Przyprawy na szybkie spalanie tłuszczu

Jak pozbyć się tkanki tłuszczowej? Włączając do diety przyprawy, które podkręcą tempo przemiany materii i pomogą nam wkrótce cieszyć się smukłą sylwetką.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 7Smukła sylwetka

Obraz
© Fotolia

Oto jedna z najstarszych przypraw świata. Kardamon wykorzystywany jest w kuchni indyjskiej - głównie do curry i potrawy ryżowej pilaw. Pasuje też do słodkich napojów, kawy i herbaty, mięs, drobiu, ryb. Liczne badania potwierdziły, że kardamon przez podkręcenie tempa metabolizmu pomaga szybciej spalić tkankę tłuszczową. Jego działanie polega też na tym, że pobudza wydzielanie soku żołądkowego oraz trzustkowego, reguluje trawienie i zapobiega wzdęciom. Kardamon pomaga również usunąć z organizmu toksyny. Herbatkę na trawienie zrobimy zalewając łyżeczkę rozgniecionego kardamonu wrzątkiem i parząc ok. 10 minut.

EPN/mmch/kuchnia.wp.pl

/ 7Kurkuma

Obraz
© 123RF.COM

To jej wiele potraw zawdzięcza bajeczny żółty kolor. Kurkuma kojarzy się głównie z kuchnią indyjską - jest m.in. składnikiem curry. Warto dodawać ją również do polskich dań, bo to aromatyczna i zdrowa przyprawa. Stosowanie kurkumy korzystnie wpływa na układ trawienny. Usprawnia przemianę materii i hamuje - co udowodniono - powstawanie komórek tłuszczowych w organizmie. Swoje niezwykłe właściwości przyprawa zawdzięcza kurkuminie. Eksperymenty przeprowadzone na myszach wykazały, że dodawanie kurkumy do wysokokalorycznej diety ogranicza przyrost masy ciała. Kurkuma pasuje do ryżu, makaronu, kurczaka, rosołu, a nawet sernika.

/ 7Imbir

Obraz
© Fotolia

Badania przeprowadzone przez naukowców z Instytutu Żywienia Człowieka Uniwersytetu Columbia dowiodły, że dodawanie imbiru do potraw wpływa na uczucie sytości - ochotnicy po spożyciu tej przyprawy szybciej czuli się najedzeni i w efekcie spożywali mniej. Imbir przyspiesza redukcję tłuszczu, usprawnia metabolizm, ułatwia trawienie. To jeden z najskuteczniejszych naturalnych środków na zgagę. Imbir ponadto reguluje poziom glukozy we krwi. Warto dodawać go do sałatek, dań z ryżem, gulaszu, zup. Kawałek korzenia możesz wrzucić do herbaty.

/ 7Cynamon

Obraz
© 123RF.COM

Ta aromatyczna przyprawa nie tylko znakomicie podkreśla smak słodkich potraw, ale też pomaga spalić tłuszcz. Badania potwierdziły, że cynamon pomaga ustabilizować poziom cukru we krwi u osób z cukrzycą typu 2. Dzięki temu zapobiega nagłym atakom głodu. Dodawanie cynamonu do potraw usprawni proces trawienia, podkręci metabolizm i wyreguluje pracę nerek. Przyprawa ta, oprócz słodkich dań, pasuje także do ryżu, gulaszu, kawy i herbaty, koktajli, napojów mlecznych, sosów. Można nim aromatyzować wino i nalewki. Cynamon jest także częstym składnikiem kremów antycellulitowych.

/ 7Mięta pieprzowa

Obraz
© 123RF.COM

W liściach mięty pieprzowej znajduje się m.in. olejek miętowy, witamina C, rutyna, karoten, kwas ursolowy. Ten ostatni, jak udowodniły badania, może przyspieszyć wzrost masy mięśniowej i zmniejszyć ilość tkanki tłuszczowej. Liście mięty zwiększają także wydzielanie soku żołądkowego, pobudzają wytwarzanie żółci, usprawniają pracę jelit. Aby pobudzić układ trawienny do pracy i złagodzić niestrawność, warto pić napar z liści. Mięta pasuje do mięs, pieczonych ryb, zup, zapiekanek, sałatek, lodów. Można z niej zrobić sos albo wrzucić ją razem z plastrem cytryny do wody.

/ 7Chili

Obraz
© 123RF.COM

Ostra papryczka zawiera kapsaicynę, która odpowiada za jej piekący smak. Kapsaicyna drażni błonę śluzową żołądka, wzmaga apetyt i wydzielanie soków żołądkowych, ułatwiając trawienie. Z badań wynika, że dodając chili do potraw, wpływamy na podkręcenie przemiany materii aż o 25 proc. Zdaniem australijskich badaczy papryczka chili może również pomóc osobom otyłym oraz diabetykom kontrolować poziom insuliny we krwi. Wiadomo także, że chili hamuje rozrost komórek nowotworowych. Jeśli wykorzystujemy świeżą papryczkę w kuchni, najpierw należy przekroić ją na pół i usunąć ze środka nasiona, które są bardzo ostre.

/ 7Czosnek

Obraz
© Fotolia

Warto go jeść. To naturalny antybiotyk i lekarstwo na wiele chorób. Spożywanie czosnku sprzyja także utrzymaniu szczupłej sylwetki. Pomaga on w trawieniu, podnosi tempo przemiany materii. Podany w towarzystwie tłustych potraw uchroni nas przed niestrawnością. Naukowcy z The Laboratory for Nutrition Chemistry z uniwersytetu w Kobe w Japonii dowiedli, że czosnek przyczynia się także do szybszego spalenia tłuszczu. Przyprawa ta znalazła szerokie zastosowanie w kuchni - można ją dodawać praktycznie do wszystkiego. Doskonale smakuje z chlebem, masłem i niewielką ilością soli. Zapach czosnku zneutralizujemy natomiast natką pietruszki, jabłkiem, goździkami albo białym serem.

EPN/mmch/kuchnia.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu