Przyprawy na szybkie spalanie tłuszczu
Jak pozbyć się tkanki tłuszczowej? Włączając do diety przyprawy, które podkręcą tempo przemiany materii i pomogą nam wkrótce cieszyć się smukłą sylwetką.
Smukła sylwetka
Oto jedna z najstarszych przypraw świata. Kardamon wykorzystywany jest w kuchni indyjskiej - głównie do curry i potrawy ryżowej pilaw. Pasuje też do słodkich napojów, kawy i herbaty, mięs, drobiu, ryb. Liczne badania potwierdziły, że kardamon przez podkręcenie tempa metabolizmu pomaga szybciej spalić tkankę tłuszczową. Jego działanie polega też na tym, że pobudza wydzielanie soku żołądkowego oraz trzustkowego, reguluje trawienie i zapobiega wzdęciom. Kardamon pomaga również usunąć z organizmu toksyny. Herbatkę na trawienie zrobimy zalewając łyżeczkę rozgniecionego kardamonu wrzątkiem i parząc ok. 10 minut.
EPN/mmch/kuchnia.wp.pl
Kurkuma
To jej wiele potraw zawdzięcza bajeczny żółty kolor. Kurkuma kojarzy się głównie z kuchnią indyjską - jest m.in. składnikiem curry. Warto dodawać ją również do polskich dań, bo to aromatyczna i zdrowa przyprawa. Stosowanie kurkumy korzystnie wpływa na układ trawienny. Usprawnia przemianę materii i hamuje - co udowodniono - powstawanie komórek tłuszczowych w organizmie. Swoje niezwykłe właściwości przyprawa zawdzięcza kurkuminie. Eksperymenty przeprowadzone na myszach wykazały, że dodawanie kurkumy do wysokokalorycznej diety ogranicza przyrost masy ciała. Kurkuma pasuje do ryżu, makaronu, kurczaka, rosołu, a nawet sernika.
Imbir
Badania przeprowadzone przez naukowców z Instytutu Żywienia Człowieka Uniwersytetu Columbia dowiodły, że dodawanie imbiru do potraw wpływa na uczucie sytości - ochotnicy po spożyciu tej przyprawy szybciej czuli się najedzeni i w efekcie spożywali mniej. Imbir przyspiesza redukcję tłuszczu, usprawnia metabolizm, ułatwia trawienie. To jeden z najskuteczniejszych naturalnych środków na zgagę. Imbir ponadto reguluje poziom glukozy we krwi. Warto dodawać go do sałatek, dań z ryżem, gulaszu, zup. Kawałek korzenia możesz wrzucić do herbaty.
Cynamon
Ta aromatyczna przyprawa nie tylko znakomicie podkreśla smak słodkich potraw, ale też pomaga spalić tłuszcz. Badania potwierdziły, że cynamon pomaga ustabilizować poziom cukru we krwi u osób z cukrzycą typu 2. Dzięki temu zapobiega nagłym atakom głodu. Dodawanie cynamonu do potraw usprawni proces trawienia, podkręci metabolizm i wyreguluje pracę nerek. Przyprawa ta, oprócz słodkich dań, pasuje także do ryżu, gulaszu, kawy i herbaty, koktajli, napojów mlecznych, sosów. Można nim aromatyzować wino i nalewki. Cynamon jest także częstym składnikiem kremów antycellulitowych.
Mięta pieprzowa
W liściach mięty pieprzowej znajduje się m.in. olejek miętowy, witamina C, rutyna, karoten, kwas ursolowy. Ten ostatni, jak udowodniły badania, może przyspieszyć wzrost masy mięśniowej i zmniejszyć ilość tkanki tłuszczowej. Liście mięty zwiększają także wydzielanie soku żołądkowego, pobudzają wytwarzanie żółci, usprawniają pracę jelit. Aby pobudzić układ trawienny do pracy i złagodzić niestrawność, warto pić napar z liści. Mięta pasuje do mięs, pieczonych ryb, zup, zapiekanek, sałatek, lodów. Można z niej zrobić sos albo wrzucić ją razem z plastrem cytryny do wody.
Chili
Ostra papryczka zawiera kapsaicynę, która odpowiada za jej piekący smak. Kapsaicyna drażni błonę śluzową żołądka, wzmaga apetyt i wydzielanie soków żołądkowych, ułatwiając trawienie. Z badań wynika, że dodając chili do potraw, wpływamy na podkręcenie przemiany materii aż o 25 proc. Zdaniem australijskich badaczy papryczka chili może również pomóc osobom otyłym oraz diabetykom kontrolować poziom insuliny we krwi. Wiadomo także, że chili hamuje rozrost komórek nowotworowych. Jeśli wykorzystujemy świeżą papryczkę w kuchni, najpierw należy przekroić ją na pół i usunąć ze środka nasiona, które są bardzo ostre.
Czosnek
Warto go jeść. To naturalny antybiotyk i lekarstwo na wiele chorób. Spożywanie czosnku sprzyja także utrzymaniu szczupłej sylwetki. Pomaga on w trawieniu, podnosi tempo przemiany materii. Podany w towarzystwie tłustych potraw uchroni nas przed niestrawnością. Naukowcy z The Laboratory for Nutrition Chemistry z uniwersytetu w Kobe w Japonii dowiedli, że czosnek przyczynia się także do szybszego spalenia tłuszczu. Przyprawa ta znalazła szerokie zastosowanie w kuchni - można ją dodawać praktycznie do wszystkiego. Doskonale smakuje z chlebem, masłem i niewielką ilością soli. Zapach czosnku zneutralizujemy natomiast natką pietruszki, jabłkiem, goździkami albo białym serem.
EPN/mmch/kuchnia.wp.pl