Przez lata był niedoceniany. W rzeczywistości ma więcej żelaza niż mięso

Wielu z nas z niechęcią zerkając na dział z zielonymi warzywami, omija go szerokim łukiem. Tymczasem to właśnie tam kryje się jedno z najbardziej wartościowych warzyw, które zdecydowanie zbyt rzadko trafia do naszych koszyków.

Jarmuż to źródło wielu cennych składników odżywczychJarmuż to źródło wielu cennych składników odżywczych
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Mowa oczywiście o jarmużu, czyli niepozornej odmianie kapusty warzywnej, która towarzyszy ludzkości od starożytności. Znany był już Grekom i Rzymianom, a w średniowieczu był stałym elementem europejskiej kuchni. W Polsce obecny od stuleci, przez dekady gościł zarówno na stołach chłopskich, jak i szlacheckich. Dopiero w XX wieku jego rola uległa marginalizacji, ponieważ przez lata uprawiano go niemal wyłącznie jako roślinę ozdobną lub ciekawostkę ogrodniczą, mimo że zachował wyjątkowe walory smakowe i odżywcze. Dziś wraca w zupełnie nowej roli – jako jedno z najzdrowszych warzyw świata i symbol świadomego odżywiania.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jednogarnkowe orzo z kurczakiem. Jak nie mam pomysłu na obiad, ten przepis mnie ratuje

Więcej żelaza niż mięso

To właśnie zawartość żelaza wyróżnia jarmuż spośród innych warzyw. W 100 gramach znajduje się go więcej niż w wielu rodzajach mięsa. Żelazo odgrywa kluczową rolę w transporcie tlenu we krwi, wspiera odporność i poprawia ogólną wydolność organizmu. To szczególnie ważna informacja dla osób na diecie roślinnej lub ograniczających spożycie produktów odzwierzęcych – zwłaszcza kobiet, u których niedobory żelaza występują znacznie częściej. Warto dodać, że witamina C, której w jarmużu również nie brakuje, zwiększa przyswajalność żelaza – dzięki temu roślina działa jak naturalna multiwitamina, wspierając organizm kompleksowo.

Witaminy, błonnik i ochrona dla organizmu

Poza żelazem, jarmuż zawiera także imponujące ilości witamin A, C i K, a także wapń, potas oraz beta-karoten. Jest niskokaloryczny, ale sycący – w 100 gramach to zaledwie 49 kcal. Obecne w nim przeciwutleniacze (takie jak sulforafan czy polifenole) chronią komórki przed uszkodzeniem, zmniejszają stany zapalne i wspierają odporność. Regularne spożywanie jarmużu może też wspierać zdrowie skóry, układu sercowo-naczyniowego oraz trawienie – wszystko to dzięki wysokiej zawartości błonnika.

Przepis na koktajl z jarmużem:

Składniki:

  • 200 ml wody lub mleka roślinnego,
  • 1 banan banan,
  • 40 g umytego świeżego jarmużu,
  • 10 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny,

Sposób przygotowania:

  1. Umyj liście jarmużu i usuń twarde łodygi.
  2. Obierz banana, wyciśnij sok z cytryny, następnie wszystkie składniki umieść w blenderze. 
  3. Zmiksuj na gładki koktajl – wypij od razu, by zachować smak i wartości odżywcze.
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości