Częsty wybór Polaków
Dziś w ramach cyklu "Ryba na piątek" przedstawiamy rybę dobrze znaną Polakom - mintaja. Jego delikatne białe i przy tym niskokaloryczne mięso znajduje w kuchni wiele zastosowań. Nie masz pomysłu jak je przygotować? Jak wybrać dobrą rybę? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziecie w naszej galerii.
Częsty gość na polskich stołach
Chociaż w Polsce wciąż je się mniej ryb niż w innych krajach, mintaj jest tu jednym z najczęstszych wyborów konsumentów. Stosunkowo tani i smaczny często kupowany jest w formie mrożonych filetów. Mintaje pływają stadami po wodach Pacyfiku. Nie są zagrożone wyginięciem. Część ekologów podkreśla jednak, że sposób ich połowów może zagrozić środowisku naturalnemu.
Właściwości odżywcze
Chociaż ryby uznawane są za bogate źródło kwasów omega-3, mintaj zawiera ich stosunkowo niewiele. Jest przy tym niskokaloryczną rybą (zaledwie 90 kalorii w 100 g), dlatego często jest polecany osobom będącym na diecie. Ponadto zawiera sporo białka, potasu, fosforu i selenu.
Mała zawartość rtęci
Eksperci wymieniają mintaja wśród ryb, które są najmniej skażone rtęcią i innym metalami ciężkimi. Wynika to przede wszystkim z tego, że Pacyfik, w którym występuje mintaj, nie jest tak zanieczyszczony jak inne wody. Podczas zakupów warto wybierać ryby oznaczone Certyfikatem Zrównoważonego Rybołówstwa, czyli MSC.
Zastosowanie w kuchni
Mintaj jest dosyć często wybierany jako danie obiadowe. W kuchni znajdzie bardzo dużo zastosowań. Świetnie sprawdzi się przygotowany na parze z warzywami lub smażony w złocistej panierce. Często możemy go też spotkać pieczonego w sosie koperkowym, czosnkowym lub pomidorowym. Obecnie mrożone filety mintaja możemy kupić m.in. w sieci sklepów Lidl w cenie 14,99 złotych za opakowanie (950 g).
Przepis na pieczonego mintaja w sosie pomidorowym
*Składniki: *2 filety mintaja, 1 duża cebula, 1 puszka pomidorów, 2 pomidory, 1 ząbek czosnku, bazylia, natka pietruszki, cząber, oliwa z oliwek, sól, pieprz, sok z cytryny.
*Przygotowanie: *pokrojoną w kostkę cebulę dusimy na oliwie do momentu, aż będzie miękka. Dodajemy do niej przeciśnięty przez praskę czosnek, pomidory w puszcze oraz obrane ze skóry i pokrojone pomidory. Następnie doprawiamy solą, pieprzem oraz ziołami: bazylią, natką pietruszki i cząbrem. Dusimy przez 20 minut. Filety skrapiamy sokiem z cytryny i wkładamy do żaroodpornego naczynia. Zalewamy je pomidorowym sosem. Pieczemy przez ok. 30 minut w temperaturze 200 stopni.