Przysmak z Pacyfiku. Ryba na piątek: mintaj

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 6Częsty wybór Polaków

Obraz
© 123RF

Dziś w ramach cyklu "Ryba na piątek" przedstawiamy rybę dobrze znaną Polakom - mintaja. Jego delikatne białe i przy tym niskokaloryczne mięso znajduje w kuchni wiele zastosowań. Nie masz pomysłu jak je przygotować? Jak wybrać dobrą rybę? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziecie w naszej galerii.

/ 6Częsty gość na polskich stołach

Obraz
© 123RF

Chociaż w Polsce wciąż je się mniej ryb niż w innych krajach, mintaj jest tu jednym z najczęstszych wyborów konsumentów. Stosunkowo tani i smaczny często kupowany jest w formie mrożonych filetów. Mintaje pływają stadami po wodach Pacyfiku. Nie są zagrożone wyginięciem. Część ekologów podkreśla jednak, że sposób ich połowów może zagrozić środowisku naturalnemu.

/ 6Właściwości odżywcze

Obraz
© 123RF

Chociaż ryby uznawane są za bogate źródło kwasów omega-3, mintaj zawiera ich stosunkowo niewiele. Jest przy tym niskokaloryczną rybą (zaledwie 90 kalorii w 100 g), dlatego często jest polecany osobom będącym na diecie. Ponadto zawiera sporo białka, potasu, fosforu i selenu.

/ 6Mała zawartość rtęci

Obraz
© 123RF

Eksperci wymieniają mintaja wśród ryb, które są najmniej skażone rtęcią i innym metalami ciężkimi. Wynika to przede wszystkim z tego, że Pacyfik, w którym występuje mintaj, nie jest tak zanieczyszczony jak inne wody. Podczas zakupów warto wybierać ryby oznaczone Certyfikatem Zrównoważonego Rybołówstwa, czyli MSC.

/ 6Zastosowanie w kuchni

Obraz
© 123RF

Mintaj jest dosyć często wybierany jako danie obiadowe. W kuchni znajdzie bardzo dużo zastosowań. Świetnie sprawdzi się przygotowany na parze z warzywami lub smażony w złocistej panierce. Często możemy go też spotkać pieczonego w sosie koperkowym, czosnkowym lub pomidorowym. Obecnie mrożone filety mintaja możemy kupić m.in. w sieci sklepów Lidl w cenie 14,99 złotych za opakowanie (950 g).

/ 6Przepis na pieczonego mintaja w sosie pomidorowym

Obraz
© 123RF

*Składniki: *2 filety mintaja, 1 duża cebula, 1 puszka pomidorów, 2 pomidory, 1 ząbek czosnku, bazylia, natka pietruszki, cząber, oliwa z oliwek, sól, pieprz, sok z cytryny.
*Przygotowanie: *pokrojoną w kostkę cebulę dusimy na oliwie do momentu, aż będzie miękka. Dodajemy do niej przeciśnięty przez praskę czosnek, pomidory w puszcze oraz obrane ze skóry i pokrojone pomidory. Następnie doprawiamy solą, pieprzem oraz ziołami: bazylią, natką pietruszki i cząbrem. Dusimy przez 20 minut. Filety skrapiamy sokiem z cytryny i wkładamy do żaroodpornego naczynia. Zalewamy je pomidorowym sosem. Pieczemy przez ok. 30 minut w temperaturze 200 stopni.

Wybrane dla Ciebie
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Najlepsza pora na jedzenie jabłek. Wiele osób może być zaskoczonych
Najlepsza pora na jedzenie jabłek. Wiele osób może być zaskoczonych
Jesteś senny i przemęczony? Pij zamiast kawy i słodkich napojów, a mózg wskoczy na wyższe obroty
Jesteś senny i przemęczony? Pij zamiast kawy i słodkich napojów, a mózg wskoczy na wyższe obroty
Czy można zjeść nadgniłą cebulę? Wielu nie ma pojęcia, czy to szkodliwe
Czy można zjeść nadgniłą cebulę? Wielu nie ma pojęcia, czy to szkodliwe
Polacy masowo popełniają błąd, sprawdź czy ty też. Gdzie wyrzucić opakowanie po mięsie?
Polacy masowo popełniają błąd, sprawdź czy ty też. Gdzie wyrzucić opakowanie po mięsie?
Zanim zadzwonisz po hydraulika, wypróbuj ten sposób. W mig odetkasz zapchany zlew
Zanim zadzwonisz po hydraulika, wypróbuj ten sposób. W mig odetkasz zapchany zlew
Takiego cynamonu nie dodawaj do ciast i napojów. Może być toksyczny
Takiego cynamonu nie dodawaj do ciast i napojów. Może być toksyczny
W Polsce mało popularna. Zdrowa dla serca i nawadnia lepiej niż woda, bo jest pełna elektrolitów
W Polsce mało popularna. Zdrowa dla serca i nawadnia lepiej niż woda, bo jest pełna elektrolitów
Ta kawa stała się hitem internetu. Większość wzdryga się na główny składnik
Ta kawa stała się hitem internetu. Większość wzdryga się na główny składnik