaną drobno dymkę i szczypiorek.
  2. Cytrynę dokładnie myjemy i sparzamy. Ocieramy skórkę, a sok wyciskamy. Sok łączymy z oliwą, miodem i solą. Na koniec dodajemy skórkę z cytryny.
  3. Orzechy siekamy lub rozgniatamy w moździerzu. Dodajemy je do bobu, a następnie mieszamy razem z miodowo-cytrynowym sosem.
  4. Wędzonego pstrąga rwiemy na kawałki i dorzucamy do pasty. Dodajemy całe ziarenka bobu. Wszystko dokładnie mieszamy.
Pstrąg z grilla
Pstrąg z grilla © Adobe Stock

Pstrąg w sosie curry

Nieco orientalne połączenie curry z pstrągiem to prawdziwa gratka dla podniebienia. Z pewnością danie to posmakuje każdemu, kto lubi stawiać na nowe smaki.

Składniki:

  • 1 kg filetów z pstrąga,
  • sól i pieprz,
  • mąka,
  • oliwa,
  • 1 szkl. mleka kokosowego,
  • 2 szkl. wywaru z kurczaka,
  • 1 łyżka pasty curry,
  • 1 łyżeczka posiekanego czosnku,
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • kilka suszonych moreli.

Przygotowanie:

  1. Pstrąga myjemy i osuszamy. Posypujemy solą i pieprzem. Odstawiamy na pół godziny. Następnie filety obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanej oliwie tak, by nie zdążyły się zrumienić.
  2. W tym czasie zagotowujemy bulion drobiowy. Gotujemy go do momentu aż dwukrotnie zmniejszy swoją objętość. Dodajemy do niego mleczko kokosowe i pastę curry.
  3. Gotujemy na wolnym ogniu, aż sos zgęstnieje do odpowiadającego nam poziomu. Dodajemy natkę pietruszki i ewentualnie doprawiamy do smaku.
  4. Usmażone filety układamy na talerzu i polewamy obficie sosem curry. Posypujemy pokrojonymi w kostkę suszonymi morelami.

Tatar z pstrąga z dodatkami

Tatar wołowy lub robiony z łososia nie dziwią nas wcale. Ale tatar z pstrąga? Jak najbardziej taki również można przygotować.

Składniki:

  • 4 oskórowane filety z pstrąga,
  • 2 szalotki,
  • 1 limonka,
  • 2 łodygi selera naciowego,
  • 1 świeży ogórek,
  • 1 łyżeczka sosu sojowego,
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany,
  • sól, pieprz, liście szałwii,
  • plasterki rzodkiewki, świeże kiełki do udekorowania dania.

Przygotowanie:

  1. Pstrąga, szalotkę i selera kroimy w drobniutką kostkę. Doprawiamy je sosem sojowym, sokiem z limonki, solą i pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na godzinę do lodówki.
  2. Ogórka obieramy i kroimy w paseczki. Tatar układamy na talerzu, obok umieszczając ogórka i kleksa ze śmietany. Wszystko dekorujemy rzodkiewką, kiełkami i usmażonymi liśćmi szałwii.

Mamy nadzieję, że nasze sposoby na pstrąga zainspirują was w kuchni i zmobilizują do częstszego spożywania ryb.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Wielu myśli, że jest zdrowsza od pizzy. Ale czy na pewno?
Wielu myśli, że jest zdrowsza od pizzy. Ale czy na pewno?
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Wielu Polaków pije takie herbaty nawet codziennie. Badania wykazały, że zawierają szkodliwe substancje
Wielu Polaków pije takie herbaty nawet codziennie. Badania wykazały, że zawierają szkodliwe substancje
To mało znana ryba. Wspiera zdrowe serce i pomoże chronić mózg
To mało znana ryba. Wspiera zdrowe serce i pomoże chronić mózg