Przysmak z Pacyfiku. Ryba na piątek: mintaj

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 6Częsty wybór Polaków

Obraz
© 123RF

Dziś w ramach cyklu "Ryba na piątek" przedstawiamy rybę dobrze znaną Polakom - mintaja. Jego delikatne białe i przy tym niskokaloryczne mięso znajduje w kuchni wiele zastosowań. Nie masz pomysłu jak je przygotować? Jak wybrać dobrą rybę? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziecie w naszej galerii.

/ 6Częsty gość na polskich stołach

Obraz
© 123RF

Chociaż w Polsce wciąż je się mniej ryb niż w innych krajach, mintaj jest tu jednym z najczęstszych wyborów konsumentów. Stosunkowo tani i smaczny często kupowany jest w formie mrożonych filetów. Mintaje pływają stadami po wodach Pacyfiku. Nie są zagrożone wyginięciem. Część ekologów podkreśla jednak, że sposób ich połowów może zagrozić środowisku naturalnemu.

/ 6Właściwości odżywcze

Obraz
© 123RF

Chociaż ryby uznawane są za bogate źródło kwasów omega-3, mintaj zawiera ich stosunkowo niewiele. Jest przy tym niskokaloryczną rybą (zaledwie 90 kalorii w 100 g), dlatego często jest polecany osobom będącym na diecie. Ponadto zawiera sporo białka, potasu, fosforu i selenu.

/ 6Mała zawartość rtęci

Obraz
© 123RF

Eksperci wymieniają mintaja wśród ryb, które są najmniej skażone rtęcią i innym metalami ciężkimi. Wynika to przede wszystkim z tego, że Pacyfik, w którym występuje mintaj, nie jest tak zanieczyszczony jak inne wody. Podczas zakupów warto wybierać ryby oznaczone Certyfikatem Zrównoważonego Rybołówstwa, czyli MSC.

/ 6Zastosowanie w kuchni

Obraz
© 123RF

Mintaj jest dosyć często wybierany jako danie obiadowe. W kuchni znajdzie bardzo dużo zastosowań. Świetnie sprawdzi się przygotowany na parze z warzywami lub smażony w złocistej panierce. Często możemy go też spotkać pieczonego w sosie koperkowym, czosnkowym lub pomidorowym. Obecnie mrożone filety mintaja możemy kupić m.in. w sieci sklepów Lidl w cenie 14,99 złotych za opakowanie (950 g).

/ 6Przepis na pieczonego mintaja w sosie pomidorowym

Obraz
© 123RF

*Składniki: *2 filety mintaja, 1 duża cebula, 1 puszka pomidorów, 2 pomidory, 1 ząbek czosnku, bazylia, natka pietruszki, cząber, oliwa z oliwek, sól, pieprz, sok z cytryny.
*Przygotowanie: *pokrojoną w kostkę cebulę dusimy na oliwie do momentu, aż będzie miękka. Dodajemy do niej przeciśnięty przez praskę czosnek, pomidory w puszcze oraz obrane ze skóry i pokrojone pomidory. Następnie doprawiamy solą, pieprzem oraz ziołami: bazylią, natką pietruszki i cząbrem. Dusimy przez 20 minut. Filety skrapiamy sokiem z cytryny i wkładamy do żaroodpornego naczynia. Zalewamy je pomidorowym sosem. Pieczemy przez ok. 30 minut w temperaturze 200 stopni.

Wybrane dla Ciebie

Polacy nie znają, a jest smaczniejszy niż fasolka szparagowa. Kiedy zobaczysz na straganie, kup bez wahania
Polacy nie znają, a jest smaczniejszy niż fasolka szparagowa. Kiedy zobaczysz na straganie, kup bez wahania
Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
Łatwo pomylić ją z pęczakiem. Nieoceniona dla mocnych stawów i trawienia bez problemów
Łatwo pomylić ją z pęczakiem. Nieoceniona dla mocnych stawów i trawienia bez problemów
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna