Przysmak z Pacyfiku. Ryba na piątek: mintaj

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 6Częsty wybór Polaków

Obraz
© 123RF

Dziś w ramach cyklu "Ryba na piątek" przedstawiamy rybę dobrze znaną Polakom - mintaja. Jego delikatne białe i przy tym niskokaloryczne mięso znajduje w kuchni wiele zastosowań. Nie masz pomysłu jak je przygotować? Jak wybrać dobrą rybę? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziecie w naszej galerii.

/ 6Częsty gość na polskich stołach

Obraz
© 123RF

Chociaż w Polsce wciąż je się mniej ryb niż w innych krajach, mintaj jest tu jednym z najczęstszych wyborów konsumentów. Stosunkowo tani i smaczny często kupowany jest w formie mrożonych filetów. Mintaje pływają stadami po wodach Pacyfiku. Nie są zagrożone wyginięciem. Część ekologów podkreśla jednak, że sposób ich połowów może zagrozić środowisku naturalnemu.

/ 6Właściwości odżywcze

Obraz
© 123RF

Chociaż ryby uznawane są za bogate źródło kwasów omega-3, mintaj zawiera ich stosunkowo niewiele. Jest przy tym niskokaloryczną rybą (zaledwie 90 kalorii w 100 g), dlatego często jest polecany osobom będącym na diecie. Ponadto zawiera sporo białka, potasu, fosforu i selenu.

/ 6Mała zawartość rtęci

Obraz
© 123RF

Eksperci wymieniają mintaja wśród ryb, które są najmniej skażone rtęcią i innym metalami ciężkimi. Wynika to przede wszystkim z tego, że Pacyfik, w którym występuje mintaj, nie jest tak zanieczyszczony jak inne wody. Podczas zakupów warto wybierać ryby oznaczone Certyfikatem Zrównoważonego Rybołówstwa, czyli MSC.

/ 6Zastosowanie w kuchni

Obraz
© 123RF

Mintaj jest dosyć często wybierany jako danie obiadowe. W kuchni znajdzie bardzo dużo zastosowań. Świetnie sprawdzi się przygotowany na parze z warzywami lub smażony w złocistej panierce. Często możemy go też spotkać pieczonego w sosie koperkowym, czosnkowym lub pomidorowym. Obecnie mrożone filety mintaja możemy kupić m.in. w sieci sklepów Lidl w cenie 14,99 złotych za opakowanie (950 g).

/ 6Przepis na pieczonego mintaja w sosie pomidorowym

Obraz
© 123RF

*Składniki: *2 filety mintaja, 1 duża cebula, 1 puszka pomidorów, 2 pomidory, 1 ząbek czosnku, bazylia, natka pietruszki, cząber, oliwa z oliwek, sól, pieprz, sok z cytryny.
*Przygotowanie: *pokrojoną w kostkę cebulę dusimy na oliwie do momentu, aż będzie miękka. Dodajemy do niej przeciśnięty przez praskę czosnek, pomidory w puszcze oraz obrane ze skóry i pokrojone pomidory. Następnie doprawiamy solą, pieprzem oraz ziołami: bazylią, natką pietruszki i cząbrem. Dusimy przez 20 minut. Filety skrapiamy sokiem z cytryny i wkładamy do żaroodpornego naczynia. Zalewamy je pomidorowym sosem. Pieczemy przez ok. 30 minut w temperaturze 200 stopni.

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja