Przysmak z Pacyfiku. Ryba na piątek: mintaj

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 6Częsty wybór Polaków

Obraz
© 123RF

Dziś w ramach cyklu "Ryba na piątek" przedstawiamy rybę dobrze znaną Polakom - mintaja. Jego delikatne białe i przy tym niskokaloryczne mięso znajduje w kuchni wiele zastosowań. Nie masz pomysłu jak je przygotować? Jak wybrać dobrą rybę? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziecie w naszej galerii.

/ 6Częsty gość na polskich stołach

Obraz
© 123RF

Chociaż w Polsce wciąż je się mniej ryb niż w innych krajach, mintaj jest tu jednym z najczęstszych wyborów konsumentów. Stosunkowo tani i smaczny często kupowany jest w formie mrożonych filetów. Mintaje pływają stadami po wodach Pacyfiku. Nie są zagrożone wyginięciem. Część ekologów podkreśla jednak, że sposób ich połowów może zagrozić środowisku naturalnemu.

/ 6Właściwości odżywcze

Obraz
© 123RF

Chociaż ryby uznawane są za bogate źródło kwasów omega-3, mintaj zawiera ich stosunkowo niewiele. Jest przy tym niskokaloryczną rybą (zaledwie 90 kalorii w 100 g), dlatego często jest polecany osobom będącym na diecie. Ponadto zawiera sporo białka, potasu, fosforu i selenu.

/ 6Mała zawartość rtęci

Obraz
© 123RF

Eksperci wymieniają mintaja wśród ryb, które są najmniej skażone rtęcią i innym metalami ciężkimi. Wynika to przede wszystkim z tego, że Pacyfik, w którym występuje mintaj, nie jest tak zanieczyszczony jak inne wody. Podczas zakupów warto wybierać ryby oznaczone Certyfikatem Zrównoważonego Rybołówstwa, czyli MSC.

/ 6Zastosowanie w kuchni

Obraz
© 123RF

Mintaj jest dosyć często wybierany jako danie obiadowe. W kuchni znajdzie bardzo dużo zastosowań. Świetnie sprawdzi się przygotowany na parze z warzywami lub smażony w złocistej panierce. Często możemy go też spotkać pieczonego w sosie koperkowym, czosnkowym lub pomidorowym. Obecnie mrożone filety mintaja możemy kupić m.in. w sieci sklepów Lidl w cenie 14,99 złotych za opakowanie (950 g).

/ 6Przepis na pieczonego mintaja w sosie pomidorowym

Obraz
© 123RF

*Składniki: *2 filety mintaja, 1 duża cebula, 1 puszka pomidorów, 2 pomidory, 1 ząbek czosnku, bazylia, natka pietruszki, cząber, oliwa z oliwek, sól, pieprz, sok z cytryny.
*Przygotowanie: *pokrojoną w kostkę cebulę dusimy na oliwie do momentu, aż będzie miękka. Dodajemy do niej przeciśnięty przez praskę czosnek, pomidory w puszcze oraz obrane ze skóry i pokrojone pomidory. Następnie doprawiamy solą, pieprzem oraz ziołami: bazylią, natką pietruszki i cząbrem. Dusimy przez 20 minut. Filety skrapiamy sokiem z cytryny i wkładamy do żaroodpornego naczynia. Zalewamy je pomidorowym sosem. Pieczemy przez ok. 30 minut w temperaturze 200 stopni.

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce